wat is VRAAGGESTUURD VENTILEREN?

Een slechte luchtkwaliteit in huis komt helaas nog vaak voor, juist in moderne, goed geïsoleerde woningen. Een kierdicht huis met onvoldoende en onregelmatige ventilatie kan de oorzaak zijn van diverse gezondheidsklachten.

Gelukkig heeft Brink een systeem ontwikkeld waarmee je de luchtkwaliteit in huis op een effectieve en energiezuinige manier op peil kunt krijgen. Een systeem dat, precies wanneer het nodig is, zorgt voor verse, schone lucht in huis: Vraaggestuurde Ventilatie.

Vraaggestuurd ventileren is een systeem dat de mate van ventilatie automatisch aanpast aan de behoefte. Op deze manier wordt zo weinig mogelijk energie verbruikt en blijft de luchtkwaliteit optimaal. Een win-win situatie!

https://www.brinkclimatesystems.nl/storage/VSK 24/65eb1acde3eea.png

HOE WERKT VRAAGGESTUURD VENTILEREN?

Met vraaggestuurde centrale ventilatie worden de verschillende ruimtes in een woning naar behoefte geventileerd. Vraaggestuurd ventileren kan op twee manieren:

  • op basis van tijd
  • op basis van de gemeten luchtkwaliteit

De eerste manier van vraaggestuurde ventilatie is op basis van tijd, met een klokregeling. De ventilatiebehoefte per ruimte kan worden ingesteld op het dagritme van de bewoner(s). Zo is er in de meeste gevallen ’s nachts meer ventilatie nodig in de slaapkamer en overdag dient de woonkamer vaker van verse lucht te worden voorzien.

Bij de tweede manier van vraaggestuurde ventilatie wordt er automatisch geventileerd op basis van het CO2 gehalte in een ruimte. Is dat gehalte (te) hoog, dan is de luchtkwaliteit te laag en voert het systeem automatisch extra verse lucht aan om daarmee weer te zorgen voor een gezonde luchtkwaliteit in de betreffende ruimte. Optioneel kan ook het vochtgehalte worden meegenomen bij het bepalen van de luchtkwaliteit. In dat geval wordt een RV (relatieve vochtigheid)-sensor als accessoire aan het systeem toegevoegd. 

De ventilatiebehoefte in een ruimte wordt dus niet bepaald door de inhoud (m3) maar gestuurd door de luchtkwaliteit in de ruimte. Er wordt alleen dan en daar geventileerd wanneer het nodig is, waardoor er én effectiever wordt geventileerd én minder energie wordt verbruikt.

Vraaggestuurde ventilatie kan worden geïntegreerd in een WTW ventilatiesysteem. De basis van dit systeem is een centrale ventilatie oplossing, zoals de Flair of Renovent.

Het afstemmen van de hoeveelheid verse ventilatielucht op de behoefte gebeurt door middel van de gepatenteerde 3-wegklep. Deze motorisch bediende klep heeft verschillende standen en zorgt voor dosering van de ventilatielucht in de toevoerkanalen naar verschillende zones. Zo wordt de beschikbare verse ventilatielucht naar die ruimte gestuurd waar het gevraagd wordt.

Vraaggestuurde ventilatie is doeltreffender dan handmatige ventilatie. Bij een handmatig systeem wordt de stand van het ventilatiesysteem vaak bepaald door de beleving van de gebruiker en niet door de gemeten luchtkwaliteit. Het gevolg hiervan is vaak een onnodig hoog energieverbruik, niet optimale luchtkwaliteit, of beide. Overigens is er ook bij een vraaggestuurd systeem wel de mogelijkheid om het systeem handmatig te wijzigen of tijdelijk naar de hoogste stand te zetten, bijvoorbeeld tijdens een feestje.

hoe wordt Ventilatie CO2 GESTUURD?

Om te bepalen in welke ruimte verse ventilatielucht nodig is, meten sensoren de luchtkwaliteit in een ruimte. Senoren registreren het CO2 en/of vochtgehalte.

Bij CO2 gestuurde ventilatie in een woning wordt vaak gekozen voor twee CO2-sensoren: één sensor op de begane grond en één op de eerste (slaap)verdieping. Om de luchtkwaliteit in meerdere gebruiksruimtes (bijv. ook de studeerkamer of het thuiskantoor) te bewaken, kan CO2 gestuurde ventilatie eventueel worden uitgebreid met meerdere sensoren. Er kunnen tot 8 sensoren worden aangesloten op een systeem.

DE VOORDELEN VAN VRAAGGESTUURDE VENTILATIE

  • Energiezuinige vorm van ventileren.
  • Door de automatische instellingen* heb je er geen omkijken naar.
  • Afname van het installatiegeluid doordat het systeem minder lucht hoeft te verplaatsen.
  • Op elk moment van de dag gezonde lucht in de woning.

* Een vraaggestuurd ventilatiesysteem dient wel periodiek opnieuw gecalibreerd te worden. Dit valt onder het goed onderhouden van een ventilatiesysteem.
Lees hier meer over het onderhoud van een ventilatiesysteem.

contact

advies nodig? neem gerust contact met ons op