Droge lucht in huis verleden tijd door centrale luchtbevochtiger Evap

21 december 2018

Ventilatiesysteem eenvoudig uit te breiden met luchtbevochtiger

Heb jij in de wintermaanden last van gebarsten lippen, droge keel en ogen, geïrriteerde luchtwegen, jeukende huid of ben je gevoelig voor statische schokken? Grote kans dat dit komt door te droge lucht in de woning. Om je thuis zo prettig mogelijk te voelen is de juiste vochtbalans heel belangrijk. Is jouw woning voorzien van een ventilatiesysteem met centrale toevoer? Je kunt dit ventilatiesysteem dan heel eenvoudig uitbreiden met de Evap luchtbevochtiger. Met deze luchtbevochtiger, wordt de hele woning automatisch voorzien van extra luchtvochtigheid.

Hoe ontstaat droge lucht in huis en wat zijn de gevolgen?
Zodra de eerste vorst zich aandient wordt de lucht buiten droger. Hoe kouder het is, hoe minder vocht buitenlucht kan bevatten. De relatieve luchtvochtigheid neemt alleen nog maar meer af als binnen ook nog eens de verwarming aan staat. Droge lucht kan ongemerkt diverse gezondheidsklachten veroorzaken of bestaande klachten zoals astma verergeren. Ook de veelvoorkomende kriebelhoest in de wintermaanden kan veroorzaakt worden door een te lage luchtvochtigheid in de woning. Veel mensen vinden ook de zogenaamde statische schokken onprettig. Niet alleen mensen hebben last van droge lucht; ook dieren, planten, houten vloeren, kunst en muziekinstrumenten hebben onder droge lucht te lijden. Het is dus om veel redenen belangrijk om de luchtvochtigheid in huis goed op peil te houden.  

Automatisch de ideale luchtvochtigheid met de Evap
De Evap luchtbevochtiger is dé oplossing om via de centrale toevoer van het ventilatiesysteem de vochtbalans in huis te optimaliseren. De luchtbevochtiger wordt in het toevoerkanaal na het ventilatietoestel geplaatst en wordt aangesloten op het waterleidingnetwerk en de riolering. De ventilatielucht naar de woning gaat door de luchtbevochtiger die er voor zorgt dat de juiste hoeveelheid vocht aan de lucht wordt toegevoegd. Het bevochtigen van de toevoerlucht vindt alleen plaats wanneer de buitenlucht temperatuur en luchtvochtigheid aan bepaalde condities voldoet.  Het gaat volledig automatisch, er hoeft niets handmatig te worden ingesteld en het kost weinig energie. De werking van de luchtbevochtiger is te volgen via een Evap controller (optioneel). Wil je meer weten over de werking? Bekijk hier de documentatie.

De voordelen:

  • Elke ruimte in de woning een betere luchtvochtigheid
  • Volledig automatische werking;
  • Veilige werking (geen risico op legionellabesmetting) en veilig in gebruik
  • Eenvoudige installatie en onderhoud
  • Past op elk centraal ventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW)
  • Geruisloos in gebruik
  • De bevochtiger is aangesloten op het waterleidingnetwerk en de riolering; handmatig bijvullen of legen is hierdoor niet nodig.
Lees ook alles over de Evap luchtbevochtiger in de blog 'Tips tegen droge lucht in huis' van Jan Bosmans.

Wil je weten of de Evap geschikt is voor jouw woning, heb je vragen of wil je een Evap luchtbevochtiger aanschaffen? Vul het formulier in en wij nemen contact met jou op!