ventilatie

excellence by brink: hoe wij ventilatie met wtw zonder toevoerkanalen mogeijk maken

Hoeveel woningen telt Nederland wel niet waarin ventilatie nog niet goed is geregeld en de luchtkwaliteit binnen te wensen overlaat? Tegenwoordig vertelt het Bouwbesluit ons precies hoe we in nieuwbouwwoningen op de juiste manier moeten ventileren. Maar daarvoor was dit niet altijd zo en dat betekent dat Nederland vol staat met huizen waarin men afhankelijk is van natuurlijke ventilatie, niet functionerende raamroosters of open ramen en deuren voor de broodnodige verse lucht. Met deze manier van ventileren is verse lucht in huis niet gegarandeerd. En dat terwijl we gemiddeld 20 uur per dag binnen doorbrengen; in de winter zelfs meer dan 90% van onze tijd!
luchtkwaliteit

luchtkwaliteit is van het grootste belang

Hiermee staat de gezondheid van bewoners op het spel. Uit steeds meer onderzoeken blijkt namelijk welk effect luchtkwaliteit heeft op onze gezondheid. En dat geldt niet alleen voor mensen met een zwakker gestel, ook kinderen en volwassenen kunnen beperkt worden in hun manier van leven door in een slecht geventileerde woning te leven. Uiteraard laten we het hier niet bij zitten en gelukkig is er ook wat aan te doen. Want door onze jarenlange ervaring, weten we inmiddels heel goed wat er bij komt kijken om een huis goed te ventileren. Maar hoe zorgen we er dan voor dat naast nieuwbouwwoningen ook bestaande woningen energiezuinig en gezond geventileerd kunnen worden?

gezondheid

gezond ventileren zoals het hoort

We hebben een nieuw ventilatieconcept bedacht waarmee we ook bestaande woningen zonder ingrijpende bouwkundige aanpassingen kunnen voorzien van energiezuinige ventilatie en een gegarandeerd goede luchtkwaliteit. Dit is het Multi Air Supply systeem. De basis van dit ventilatieststeem bestaat net zoals in moderne nieuwbouwwoningen  uit een ventilatietoestel met warmteterugwinning (WTW). Normaal gesproken brengt deze WTW-unit de verse lucht via een toevoerkanalensysteem in de vloer naar de verblijfsruimtes en voert vervuilde lucht af via de natte ruimtes. De kanalen vanuit de natte ruimtes zijn in bestaande woningen vaak al aanwezig voor mechanische afzuiging. Deze kanalen kunnen hergebruikt worden voor de nieuwe installatie.

Maar in de meeste woningen ontbreken de toevoerkanalen nog. Om die achteraf in een bestaande woning aan te brengen vergt veel hak en breekwerk, wat weer tot veel overlast leidt. Woningeigenaren of partijen die bezig zijn met renovatieprojecten staan dan ook niet te trappelen voor zo’n grootschalige aanpak in huis.

Gelukkig hoeft het allemaal niet zo aangrijpend te zijn. Wij hebben nu namelijk dé oplossing door de verse lucht via de centrale hal of trapgat toe te voeren. Boven of naast de deur van de verblijfsruimte(s) wordt een Indoor Mixfan geplaatst die ervoor zorgt dat de lucht uit de verblijfsruimte uitgewisseld wordt met die in de hal. Door te sturen op CO2-waarden, zowel in de hal als in de vertrekken, kunnen wij met dit systeem garanderen dat de lucht waar mensen in leven van uitstekende kwaliteit is. Eigenlijk gewoon zoals het ook hoort.

toekomstige generaties

zorgdragen Voor toekomstige generaties

Helaas is nog niet iedereen zich bewust van het belang van een goede luchtkwaliteit. Gelukkig worden we een handje geholpen door een andere uitdaging waar we als mensheid voor staan, namelijk de klimaatdoelstellingen. Voor de bestaande woningvoorraad wordt er veel gesproken over een energielabelsprong of zelfs energieneutraal renoveren. Isoleren is daarbij de eerste stap die gezet moet worden, maar door het kierdichte isoleren, is goed ventileren noodzakelijker dan ooit. Het systeem met de Indoor Mixfan zorgt niet alleen voor een goed geventileerd binnenklimaat, door de ventilatie met warmteterugwinning en de actieve sturing op CO2 wordt ook nog eens veel energie bespaard. Niet alleen goed voor de portemonnee, maar vooral ook voor toekomstige generaties.

excellente lucht

“ventilatie met wtw is nu mogelijk in elke woning, Iedereen heeft daar toch recht op?"

De uitdagingen bij renovatie zijn groot, maar de Indoor Mixfan kan ook een uitkomst bieden in nieuwbouw. Doordat toevoerkanalen niet nodig zijn kunnen de vloeren minder complex worden uitgevoerd, is de ontwerpvrijheid groter en wordt bespaard op de bouwkundige kosten. En wederom een groot voordeel voor de bewoners dat ze zich door de automatische regeling geen zorgen meer hoeven te maken over de luchtkwaliteit. Met deze unieke en innovatieve oplossing maken we het mogelijk om in elke woning ventilatie met WTW toe te passen. Iedereen heeft daar toch recht op?

multi air supply

goed ventileren kan in elke woning

Met ons innovatieve  Multi Air Suplpy systeem kan elke woning (bestaand of nieuwbouw) optimaal worden geventileerd.

In deze video laten we zien hoe het werkt.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor dit systeem in jouw woning?
Neem contact met ons op voor een passend advies.

play video