Ventilatie met WTW

Een gezond binnenklimaat met energiezuinige ventilatie

Ventileren met WTW zorgt voor een gezond binnenklimaat en voor een besparing op je stookkosten. Door het hoge rendement is het installeren van een WTW systeem in de woning een goede investering, zowel economisch gezien als qua duurzaamheid. Maar wat is een WTW systeem? Wat kost het? Hoe werkt het? En wat zijn de voordelen?

https://www.brinkclimatesystems.nl/storage/Screenshot 2019-11-11 at 12.00.12.png
https://www.brinkclimatesystems.nl/storage/5f72e2ece2904.png
VOORDELEN

DE VOORDELEN VAN EEN VENTILATIESYSTEEM MET WTW-TECHNIEK

 • Ventileren zonder warmteverlies of koude tocht
 • Een forse energiebesparing (gemiddeld € 160 tot € 200,- per jaar)
 • Een constante, behaaglijke binnentemperatuur in elk seizoen
 • Excellente lucht in huis voor een gezond en comfortabel binnenklimaat.
Warmteterugwinning

Wat is een wtw systeem?

WTW staat voor ‘warmte-terug-winning (warmteterugwinning)’. Een WTW unit, zoals de Flair, is een apparaat dat deel uitmaakt van de balansventilatie in een woning. Bij balansventilatie zorgt een mechanisch systeem ervoor dat de hoeveelheid verse toevoerlucht volledig in balans is met de vervuilde afvoerlucht.  Een balansventilatiesysteem met WTW bestaat uit een ventilator, luchtkanalen* en een WTW-unit. In het WTW toestel zitten ventilatoren en een warmtewisselaar. De wisselaar haalt warmte uit de afgevoerde, verbruikte ventilatielucht en verwarmt daarmee vervolgens de verse binnenkomende lucht. Op deze manier blijft de warmte behouden, wat een voordeel is ten opzichte van een mechanisch ventilatiesysteem zonder WTW.

* ook zonder toevoerkanalen is het mogelijk om te ventileren met WTW. Hiervoor ontwikkelde Brink het Multi Air Supply concept, dat zowel toepasbaar is in bestaande woningen als in nieuwbouw.

Kosten wtw

De kosten van een systeem met wtw

Doordat de lucht die de woning binnenkomt gratis wordt voorverwarmd tot ongeveer 18 °C levert ventileren met WTW een forse energiebesparing op (gemiddeld € 160 tot € 200,- per jaar). De kosten van het installeren van een ventilatiesysteem met WTW zijn erg afhankelijk van de situatie.


Onze experts denken graag mee over de beste de oplossing voor jouw situatie en kunnen een inschatting geven van de kosten. Neem gerust contact met ons op.

 

 

Werking ventilatie met wtw

Hoe werkt een ventilatiesysteem met warmteterugwinning

Een WarmteTerugWin-systeem is een gesloten systeem. Het WTW toestel bevat ventilatoren en een warmtewisselaar. Via ventielen in de ‘natte ruimtes’ zoals keuken, badkamer en toilet wordt verbruikte lucht vanuit uit de woning aangezogen en langs de warmtewisselaar in het WTW toestel geleid. De verse lucht die van buitenaf de woning wordt ingezogen (meestal via het dak) wordt eveneens langs de warmtewisselaar geleid en daar opgewarmd.

De verse, verwarmde lucht wordt vervolgens via de luchtkanalen verspreid in de woning en zorgt voor gezonde lucht en een aangename temperatuur in de woon- en slaapkamers. Tijdens dit proces zijn de schone, verse luchtstroom en de vervuilde, verbruikte luchtstroom volledig van elkaar gescheiden. Er wordt alleen warmte uitgewisseld.

ventileren in de zomer

WTW in de zomer Een koele woning in de zomer

Op zomerse dagen is het niet nodig en zelfs onaangenaam als er warme lucht de woning binnenkomt. Een (automatische) bypass zorgt er dan voor dat het systeem de lucht niet opwarmt. Wel wordt er nog steeds verse lucht toegevoerd in de woning. En tijdens zomerse nachten, wanneer het buiten koeler is dan binnen, zorgt het WTW systeem voor een aangename verlaging van de binnentemperatuur. 

 • Nieuws 13-09-2021

  Remeha en Brink maken labelsprongen moeiteloos mogelijk

  Remeha en Brink hebben hun verwarmings- en ventilatiekrachten gebundeld in een nieuw concept dat zowel energiebesparing als meer comfort oplevert.

  Bekijk artikel
 • Nieuws 24-08-2021

  COVID-19: goed ventileren wordt vierde basisregel

  Naast de 1,5 meter afstand, handen wassen en testen/thuisblijven bij klachten, wordt zorgen voor frisse lucht het devies, zei demissionair premier Rutte in het coronadebat. (Bron: NOS)

  Bekijk artikel
 • Nieuws 24-08-2021

  39 wetenschappers: 'Besteed meer aandacht aan ventilatie in coronabestrijding'

  Volgens het WHO kan het virus zich in slecht geventileerde en drukke ruimtes verspreiden via aerosolen, ook over afstanden groter dan een meter.

  Bekijk artikel
contactformulier

meer informatie of advies over ventileren met wtw? wij helpen graag