Wat is de lucht droog hè?

Door: Henk Kampjes
We hebben het de afgelopen weken al weer goed kunnen merken; droge lucht in huis. Door de dalende buitentemperaturen en vorst wordt de luchtvochtigheid in de buitenlucht lager. Doordat we ventileren en dat ook ‘s winters willen blijven doen, halen we deze droge lucht naar binnen.
 

Door de warmteterugwinunit wordt het grootste deel van de warmte uit de af te voeren lucht gehaald en overgedragen aan de binnenkomende lucht. Deze lucht kan door middel van een naverwarmer wat meer warmte meegegeven worden. Dit voorkomt tocht bij de wat lagere inblaastemperaturen in de winter. Het vocht in de woning kunnen we, door een enthalpiewisselaar in de WTW-unit te plaatsen gedeeltelijk terugwinnen. Echter niet de volledige vochtinhoud van de lucht wordt hiermee overgedragen.

Het zal langer duren dan met een standaard wisselaar, maar uiteindelijk (vooral als de koude periode langer duurt) zal deze wisselaar de luchtvochtigheid niet op het gewenste niveau kunnen houden.

Gevolgen droge lucht
Ongemerkt  kan droge lucht allerlei klachten veroorzaken bij de bewoners  zoals een droge huid, uitgedroogde slijmvliezen en last van statische schokken. Maar ook dieren kunnen er last van hebben, en materialen in huis zoals houten vloeren, meubels en muziekinstrumenten kunnen er behoorlijk onder lijden.

Oplossing
De relatieve vochtigheid ligt in de ideale situatie tussen de 40 en 60% Dit betekent dat in de winter extra vocht in de woning gebracht moet worden. Wanneer er ventilatie met warmteterugwinning (WTW) in de woning aanwezig is, kan deze uitgebreid worden met een luchtbevochtiger, de Evap
Deze Evap wordt in het toevoerkanaal naar de woning geplaatst. De lucht wordt bevochtigd en toegevoerd in de woning.

Dit betekent dat in alle verblijfsruimtes bevochtigde lucht wordt toegevoerd, waardoor de luchtvochtigheid op peil blijft. Dit in tegenstelling tot een verplaatsbare bevochtiger, waarmee een enkele ruimte bevochtigd wordt.

Werking bevochtiger
De Evap is een veilige en energiezuinige luchtbevochtiger. De werking is gebaseerd op het natuurlijk proces van waterverdamping (adiabatisch). De droge lucht stroomt door een waterabsorberende glasfibermatrix en neemt de waterdamp van het vochtige oppervlak op. Hierdoor stijgt de relatieve luchtvochtigheid van de inkomende ventilatielucht. De ingebouwde heater zorgt dat de luchttemperatuur niet te laag wordt, deze werkt alleen als het nodig is. Dit proces is zeer efficiënt en verbruikt zeer weinig energie. De bevochtiger werkt geruisloos, en door de unieke regeling volledig automatisch. De werking is te controleren via een optionele Evap Controller.

De Evap wordt rechtstreeks aangesloten op het waterleidingnetwerk. Om een veilig en gezond binnenklimaat te kunnen garanderen is de bevochtiger standaard uitgerust met een Legiosafe waterfilter, om legionellabesmetting uit te sluiten. Het Legiosafe waterfilter wordt periodiek automatisch gespoeld en de verontreinigingen worden via het riool afgevoerd. De watertoevoercapaciteit is begrensd waardoor er geen risico op overbevochtiging is. Kalk en andere verontreinigingen in het leidingwater blijven achter in de Evap-cassette en komen niet mee de verblijfsruimtes in.

Wilt u meer weten over de Evap, neem dan contact met mij op of laat een bericht achter onder mijn blog.

 Security code

Indien je een reactie plaats op het blog ga je akkoord met de privacyverklaring van Brink.