Suppliers

Passief bouwen, slim verwarmen

Door: Rein Hoekstra
Energieneutraal bouwen wordt een steeds belangrijker begrip voor de Nederlandse bouwsector. Steeds vaker worden slimme bouwmethoden toegepast waarbij zo min mogelijk energie wordt gebruikt. Een voorbeeld hiervan is een passiefhuis. Een passiefhuis is een woning die extreem goed geïsoleerd is en optimaal gebruik maakt van de warmte van de zon. Een passiefhuis heeft op deze manier bijna geen energie nodig voor het verwarmen van de woning. Nieuwe methoden worden toegepast om de energierekening zo laag mogelijk te houden. Een slimme manier om gezond, energiezuinig én comfortabel te wonen.

Project Loppersum
In mijn blog 'Kun je een woning verwarmen met een WTW-unit' vertelde ik al over talloze mogelijkheden van het slim verwarmen van woningen door middel van een WTW-unit. Onder andere een prachtig project in Loppersum, dit zijn twee onder één kap woningen. Maar nu wil ik het hebben over een ruime vrijstaande woning.

Passiefhuis Veessen
Het passiefhuis in Veessen is door de bewoners zelf gebouwd. De woning is gebouwd van hout en natuurlijke isolatie in combinatie met drielaags glas en een uitstekende kierdichtheid. De begane grond is 11 x 10 x 3 meter met een totale inhoud van 650 m3.

Voor de installaties in de woning is gekozen voor een zonneboiler met naverwarming met behulp van een cv-ketel en een WTW-unit met naverwarming door water uit de zonneboiler. Om de warmte van de bovenste verdieping te gebruiken (boven is het altijd warmer dan beneden) is er een toevoeging gemaakt op de WTW-installatie. Een losse ventilator zorgt ervoor dat de warmte in de nok van de woning via de kanalen van de installatie naar de begane grond wordt gebracht.

De woning wordt dus verwarmd met de WTW-unit, je voelt en ziet geen verwarming, maar het is er wel. In de woonkamer zitten een aantal roosters in het plafond en daarmee wordt de woning verwarmd en geventileerd.

Het resultaat
Het energieverbruik van het afgelopen jaar is 421 m3 gas voor verwarming en tapwater. Wanneer je dit uitsplitst kom je op ongeveer  133 m3 gas voor tapwater en 288 m3 gas voor verwarming. In de woning is het op dit moment zonder verwarming nog steeds 22 graden en hoeft de verwarming pas in november aan. Het energieverbruik in de woning is zo laag omdat gekozen is voor 45 cm natuurlijke isolatie in de wanden en het dak en 40 cm isolatie in de vloer. Daardoor blijft de warmte in de woning en koelt de woning eigenlijk niet af.

Lage energielasten
In november tot en met halverwege maart is er verwarming nodig. In die periode wordt 82% van de energie verbruikt. De rest van het jaar is de verwarming (bijna) uit en wordt er nog een klein beetje energie verbruikt voor het tapwater. Voor gas ben je dan inclusief alles vaste kosten € 386 per jaar kwijt.

Comfortabel wonen mét een lage energierekening! Wat wil je nog meer?
 Security code

Indien je een reactie plaats op het blog ga je akkoord met de privacyverklaring van Brink.