Ventilatiesysteem O

Door: Delius Pit
Vroeger gingen we altijd op zondagmiddag naar oma: de beker chocomel kreeg op het donkerrode hoogpolige tafelkleed een plaatsje tussen de kwartetkaarten. Oma maakte er altijd een feest van. Zelfs de geur van oma’s huis bij aankomst was altijd een punt van herkenning en het begin van de gezelligheid. Later realiseerden we ons dat het eigenlijk een gebrek aan ventilatie was, dat verklaarde waarschijnlijk ook het rozige gevoel aan het eind ons bezoek.

Ventilatiesysteem O(ma)
“Vroeger ventileerde het huis vanzelf, via naden en kieren.” Bij oma was dit niet het geval, want ze had vakkundig alle ruimten waar ook maar een beetje tocht doorheen kon komen dichtgestopt; zelfs dat vervelende rooster in de muur dat altijd maar koude lucht gaf was voorzien van een stuk kartonnen doos. We noemen dit nu gekscherend ventilatiesysteem O(ma), nagenoeg geen ventilatie... Oma voelde tocht: logisch als je bedenkt dat bij sommige ventilatiesystemen buitenlucht rechtstreeks naar binnen komt.

Vuile lucht eruit, schone lucht erin
Gelukkig worden huizen tegenwoordig steeds beter geïsoleerd en behoren kieren en naden daarmee tot de verleden tijd. Maar, dat betekent wel dat er goed naar de ventilatie moet worden gekeken. Vuile lucht door bijvoorbeeld koken, douchen, meubels of simpelweg ademhalen, moet het huis uit en schone lucht moet het huis weer in. Vervuilde lucht in huis versterkt luchtwegproblemen, allergieën en irritatie van slijmvliezen. Zorg dus voor goede ventilatie en gezonde lucht in huis.

Ok, ventileren dus, maar hoe?
Wil je energiezuinig ventileren met een hogere mate van comfort? Kies dan voor een ventilatiesysteem D, zoals de Flair. Bij dit type ventilatie gaat de aanvoer van verse buitenlucht én de afvoer van gebruikte binnenlucht door 2 ventilatoren in de ventilatie-unit. Hier komen dus geen roosters in muren of ramen aan te pas. Afzuigventielen in keuken, badkamer en toilet zorgen voor de afvoer van lucht; toevoerventielen in woonkamer en slaapkamers zorgen voor de toevoer van verse lucht.
Een systeem D voert dus op volledig mechanisch wijze de gebruikte binnenlucht af en zuigt net zoveel verse buitenlucht aan. Om deze reden wordt een systeem D ook wel balansventilatie genoemd.

Brink ventilatiesystemen zijn uitgevoerd met warmteterugwinning, ook wel WTW genoemd: de warmte van de afgezogen lucht wordt afgegeven aan de aangezogen buitenlucht. Zo is het verlies van warmte tot een minimum beperkt.

Flair 300, ventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW).

Goed voor de energierekening en comfort in huis
Bij een ventilatiesysteem D gebeurt de aanvoer van verse lucht door een ventilator. Voordat de lucht de ruimte binnenkomt wordt deze verse lucht op een aangename temperatuur gebracht. Dit heeft een gunstig effect op je energierekening. Er komt geen koude lucht meer binnen.

Daarnaast beschikken deze ventilatiesystemen over filters die pollen en stof tegenhouden en is er een automatische bypassfunctie wat ervoor zorgt dat tijdens warme zomers koelere buitenlucht niet opgewarmd wordt door de afgevoerde binnenlucht. Dit zorgt voor een natuurlijke afkoeling in huis waardoor je een fijner binnenklimaat  ervaart.

En O(ma)?
Het tafelkleed heeft een nieuwe woning gevonden en oma kan zonder fratsen genieten van haar comfortabele onderkomen!

Benieuwd naar de mogelijkheden voor ventilatie in jouw woning? Neem dan gerust contact met mij op!

 

Reacties

 • Delius Pit   15-11-2018 14:09
  Beste Eric,

  Goed plan!
  Wil je me even bellen/appen om een moment af te spreken?

  Met vriendelijke groet,


  Delius Pit
 • Eric Tack   14-11-2018 20:12
  Graag wil ik in gesprek.
  Ons huis is van 1970.
  Ik ben nieuwschierig naar jullie oplossing voor ons huis.
  Mvg Eric Tack
 Security code

Indien je een reactie plaats op het blog ga je akkoord met de privacyverklaring van Brink.