Ventilatie met WTW in een bestaande woning, kan dat wel?

Door: Ralph Vos
Daar kan ik kort en bondig een antwoord op geven, ja dat kan. Of het altijd kan en wat dan de beste mogelijkheid is om balansventilatie toe te passen in een bestaande woning moet per woning bekeken worden maar een oplossing is er nagenoeg altijd.
 

Komen er dan overal kanalen in mijn huis?
Of er kanalen komen in de woning en waar deze dan komen is afhankelijk van de keuze van het WTW-ventilatiesysteem en van de indeling van de woning. Is een decentraal systeem de beste keuze of gaan we toch voor een centraal systeem?

Decentrale ventilatie met warmteterugwinning (WTW)
Stel er komen nieuwe kozijnen in de woonkamer en keuken, er wordt dubbel- of misschien wel triple glas geplaatst en er wordt goed naar de kierdichting gekeken. Wat doen we dan met de ventilatie? Bij dit soort aanpassingen is decentrale ventilatie met WTW vaak een goede keuze. Geen kanalen, geen grote ventilatietoestellen enkel een rooster op de wand en een kap aan de buitengevel. De rest van het toestel is netjes weggewerkt in de buitenmuur.

Decentrale ventilatie is eenvoudig te plaatsen
Een decentraal ventilatiesysteem is binnen een dagdeel geplaatst: plaatsbepaling, gat in de muur boren, toestel plaatsen, stekker in het stopcontact en klaar. Binnen een paar uurtjes is er gefilterde en gezonde lucht op een energiezuinige manier in de woonkamer, slaapkamer of kantoor. Een voorbeeld hiervan is de Air 70. Optioneel zijn hiervoor accessoires beschikbaar zoals een CO2-sensor. Deze zorgt ervoor dat het toestel volledig automatisch gaat werken. De sensor meet continu het CO2-gehalte in de lucht die door het apparaat naar buiten gaat. Indien het percentage CO2 te hoog wordt, dan gaat het toestel automatisch meer ventileren. Met een decentrale ventilatie-unit ben je ben je verzekerd van gezonde, gefilterde lucht zonder dat je elke keer raampjes of roosters open/dicht moet zetten, dus geen last van tochtklachten en geen warmteverlies.

Of toch centrale ventilatie met WTW?
Wat nu als de hele woning gerenoveerd wordt? Dan worden overal nieuwe kozijnen geplaatst, het dak en de spouw worden geïsoleerd. Is het dan de beste optie om in elke ruimte een decentrale WTW te plaatsen? Dat zou kunnen maar het is verstandig om ook te kijken of een centraal ventilatiesysteem met WTW dan geen betere optie is.

Er zijn centrale WTW-ventilatietoestellen van nog geen 20cm hoog die aan het plafond gemonteerd kunnen worden, zoals de Renovent Sky. Of kan er misschien een toestel op de zolder geplaatst worden? Elke woning is weer anders maar bijna altijd is er wel een geschikte plaats te vinden voor een ventilatietoestel.

En hoe zit het dan met de kanalen?
Ook hier zijn diverse mogelijkheden in. Een kanaal in de hoek van een berging wat omtimmert kan worden, een verlaagd plafond op de overloop of in de hal. Voor een centraal systeem zijn nou eenmaal kanalen nodig, maar vaak zijn deze heel goed weg te werken zodat ze totaal niet opvallen als het werk eenmaal klaar is.

Voor elke woning een oplossing op maat
Er is geen pasklare oplossing die in elke woning en in elke situatie toegepast kan worden maar dat er een oplossing is, is wel zeker. Heeft u dan ook plannen om uw woning of een kamer te gaan renoveren? Denk dan ook zeker na over de juiste ventilatie. Isoleren en ventileren gaan nu eenmaal hand in hand en schone en gezonde lucht in huis is belangrijk om prettig te kunnen leven.

Als je wilt dat ik mee kijk met jouw situatie, neem gerust contact met mij op of laat een reactie achter onder mijn blog.

 
 Security code

Indien je een reactie plaats op het blog ga je akkoord met de privacyverklaring van Brink.