Suppliers

Trias Comfortica: Energiebesparing en comfort in woningen

Door: Albert van Lohuizen
Tegenwoordig zijn woningen voorzien van een goed geïsoleerde gebouwschil. Bovendien zijn alle naden en kieren zorgvuldig afgedicht waardoor gecontroleerde ventilatie noodzakelijk is. Overigens ben ik persoonlijk van mening dat de isolatie en kierdichting in woningen nog best iets aangescherpt kan worden. Ik ben nog steeds een voorstander van het toepassen van de Trias Energetica. 
 

Eigenlijk zou er ook een Trias Comfortica moeten zijn, die kon ik echter niet vinden op Google. Ik kan me zo voorstellen dat die er zo uitziet:
•    Kierdicht en goedgeïsoleerd bouwen (als in Trias Energetica)
•    Duurzaam verwarmen en ventileren, fossiele brandstoffen zo efficiënt mogelijk inzetten
•    Zo comfortabel mogelijk verwarmen en ventileren

Bij het laatste punt wil ik even blijven stilstaan. Balansventilatie met warmteterugwinning (WTW-systeem) maakt het namelijk mogelijk om zowel aan de Trias Energetica als aan de Trias Comfortica te voldoen.

6 belangrijke redenen om te kiezen voor een WTW-installatie
Misschien weten we het nog, maar er zijn nu (nog) meer argumenten dan een aantal jaren geleden om te kiezen voor ventilatie met warmteterugwinning. Hieronder worden 6 belangrijke redenen genoemd om te kiezen voor balansventilatie met WTW (en er zijn er nog veel meer). Deze wil ik graag delen, want wist je dat een gemiddeld persoon ongeveer 25000 keer per dag ademt? Dat zijn voor ons 25000 mogelijkheden om de bewoner die kiest voor onze installaties, het leven elke dag een klein beetje aangenamer te maken.

1. Besparing op energie
Bij een WTW-systeem wordt de koude buitenlucht opgewarmd door de afgevoerde warme binnenlucht. Dit gebeurd in een ‘tegenstroom’ wisselaar. In de nieuwe WTW-unit van Brink, de Flair, zelfs met een rendement van 99,1% volgens NEN 8088 / NEN 7120. Omdat de verse lucht is voorverwarmd levert dit een flinke bijdrage aan energiebesparing. De energiebesparing is zo groot dat er vaak gekozen kan worden voor toepassing van een kleinere warmtepomp. Dit heeft een aanzienlijk financieel voordeel ten opzichte van andere ventilatiesystemen.
 
2. Gegarandeerde ventilatie
Verse lucht wordt continu in de verblijfsruimten toegevoerd en afgezogen in de keuken, toilet- en badruimte(n). Het systeem is met uitzondering van hele hoge gebouwen niet afhankelijk van bijvoorbeeld winddruk op de gevel. Bovendien zijn de WTW-installaties van Brink uitgerust met het ‘constant flow principe’. Dat wil zeggen: het ventilatiedebiet wordt altijd gegarandeerd, ongeacht drukverliezen die kunnen optreden in het kanalensysteem (uiteraard tot een bepaald maximum).

Indien het WTW-systeem wordt uitgebreid met CO2-sensoren en  ‘2-zone-vraagsturing’ wordt niet overdadig geventileerd maar wel precies op de plaats waar dit nodig is. Bovendien mag bij een 2-zone systeem de 70%-regel uit het Bouwbesluit toegepast worden. Een voordeel omdat je meestal een kleiner toestel kunt selecteren en toch de kwaliteit van de lucht kunt blijven garanderen met een lager geluidsniveau.

3. Geen tochtklachten
De verse lucht die in de verblijfsruimten wordt toegevoerd is voorverwarmd en daardoor warmer dan de buitenlucht. De temperatuur van de verse lucht is bijna dezelfde temperatuur als de binnenlucht. In een goed ventilatie-ontwerp worden de toevoerventielen geplaatst buiten de leefzone, bij voorkeur in de loopzone van een ruimte. Deze combinatie garandeert een comfortabele woning.

4. Wering van buitengeluid
De geluidswering van de gevel,  zeker in binnenstedelijk gebied en langs drukke (spoor)wegen,  speelt een belangrijke rol in het comfortabele binnenklimaat. Met balansventilatie is het plaatsen van ventilatieroosters in de kozijnen niet nodig. Dit heeft weer een positief effect op de geluidswering van de gevel.

5. Een schoner binnenklimaat
Voordat de lucht door de wisselaar stroomt, wordt deze gefilterd. Deze filters halen 95% van het stof uit de lucht. Brink kan ook een hoogwaardig fijnstoffilter leveren, ideaal voor gebieden met veel fijnstof zoals bij wegen en/of luchthavens. Ook bewoners met gevoelige luchtwegen hebben profijt van deze fijnstoffilters. Naast deze filters is er tegenwoordig ook de mogelijkheid het systeem uit te breiden met een Pure Induct. De Pure induct systeemmodule wordt gemonteerd in het kanaal dat verse buitenlucht van het ventilatietoestel naar de woonruimte brengt. De in de lucht aanwezige deeltjes bestaande uit schadelijk stof, (ultra) fijnstof, virussen, bacteriën, pollen en schimmels worden afgevangen. Op deze manier is de lucht vrij van vervuilingen, dus nog schoner en gezonder.

6. Comfortabel in de zomer én in de winter
De werking van de tegenstroomwisselaar werkt ook in de zomer in het voordeel.. In de winter wordt de uitgaande luchtstroom gebruikt om de binnenkomende luchtstroom op te warmen; in de zomer wordt de uitgaande luchtstroom gebruikt om de binnenkomende luchtstroom af te koelen. Hierdoor warmt de woning minder snel op.
Op het moment dat in een zomeravond de buitentemperatuur daalt en het buiten koeler wordt dan binnen kan je ventileren met koelere lucht. Afhankelijk van de ingestelde parameters treedt de bypass  automatisch in werking, waardoor de buitenlucht niet wordt opgewarmd.

Last van droge lucht in de winter? Met WTW is droge lucht  op te lossen. De Evap van Brink is een kleine bevochtiger die in het toevoerkanaal van de WTW-installatie geplaatst kan worden. Een eenvoudige doeltreffende oplossing om de luchtvochtigheid op een aangenaam peil te brengen.
 
Heb je vragen over, of wil je eens met ons van gedachten wisselen over bovenstaande, bel dan met ons team om te kijken naar een oplossing voor jouw specifieke situatie of project.
 

Reacties

 • Albert van Lohuizen   13-06-2019 10:50
  Beste heer Kolk,

  Bedankt voor uw aanvraag. Wij hebben een landelijk dealernetwerk van specialisten voor vervangen van bestaande luchtverwarmers. We nemen binnenkort contact met u op om eea verder af te stemmen.

  Met vriendelijke groet,
  Albert van Lohuizen
 • Herman Kolk   12-06-2019 13:46
  Ik zou graag wat meer informatie willen hebben i.v.b.m Vervanging van mijn oude hete lucht verwarming.
 Security code

Indien je een reactie plaats op het blog ga je akkoord met de privacyverklaring van Brink.