ventilatie

adem excellente lucht dag in, dag uit

Gezonde lucht verhoogt de kwaliteit van leven. Het dagelijks inademen van schone lucht zorgt voor meer energie, een beter concentratievermogen en kan er zelfs voor zorgen dat je langer leeft.

Maar gezonde lucht in huis is niet vanzelfsprekend. Integendeel. De lucht in huis is vaak ongezonder dan daarbuiten. Een goed geïsoleerde woning biedt veel voordelen, maar bij gebrek aan goede ventilatie wordt vuile lucht (veroorzaakt door o.a. wassen, koken, douchen en uitademen) niet ververst en ontstaat er een ongezond binnenklimaat.

Dat moet anders vinden we bij Brink. Met een breed scala aan innovatieve ventilatiesystemen willen wij gefilterde lucht bereikbaar maken voor iedereen.

Wij maken van jouw thuis de beste plek om op adem te komen.

https://www.brinkclimatesystems.nl/storage/ventilatiesysteem-in-huis.jpg
gezondheid

slechte ventilatie? mogelijke klachten

Vervuilde lucht en vocht in huis kunnen ongemerkt de oorzaak zijn van gezondheidsproblemen, zoals:

 

 • astma
 • luchtwegirritaties en allergieën
 • chronische verkoudheid
 • hoofdpijn
 • duizeligheid
 • vermoeidheid
 • concentratieproblemen

Bron: www.longfonds.nl

https://www.brinkclimatesystems.nl/storage/Ventilatie-woning.jpg
onze oplossingen

optimale VENTILATIE in elke situatie

Onze ventilatieoplossingen zijn eindeloos:

 • Centraal ventileren met warmteterugwinning (afgekort: WTW)
 • Decentraal ventileren met of zonder WTW
 • ventilatie (NIEUW!) zonder of met  toevoerkanalen

en zorgen voor excellente lucht in elke woon- of werksituatie:

 • van kleine ruimtes, zoals een enkele kamer, tot complete woningen
 • in appartementencomplexen, school- en kantoorgebouwen en zorginstellingen
 • in nieuwbouw of bestaande bouw

Bovendien zijn de oplossingen uit te breiden met diverse modules, zoals onze Evap luchtbevochtiger en de Pure Induct. Onze experts zijn benieuwd naar jouw wensen. Benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem dan gerust contact met ons op.

ventilatie met WTW

gezonde ventilatielucht gratis voorverwarmd

Balansventilatie met WTW is mechanische ventilatie waarbij de hoeveelheid toegevoerde en afgevoerde lucht even groot, in balans, is. WTW staat voor warmteterugwinning. De basis van een ventilatiesysteem met WTW is de in het toestel ingebouwde warmtewisselaar. Deze wisselaar vangt de warmte uit de verbruikte afvoerlucht op en verwarmt daarmee de verse toevoerlucht. Op deze manier wordt de lucht die de woning binnenkomt gratis verwarmd tot ongeveer 18 °C. Dat levert een forse energiebesparing op, wat goed is voor het milieu en de portemonnee (gemiddelde besparing € 160 tot € 200,- per jaar).

In het animatiefilmpje hiernaast leggen we uit hoe een ventilatiesysteem met warmteterugwinning werkt.

Wil je genieten van gezonde én voorverwarmde lucht in huis?
Neem dan contact met ons op.

play video
centrale ventilatie

met één toestel naar elke ruimte

Bij centraal ventileren wordt de ventilatie vanuit één centrale plek geregeld. Het Flair of Renovent ventilatietoestel zorgt ervoor dat vuile lucht via afvoerkanalen uit de woning wordt afgevoerd en laat verse, gezonde lucht via toevoerkanalen de woning binnenstromen. Alle ruimtes in huis; keuken, woon-, werk-, slaapkamers en badkamer(s), worden vanuit één plek naar behoefte geventileerd. Alleen daar ventileren waar het wenselijk of nodig is? Dat is mogelijk met ons Vraaggestuurd Ventileren 2.0 systeem.

Nu ook zonder toevoerkanalen
Dankzij ons innovatieve Multi Air Supply systeem kan centraal ventileren met WTW nu ook worden toegepast in een woning zonder toevoerkanalen. Een groot voordeel, waardoor Multi Air Supply volop mogelijkheden biedt bij de duurzame renovatie van bestaande woningen. Bij toepassing in nieuwbouw levert dit systeem meer ontwerpvrijheid op en een besparing op de bouwkundige kosten. Geen toevoerkanalen in huis? Kies dan voor het stille en energiezuinige Multi Air Supply systeem.

decentrale ventilatie

per ruimte een compacte unit

Bij decentraal ventileren wordt in elke ruimte een aparte ventilatie-unit geplaatst. Er is geen luchtkanalensysteem nodig. waardoor de installatie snel en eenvoudig kan worden gerealiseerd. Decentrale ventilatie is bij uitstek geschikt in compacte nieuwbouwwoningen en bij renovatie. Ook bij uitbreiding van bestaande woningen kan een aanbouw of losstaand bijgebouw eenvoudig worden voorzien van eigen ventilatie-units.

Met geluidswering of voorverwarming
Onze decentrale ventilatie-oplossingen zijn compact, energiezuinig en stil. De NIEUWE Sonair maakt ventilatie mogelijk in gebieden waar het openzetten van ramen niet gewenst is door geluidsoverlast. Is er (ook) sprake van stankoverlast, dan kan de Sonair worden voorzien van een speciaal koolstoffilter.
De Air 70 zorgt ervoor dat binnenkomende lucht eerst wordt opgewarmd. Zo gaat er geen energie verloren en kun je besparen op de stookkosten.

 

 

oplossingen

centrale ventilatie

multi air supply

centrale ventilatie met WTW ook zonder toevoerkanalen

Dankzij het Multi Air Supply systeem kan nu in elke woning, nieuwe en bestaande bouw, ventilatie inclusief WTW worden toegepast. Door gebruik van de slimme Indoor Mixfan met actieve CO2-sturing wordt gezorgd voor een optimale luchtkwaliteit in elke ruimte. 

Hoge energiekosten?
Isoleren + ventileren met WTW = lagere energiekosten + een gezond binnenklimaat
Naast goede isolatiemaatregelen is Multi Air Supply dé oplossing om in oudere bestaande woningen te zorgen voor lagere energiekosten én een gezond binnenklimaat.

Lees meer

https://www.brinkclimatesystems.nl/storage/Decentraal-ventileren.png
accessoires

van gezonde naar excellente lucht

oplossingen

decentrale ventilatie

luchtvervuiling

wat zweeft er IN jouw HUIS?

De lucht in huis bestaat uit een verzameling van stoffen. Gassen, zoals CO2, Vluchtige Organische Stoffen (afgekort: VOS), en deeltjes. Die deeltjes kunnen heel klein zijn, (ultra) fijnstof, iets minder klein, zoals bacteriën en virussen, of grover, zoals pollen. Daarnaast kan ook houtrook een woning binnen dringen.

Het RIVM geeft op haar site een uitgebreide uitleg over luchtverontreinigende stoffen en deeltjes en de gevolgen die deze kunnen hebben voor gezondheid en welbevinden.

Met onze oplossingen kun je ervoor zorgen dat de lucht in jouw woning schoon en gezond is. Wij bieden je excellente lucht, om daarmee jouw leven een stukje mooier te maken.

 • GROFDEELTJES

 • SCHIMMEL

 • POLLEN

 • BACTERIEN

 • FILTEREN

  Schone filters, schone lucht
  Het ademen van gezonde lucht is belangrijk. Al onze ventilatie-oplossingen zijn uitgevoerd met originele Brink-filters. Alleen wanneer deze WTW-filters regelmatig worden vervangen, staan ze garant voor gefilterde lucht in de woning.

  De behoefte aan filtering kan variëren, bijvoorbeeld door gezondheidsklachten als hooikoorts of door de woonomgeving, dichtbij snelweg, industrie of landbouwgebied. Er zijn verschillende soorten filters, passend bij elke behoefte. Benieuwd naar onze ventilatie oplossingen voor allergieklachten? Lees hier dan meer over oplossingen passend bij allergieklachten.

  Soorten filters
  Wij hebben voor elk toestel kwalitatief hoogwaardige Brink-filters. Standaard filters (Klasse G3) verwijderen 95% van de stofdeeltjes, waaronder stuifmeel, sporen, haren, zand en textieldraden.
  Onze speciale fijnstoffilters (Klasse F) verwijderen zelfs 99% van de stofdeeltjes en houden zelfs pollen, stuifmeel, schimmels en kiemen tegen. Nieuw in ons filterassortiment is het koolstoffilter (Klasse M5), waarmee chemische verontreinigingen en geuren uit de lucht worden gefiltert. Last van open haarden, houtkachels en industrie in je woonomgeving? Dan biedt dit filter uikomst.

  Filters vervangen?
  Bestel de originele Brink filters eenvoudig en snel in onze shop.
  Ga naar brinkairshop.nl

 • REINIGEN

  Fijnstof
  Luchtvervuiling is er in verschillende vormen. Een daarvan is fijnstof. Fijnstof komt overal voor, in stedelijke gebieden en op het platteland. Zoals de naam al zegt, bestaat het uit de allerkleinste zwevende deeltjes die verschillen in grootte, herkomst en samenstelling. Maar hoe kleiner de deeltjes, hoe verder ze doordringen in het lichaam en hoe schadelijker voor de gezondheid.

  Om ook deze kleinste schadelijke deeltjes buiten te houden, heeft Brink de innovatieve Pure induct ontwikkeld, een module die  nagenoeg alle ultrafijnstofdeeltjes, smog, roetdeeltjes, bacteriën en virussen filtert.

  De Pure induct wordt geplaatst in het kanaal dat verse lucht van de WTW-unit naar de woning brengt en zorgt dat de binnenlucht optimaal gezuiverd is en dus zo schoon en gezond mogelijk.

  Lees meer

 • DROGE LUCHT IN HUIS

  Tijdens de wintermaanden neemt de kans op droge lucht in huis toe! Droge lucht in huis wordt veroorzaakt door een tekort aan waterdamp. Deze slechte luchtkwaliteit in huis kan als onprettig worden ervaren en zelfs gezondheidsklachten met zich meebrengen.

  Bij een relatieve luchtvochtigheid lager dan 40% ontstaan de eerste gezondheidsklachten. Een goede luchtvochtigheid is essentieel voor de kwaliteit van leven in huis. Met de Evap luchtbevochtiger hou je de vochtbalans in de woning altijd op peil.

  Lees hier onze tips tegen droge lucht in huis.

 • VENTILEREN IN DE WINTER

  Tijdens de koude wintermaanden zitten wij steeds meer binnen. Dit is een logisch gevolg van de lagere buitentemperatuur. Veel mensen hebben de neiging om juist in de winterperiode minder vaak een raam, deur of rooster open te zetten ook al zijn ze vaker binnen te vinden. Dit wordt veroorzaakt doordat op natuurlijke wijze ventileren koudere en onaangename lucht met zich mee kan brengen. Om ervoor te zorgen dat de lucht in huis ook in de wintermaanden van goede kwaliteit is, zonder de nadelen van natuurlijke ventilatie, zijn er diverse mechanische ventilatie oplossingen. 

  Lees hier meer over het belang van ventileren in de winter en de diverse opties in ventilatiesystemen.

innovatie
contactformulier

Meer informatie? Wij adviseren graag

FAQ'S

VEELGESTELDE VRAGEN OVER VENTILATIE

1. Wat houdt ventileren in? sort arrow

Ventileren is het vervangen van (verontreinigde) binnenlucht door (schone) gefilterde buitenlucht.

2. Waarom is ventilatie zo belangrijk? sort arrow

Om de luchtkwaliteit in huis gezond te houden, is het belangrijk vervuilde lucht af te voeren naar buiten.Verontreiniging van de lucht in huis wordt o.a. veroorzaakt door:

      - Koken (schadelijk fijnstof)

      - Uitgeademde lucht door mensen en dieren (CO2)

      - Wassen of douchen (vocht en schimmel)

      - Bouwmaterialen en meubels (formaldehyde)

3. Welke ventilatiesystemen zijn mogelijk? sort arrow

Bij ventilatie wordt vaak gedacht aan het openzetten van een raam. Maar het ventilatiesysteem is een mechanisch systeem, waarmee de hele woning wordt geventileerd.

 

De mogelijkheden zijn:

- Een WTW ventilatiesysteem (vaak balansventilatie of ventilatie met warmteterugwinning genoemd): een ventilatietoestel met warmteterugwinning (WTW) regelt de afvoer van vervuilde en toevoer van verse lucht naar de woon- en slaapkamers. Beide luchtstromen gaan langs een warmtewisselaar waarbij de warmte uit de afvoerlucht wordt overgedragen aan de toevoerlucht. De lucht wordt ververst, maar de warmte in de lucht wordt teruggewonnen en gaat niet verloren. 

- Een mechanisch afzuigsysteem: lucht uit de natte ruimtes zoals keuken, badkamer en toilet wordt met een ventilator rechtstreeks naar buiten afgevoerd. De ventilatie in de woon- en slaapkamers vindt plaats via roosters boven het raam.

4. Hoe wordt een ventilatiesysteem geplaatst? sort arrow

In Nederland wordt een ventilatiesysteem voor de hele woning (centraal) vaak op zolder geplaatst. Via luchtkanalen wordt de lucht uit natte ruimtes afgezogen. Bij een WTW ventilatiesysteem zijn deze luchtkanalen ook nodig voor de toevoer van lucht naar woon- en slaapkamers. Een innovatie op dit gebied is het Multi Air Supply systeem, waarbij de luchtkanalen voor de toevoer achterwege kunnen blijven. Een ventilatiesysteem wordt meestal bediend met een schakelaar in de keuken en/of badkamer. Maar het is ook mogelijk om de hoeveelheid ventilatie automatisch te regelen d.m.v. sensoren.

5. Wat is ventileren met WTW? sort arrow

WTW ventilatie is een ventilatiesysteem waarbij de schone toevoerlucht naar de woning en de vervuilde afvoerlucht uit de woning langs een warmtewisselaar stromen. De warmtewisselaar haalt de warmte uit de afvoerlucht en draagt deze over aan de toevoerlucht. Door op deze manier te ventileren komt er geen kou uit de buitenlucht naar binnen. De warmte blijft behouden en dat bespaart veel energie.