Energiezuinig ventilerennn

VRAAGGESTUURD VENTILEREN Wat is dat?

Een slechte luchtkwaliteit in huis komt helaas nog vaak voor, met name in moderne, goed geisoleerde woningen. Een kierdicht huis met onvoldoende en onregelmatige ventilatie kan zorgen voor gezondheidsklachten.

Gelukkig heeft Brink een systeem ontwikkeld waarmee je de luchtkwaliteit in huis op een effectieve en energiezuinige manier op peil kunt krijgen. Een systeem dat, precies wanneer het nodig is, zorgt voor verse, schone lucht in huis: Vraaggestuurd Ventileren

Vraaggestuurd Ventileren kan worden toegepast in combinatie met onze centrale ventilatieoplossingen.

Hoe werkt vraaggestuurd ventileren?

Met Vraaggestuurd Ventileren 2.0 worden de verschillende ruimtes in een woning naar behoefte geventileerd. De ventilatiebehoefte in een ruimte wordt hierbij niet bepaald door de inhoud (m3) maar door de luchtkwaliteit in de ruimte.  Er wordt alleen dan geventileerd wanneer het nodig is, dat is effectiever en kost minder energie. De basis van dit systeem bestaat uit een centrale ventilatieoplossing, zoals de Flair of Renovent.

en Dit gebeurt door middel van de gepatenteerde 3-wegklep. De hoeveelheid ventilatie wordt afgestemd op de luchtkwaliteit in een ruimte of zone. De beschikbare ventilatielucht wordt naar de ruimte gestuurd waar het gevraagd wordt. Dit kan door middel van handmatige bediening, een CO2-meting of op basis van tijdsprogrammering. Ook kan het eenvoudig uitgebreid worden met een vochtsensor. De hoeveelheid ventilatie wordt dan automatisch aangepast aan de hoeveelheid vocht.

 

 

 

Vraaggestuurd ventileren is een methode waarbij er zo energiezuinig mogelijk wordt geventileerd. Dit proces wordt automatisch uitgevoerd door het systeem. Een vraaggestuurde ventilatie is eenvoudig te integreren in een WTW ventilatiesysteem. 

De ventilatie wordt aangestuurd op basis van de luchtkwaliteit in een woning. Wanneer er in een bepelaade ruimte een slechte luchtkwaliteit wordt gemeten zal de mate van ventilatie hier verhoogd worden.

Neem bijvoorbeeld een verjaardagsfeestje in de woonkamer waarbij er meerdere personen in de woonkamer aanwezig zijn. Des te meer personen er in een ruimte aanwezig zijn, des te slechter de luchtkwaliteit wordt als er niet voldoende geventileerd wordt. Zodra er in de woonkamer een slechtere luchtkwailteit wordt gemeten zal het ventilatiesysteem direct een tandje bijschakelen. 

Door middel van vraaggestuurde ventilatie wordt de luchtverversing aangepast aan de door de sensor gemeten luchtkwaliteit. Deze sensoren meten het CO2 en/of vochtgehalte in de ruimte. Wanneer de luchtkwaliteit goed is zal het susteem de ventilatie verlagen. De luchtkwaliteit kan per ruimte aangestuurd worden zoals in het voorbeeld hierboven benoemd. Op deze manier wordt er zo weinig mogelijk energie verbruikt en blijft de luchtkwaliteit optimaal. Een win win situatie!

DE VOORDELEN VAN VRAAGGESTUURDE VENTILATIE

 • Energiezuinige vorm van ventileren: enkel ventilatie wanneer dit ook echt nodig is
 • Geen omkijken aan: automatische instellingen
 • Weinig onderhoud nodig
 • Op elk moment van de dag gezonde lucht in de woning
play video
Aandachtspunten

Waar dien je rekening mee te houden bij het installeren van een vraaggestuurd ventilatiesysteem?

 • Het ventilatiesysteem zal niet reageren op geuren en fijnstof in de lucht. In deze gevallen dien je zelf te zorgen voor voldoende (extra) ventilatie door bijvoorbeeld een periode de ramen en/of deuren naar buiten te openen.
 • Ook zal een droge lucht niet geconstateerd worden. Voor een optimale luchtvochtigheid kan een luchtbevochtiger geinstalleerd worden. Dit kan eventueel geintegreerd worden in het systeem.
 • Het is geen probleem om naast het ventilatiesysteem ook nog een raam naar buiten te openen. Sensoren in het systeem zullen dit oppikken.
 • Een vraaggestuurd ventilatiesysteem dient periodiek opnieuw gecalibreerd te worden. Dit valt onder het goed onderhouden van een ventilatiesysteem. Lees hier meer over het onderhoud van een ventilatiesysteem.
 • Nieuws 22-09-2022

  Centrotec Climate Systems sluit zich aan bij Ariston Groep

  CENTROTEC Climate Systems (CCS), met de succesvolle merken Wolf, Pro-Klima, Ned Air en Brink, wordt onderdeel van de Ariston Groep.

  Bekijk artikel
 • Blog 21-07-2022

  BENG: Koudeterugwinning bij balansventilatie

  In deze blog vertel ik meer over het grote voordeel van koudeterugwinning bij balansventilatie.

  Bekijk artikel
 • Nieuws 29-08-2022

  Dankzij WTW behaaglijk de zomer door

  Het geheim? Koudeterugwinning.

  Bekijk artikel