ventilatie

excellence by brink: hoe wij ventilatie met wtw zonder toevoerkanalen mogeijk maken

Hoeveel woningen telt Nederland wel niet waarin ventilatie nog niet goed is geregeld en de luchtkwaliteit binnen te wensen overlaat? Tegenwoordig vertelt het Bouwbesluit ons precies hoe we in nieuwbouwwoningen op de juiste manier moeten ventileren. Maar daarvoor was dit niet altijd zo en dat betekent dat Nederland vol staat met huizen waarin men afhankelijk is van natuurlijke ventilatie, niet functionerende raamroosters of open ramen en deuren voor de broodnodige verse lucht. Met deze manier van ventileren is verse lucht in huis niet gegarandeerd. En dat terwijl we gemiddeld 20 uur per dag binnen doorbrengen; in de winter zelfs meer dan 90% van onze tijd!
luchtkwaliteit

luchtkwaliteit is van het grootste belang

Hiermee staat de gezondheid van bewoners op het spel. Uit steeds meer onderzoeken blijkt namelijk welk effect luchtkwaliteit heeft op onze gezondheid. En dat geldt niet alleen voor mensen met een zwakker gestel, ook kinderen en volwassenen kunnen beperkt worden in hun manier van leven door in een slecht geventileerde woning te leven. Uiteraard laten we het hier niet bij zitten en gelukkig is er ook wat aan te doen. Want door onze jarenlange ervaring, weten we inmiddels heel goed wat er bij komt kijken om een huis goed te ventileren. Maar hoe zorgen we er dan voor dat naast nieuwbouwwoningen ook bestaande woningen energiezuinig en gezond geventileerd kunnen worden?

gezondheid

gezond ventileren zoals het hoort

We hebben een nieuw ventilatieconcept bedacht waarmee we ook bestaande woningen zonder ingrijpende bouwkundige aanpassingen kunnen voorzien van energiezuinige ventilatie en een gegarandeerd goede luchtkwaliteit. Dit is het Multi Air Supply systeem. De basis van dit ventilatieststeem bestaat net zoals in moderne nieuwbouwwoningen  uit een ventilatietoestel met warmteterugwinning (WTW). Normaal gesproken brengt deze WTW-unit de verse lucht via een toevoerkanalensysteem in de vloer naar de verblijfsruimtes en voert vervuilde lucht af via de natte ruimtes. De kanalen vanuit de natte ruimtes zijn in bestaande woningen vaak al aanwezig voor mechanische afzuiging. Deze kanalen kunnen hergebruikt worden voor de nieuwe installatie.

Maar in de meeste woningen ontbreken de toevoerkanalen nog. Om die achteraf in een bestaande woning aan te brengen vergt veel hak en breekwerk, wat weer tot veel overlast leidt. Woningeigenaren of partijen die bezig zijn met renovatieprojecten staan dan ook niet te trappelen voor zo’n grootschalige aanpak in huis.

Gelukkig hoeft het allemaal niet zo aangrijpend te zijn. Wij hebben nu namelijk dé oplossing door de verse lucht via de centrale hal of trapgat toe te voeren. Boven of naast de deur van de verblijfsruimte(s) wordt een Indoor Mixfan geplaatst die ervoor zorgt dat de lucht uit de verblijfsruimte uitgewisseld wordt met die in de hal. Door te sturen op CO2-waarden, zowel in de hal als in de vertrekken, kunnen wij met dit systeem garanderen dat de lucht waar mensen in leven van uitstekende kwaliteit is. Eigenlijk gewoon zoals het ook hoort.

toekomstige generaties

zorgdragen Voor toekomstige generaties

Helaas is nog niet iedereen zich bewust van het belang van een goede luchtkwaliteit. Gelukkig worden we een handje geholpen door een andere uitdaging waar we als mensheid voor staan, namelijk de klimaatdoelstellingen. Voor de bestaande woningvoorraad wordt er veel gesproken over een energielabelsprong of zelfs energieneutraal renoveren. Isoleren is daarbij de eerste stap die gezet moet worden, maar door het kierdichte isoleren, is goed ventileren noodzakelijker dan ooit. Het systeem met de Indoor Mixfan zorgt niet alleen voor een goed geventileerd binnenklimaat, door de ventilatie met warmteterugwinning en de actieve sturing op CO2 wordt ook nog eens veel energie bespaard. Niet alleen goed voor de portemonnee, maar vooral ook voor toekomstige generaties.

excellente lucht

“ventilatie met wtw is nu mogelijk in elke woning, Iedereen heeft daar toch recht op?"

De uitdagingen bij renovatie zijn groot, maar de Indoor Mixfan kan ook een uitkomst bieden in nieuwbouw. Doordat toevoerkanalen niet nodig zijn kunnen de vloeren minder complex worden uitgevoerd, is de ontwerpvrijheid groter en wordt bespaard op de bouwkundige kosten. En wederom een groot voordeel voor de bewoners dat ze zich door de automatische regeling geen zorgen meer hoeven te maken over de luchtkwaliteit. Met deze unieke en innovatieve oplossing maken we het mogelijk om in elke woning ventilatie met WTW toe te passen. Iedereen heeft daar toch recht op?

multi air supply

goed ventileren kan in elke woning

Met ons innovatieve  Multi Air Suplpy systeem kan elke woning (bestaand of nieuwbouw) optimaal worden geventileerd.

In deze video laten we zien hoe het werkt.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor dit systeem in jouw woning?
Neem contact met ons op voor een passend advies.

play video
8 Reacties
M.J. Christ
24-10-2021
Beste heer/mevrouw,
Zou deze oplossing ook mogelijk zijn voor een appartement door de verse lucht van buiten in de hal te blazen?
Met vriendelijke groet,
Michael Christ
Brink
Beste heer Christ,

Dank voor uw reactie.

Dit zou inderdaad een oplossing kunnen zijn mits er toevoer en afvoer kanaal naar en van buiten aangelegd kunnen worden.

Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,


Hamid Khan
Adviesafdeling

www.brinkclimatesystems.nl

Michael
14-01-2022
Beste,

Heb uw product bekeken en lijkt een mooi systeem.
Heb nog wel enkele vragen die ik wil stellen:
-Kan de lucht ook gekoelt terugkomen (airco)
- komt er in de zomer gekoelde lucht het huis in?
-kan er ook een retour (verse lucht) ergens anders in de woning gebracht worden. Er is hier ruimte voor. Dus zolder 1ste verdieping en benenden.

Hoor graag van jullie

Michael van den Elskamp
Brink
Beste heer Van den Elskamp,

Dank voor uw mail.

Nee, koelen met een WTW is niet mogelijk aangezien de kanalen niet geïsoleerd zijn en de capaciteit van een WTW-unit veel te laag is om effectief te kunnen koelen.

Onze WTW-units zijn voorzien van een bypass klep. Zomers kan er zo koudere buitenlucht de woning in geblazen worden zonder deze voorverwarmd door uitgaan lucht uit de woning.

Dat kan wanneer de andere ruimte een centrale ruimte is waar alle kamers op uitkomen.

Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,


Hamid Khan
Adviesafdeling

www.brinkclimatesystems.nl

G.E. Gnodde
01-06-2022
Geachte L.s,

Wij staan op het punt om ons huis te verduurzamen, Dit willen we doen door vloerverwarming aan te brengen en dubbelglas te vervangen door min. hr++ glas. Graag willlen we dan ook de luchtverversing met WTW toepassen om tot een gezond binnenklimaat te komen.
Het betrefd een woning zonder een luchtverversingsinstallatie, het is een kleine jaren 60 rijtjes woning (+/- 89m2). 2 verdiepingen met een lage zolder (1.78m hoog) waar nu een werk/speelplek is gecreeerd.
Welke mogelijkeheden zijn er, wat zouden de kosten daarbij zijn?
Brink
Beste heer, mevrouw Gnodde,

Dank voor uw reactie.

Brink heeft centraal en decentrale ventilatiesystemen in assortiment. Afhankelijk van de situatie en mogelijkheid kunt u kiezen voor een centraal systeem waarbij de WTW-unit op de zolder of een technische ruimte geplaatst wordt en vanuit daar in verschillende vertrekken rechtstreeks ingeblazen wordt. Mocht dat niet kunnen dan kunt u in sommige gevallen kiezen voor een Multi Air Systeem waarbij verse lucht in het trappenhuis ingeblazen wordt. In beide gevallen zijn er afvoerkanalen vanuit de natte ruimtes nodig.
Mocht het niet mogelijk zijn om afvoerkanalen vanuit de natte ruimtes aan te leggen dan kunt u kiezen voor een decentraal systeem zoals een Air70.
Als producent leveren wij niet rechtstreeks aan consumenten en plaatsen wij geen installaties. Hierdoor kunnen wij niet aangeven wat een systeem kost. Hiervoor kunt u het beste contact met uw installateur opnemen.

Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,


Hamid Khan
Adviesafdeling

www.brinkclimatesystems.nl

Maurice Braam
13-12-2022
Beste Brink,

On huis heeft geen WTW en de verse lucht komt nu de woning binnen via roosters boven het raam. Als we een Multi Air Supply systeem installeren, zijn deze rooster dan niet meer nodig en kunnen dan weg gehaald worden?

Groeten,
maurice
Brink
Beste heer Braam,

Dank voor uw reactie.

Wanneer u een ventilatiesysteem met warmteterugwinning hebt/Multi Air Supply, dan zijn de roosters boven de ramen niet meer nodig. Deze mogen eventueel dicht gemaakt worden of bij plaatsen van nieuw glas/kozijnen overgeslagen worden.

Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,


Hamid Khan
Adviesafdeling

www.brinkclimatesystems.nl

Terweij
21-12-2022
Goedendag,
We hebben een vrijstaands huis uit 1987 (Beetzlaan 1, te Soest). Momenteel hebben we mechanische ventilatie (geforceerde afvoer met aanvoer door luchtroosters). We willen graag een WTW unit installeren, echter we hebben niet het budget en de ruimte voor het aanleggen van nieuwe aanvoer leidingen. We hebben een afvoer in de badkamer, toilet en in de keuken.
Graag ontvang ik van u advies over een WTW welke via de trapkolom de verse (warmere) lucht in de woning blaast. Indien noodzakelijk kunt u altijd vrijblijvend langskomen voor het opmaken van een offerte.
Groeten van Rienk Terweij.
Brink
Beste Terweij,

Dank voor uw reactie.

Als producent kunnen wij niet advies op maat bieden. Voor advies op maat kunt u het beste contact met uw installateur opnemen of een ventilatiespecialist. Mocht uw installateur of de ventilatiespecialist vragen hebben, dan kunnen zij contact met onze adviesafdeling opnemen.

Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,


Hamid Khan
Adviesafdeling

www.brinkclimatesystems.nl

Lameijer
06-01-2023
Ik heb een woning uit 1998, met een standaard afzuiging in badkamers, toiler en keuken. Ben benieuwd of er een Multi air supply system in mijn woning aangelegd kan worden, en wat daar de kosten van zijn. Graag contact.
Brink
Beste Lameijer,

Dank voor uw reactie.

Wanneer er in het trappenhuis ingeblazen kan worden, boven of hoog in de wanden van de slaapkamers en de woonkamer Mixfans geplaatst kunne worden en CO2 op de begane grond dan is de Multi Air Supply meestal wel mogelijk.
De kosten van de Multi Air Supply zijn sterk afhankelijk van de soort woning, type WTW unit, aantal Mixfans etc. De richtprijs bij een gemiddelde rijtjeswoning bedraagt tussen de € 6500 en € 9500 inclusief BTW en montage.

Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,


Hamid Khan
Adviesafdeling

www.brinkclimatesystems.nl

C.Prang
14-04-2023
Beste mensen,

Wij hebben een woning uit de dertiger jaren. Boven hebben wij twee slaapkamers een toiletruimte en een overloop, direct onder de kap. Beneden hebben wij een woonkamer met open keuken en een open verbinding naar een aanbouw met een tweede woon/tuinkamer. Het toilet beneden en de doucheruimte bevinden zich ook in de aanbouw en daarvoor willen we gewone mechanische ventilators kopen. Het huis is optimaal geïsoleerd na renovatie en er is vloerverwarming en HR++ glas en we gebruiken een warmtepomp. Het ideaal voor ventilatie zou dus ook WTW zijn maar aangezien wij een balkenplafond hebben is het onmogelijk allerlei buizen voor ventilatie aan te brengen. Uw systeem waarbij alles via het trapgat gaat lijkt ons interessant. Maar omdat de slaapkamers op dezelfde verdieping zijn als het multi-airsupply apparaat zou komen te staan vraag ik mij af of dit dan wel werkt. Voor de keuken en woonkamers zou er wel een afvoer naar buiten kunnen worden gemaakt in de wanden. De aanvoer zou dan vanuit het trapgat komen via de muur boven de deur oid.
In het filmpje laat u zien dat de afvoer in de woonkamer, keuken e.d. niet via het trapgat gaat. Waarom is dat?
En als de afvoer gaat via een gat in de muur dan wordt het CO2 gehalte toch niet gemeten? Of is dat elders?
Brink
Beste Prang,

Dank voor uw reactie.

Bij een Multi Air Supply wordt er verse lucht via het trappenhuis ingeblazen en vervuilde lucht via de natte ruimtes afgezogen. De reden dat dit direct in de natte ruimtes gebeurd is om te voorkomen dat allerlei geuren en vocht door het trappenhuis zich door de gehele woning verplaatst.
Wanneer de slaapkamers op de zelfde verdieping zijn, kunt u ervoor kiezen om de slaapkamers rechtstreeks in te blazen en de begane grond via het trappenhuis. Wel is het van belang om goed na te gaan of de afstand achter in de woonkamer/tuinhuis niet te ver is voor de verse lucht.
De CO2 wordt door de Mixfans gemeten en door een CO2 meter op de beganegrond.

Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,


Hamid Khan
Adviesafdeling

www.brinkclimatesystems.nl

Guus van der Valk
01-05-2023
Beste,

Helaas is tijdens de verbouwing van ons woonhuis door de aannemer vergeten om de mechanische ventilatie terug te plaatsen in de woning. We willen deze graag alsnog laten plaatsen in de keuken en zouden graag van u een offerte willen ontvangen die bij onze persoonlijke situatie hoort.

Mvg,

Guus van der Valk
Brink
Beste heer Van der Valk,

Dank voor uw reactie.

Als producent kunnen wij niet rechtstreeks aan consumenten leveren en plaatsen wij geen installaties.
Voor advies op maat en een offerte kunt u het beste contact met uw installateur opnemen. Voor advies mag uw installateur contact met onze adviesafdeling opnemen.

Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,


Hamid Khan
Adviesafdeling

www.brinkclimatesystems.nl

Reageer

Laat een bericht achter of stel een vraag

Wil je op dit artikel reageren of een vraag stellen? Dat kan hier!
Het e-mailadres en telefoonnummer worden niet gepubliceerd.