Expert: Jelmer de Jong

Functie: Consultant Kenniscentrum
Expertise: Normen en regelgeving
Jelmer de Jong vertegenwoordigt Brink en de VLA (Vereniging Luchttechnische apparaten) in Nederlandse- en Europese normcommissies.
Tel. (0522) 46 99 44

Blogs

image
WTW helpt oververhitting in woningen te voorkomen

Door: Jelmer de Jong.
Met de winter nog in aantocht vraag ik nu alvast aandacht voor de zomer 2020. Op 1 juli wordt namelijk tegelijk met de BENG-eisen in de bouwregelgeving een grenswaarde voor temperatuuroverschrijding in woningen opgenomen; de TOjuli. In mijn blog wil ik ingaan op het beperken van deze temperatuuroverschrijding en hoe ventilatie met warmteterugwinning (WTW) hier een positieve bijdrage aan levert.

Lees verder
image
BENG, dweilen met de kraan open!

Door: Jelmer de Jong.
Ik merk dat de laatst gepresenteerde BENG-eisen de hele bouwbranche sterk bezighoudt. Daarom nog een vervolg op mijn eerdere blog: BENG, het begon zo goed. Het meest getriggerd werd ik door de reclame-uiting voor een warmtepomp: “Zo pomp je warmte en geld je huis in”. Hierbij is de duurzaamheid van de warmtepomp de hoofdboodschap. En deze is ook nog eens met overheidssubsidie aan te schaffen……

Lees verder
image
BENG, het begon zo goed

Door: Jelmer de Jong.
Het begon zo goed. Maar in de laatst gepresenteerde opzet is BENG geen stap vooruit. Naar mijn mening en daarin sta ik niet alleen, voldoet de huidige EPC niet meer en leidt dit tot bizarre keuzes en een grote mate van verspilling van energie. Zo kan een niet optimale isolatie en onnodig teveel verbruikende installaties worden gecompenseerd door op het dak net zo veel zonnepanelen te leggen totdat precies aan de EPC van 0,4 wordt voldaan. Niet het beste uitgangspunt.

Lees verder
image
Deze “warmtepomp” met een COP >12 is al 10 jaar verkrijgbaar

Door: Jelmer de Jong
Toepassing van warmtepompen zijn “hot”. Terecht natuurlijk want wie is er niet geïnteresseerd in een product waar je voor elke euro elektriciteit die je erin stopt flink wat meer euro’s op de verwarming bespaart. De foto is natuurlijk niet van een warmtepomp maar van een ventilatietoestel met warmteterugwinning (WTW). En uitsluitend bedoelt om te confronteren.

Lees verder
image
Ecodesign productlabel: welke gevolgen heeft dit voor u?

Door: Jelmer de Jong
Vanaf 1 januari 2016 gelden er in het kader van Ecodesign Europese eisen ten aanzien van het maximale energieverbruik van ventilatieproducten. Maar naast het energieverbruik worden er ook eisen gesteld aan het geluidsniveau en de functionaliteit.

Lees verder