adem excellente lucht dag in, dag uit

Gezonde lucht verhoogt de kwaliteit van leven. Het dagelijks inademen van schone lucht zorgt voor meer energie, een beter concentratievermogen en kan er zelfs voor zorgen dat je langer leeft.

Maar gezonde lucht in huis is niet vanzelfsprekend. Integendeel. De lucht in huis is vaak ongezonder dan daarbuiten. Een goed geïsoleerde woning biedt veel voordelen, maar bij gebrek aan goede ventilatie wordt vuile lucht (veroorzaakt door o.a. wassen, koken, douchen en uitademen) niet
ververst en ontstaat er een ongezond binnenklimaat.

Dat moet anders vinden we bij Brink. Met een breed scala aan innovatieve ventilatiesystemen willen wij gefilterde lucht bereikbaar maken voor iedereen.

Wij maken van jouw thuis de beste plek om op adem te komen.

wat is ventilatie?

Ventilatie draait om het verversen van lucht in een ruimte. Door het openen van een raam of deur zorg je ervoor dat vervuilde lucht de woning verlaat en verse lucht de woning binnen kan komen. Deze manier van ventilatie wordt ook wel natuurlijke ventilatie genoemd. Echter is natuurlijk ventileren meestal niet voldoende om te zorgen voor een gezond binnenklimaat.

Tegenwoordig zijn de huizen namelijk steeds beter geïsoleerd. Alhoewel dit fijn is voor de portemonnee en het klimaat, brengt goede isolatie ook een nadeel met zich mee.

waarom ventileren?

Door een woning kierdicht te maken krijgt vervuilde lucht namelijk onvoldoende kans om een woning te verlaten, met als gevolg een ongezond binnenklimaat.

Sinds de jaren ‘80 zijn veel huizen daarom voorzien van een mechanisch ventilatie systeem. Er zijn verschillende soorten mechanische ventilatiesystemen, waarvan balansventilatie met warmteterugwinning de laatste jaren aan populariteit wint. 

gezonde ventilatielucht gratis voorverwarmd

Balansventilatie met WTW is mechanische ventilatie waarbij de hoeveelheid toegevoerde en afgevoerde lucht even groot, in balans, is. WTW staat voor warmteterugwinning. De basis van een ventilatiesysteem met WTW is de in het toestel ingebouwde warmtewisselaar. Deze wisselaar vangt de warmte uit de verbruikte afvoerlucht op en verwarmt daarmee de verse toevoerlucht. Op deze manier wordt de lucht die de woning binnenkomt gratis verwarmd tot ongeveer 18 °C. Dat levert een forse energiebesparing op, wat goed is voor het milieu en de portemonnee (gemiddelde besparing € 160 tot € 200,- per jaar).

In het animatiefilmpje leggen we uit hoe een ventilatiesysteem met warmteterugwinning werkt.

play video

centrale ventilatie met wtw

Bij centraal ventileren worden alle ruimtes in een woning (keuken, woon-, werk-, slaapkamers en badkamer(s)) vanuit één centrale plek geventileerd.

Centraal ventileren is mogelijk wanneer jouw woning over luchttoevoerkanalen beschikt of wanneer je bereid bent hierin te investeren. Onze oplossingen hiervoor:

Flair Renovent Excellent Renovent Sky

 

Zijn er geen luchttoevoerkanalen aanwezig, maar heb je wel intersse in centrale ventilatie? Dan is ons innovatieve Multi Air Supply systeem een uitkomst.

Ga direct naar: Centraal ventileren

decentrale ventilatie met of zonder wtw

Bij decentraal ventileren wordt in elke ruimte een aparte ventilatie-unit geplaatst. Decentrale ventilatie is bij uitstek geschikt in compacte nieuwbouwwoningen, bij renovatie, uit- of aanbouw.

De NIEUWE Sonair maakt ventilatie mogelijk in gebieden waar het openzetten van ramen niet gewenst is door geluidsoverlast.
  Sonair
De Air 70 zorgt ervoor dat binnenkomende lucht eerst wordt opgewarmd. Zo gaat er geen energie verloren en kun je besparen op de stookkosten.
  Air 70

Ga direct naar: Decentraal ventileren

multi air supply

centrale ventilatie met WTW ook zonder toevoerkanalen

Dankzij het Multi Air Supply systeem kan nu in elke woning, nieuwe en bestaande bouw, ventilatie inclusief WTW worden toegepast. Door gebruik van de slimme Indoor Mixfan met actieve CO2-sturing wordt gezorgd voor een optimale luchtkwaliteit in elke ruimte. 

Hoge energiekosten?
Isoleren + ventileren met WTW = lagere energiekosten + een gezond binnenklimaat
Naast goede isolatiemaatregelen is Multi Air Supply dé oplossing om in oudere bestaande woningen te zorgen voor lagere energiekosten én een gezond binnenklimaat.

Lees meer

https://www.brinkclimatesystems.nl/storage/VSK 24/65e5db8b11e49.png

Toepassing van de Flair in een appartement

ventilatiesysteem voor elk type ruimte hoe kunnen wij jou helpen?

Wist je dat Brink voor elke woon- of werksituatie een passende oplossing biedt?

  • Van kleine ruimtes, zoals een enkele kamer, tot complete woningen
  • Van appartementencomplexen, school- en kantoorgebouwen tot zorginstellingen
  • Voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw

Wist je dat onze oplossingen zijn uit te breiden met diverse modules?
Met onze Evap luchtbevochtiger reguleer je de luchtvochtigheid van je woning en de Pure Induct zuivert de lucht door zelfs de allerkleinste vervuilende deeltjes te filteren.
Benieuwd naar de mogelijkheden? Onze experts zijn benieuwd naar jouw wensen!

Neem gerust contact met ons op voor ventilatie advies.

FAQ'S

VEELGESTELDE VRAGEN OVER VENTILATIE

Wat houdt ventileren in? sort arrow

Ventileren is het vervangen van (verontreinigde) binnenlucht door (schone) gefilterde buitenlucht.

Waarom is ventilatie zo belangrijk? sort arrow

Ventileren is het vervangen van (verontreinigde) binnenlucht door (schone) gefilterde buitenlucht.

Welke ventilatiesystemen zijn mogelijk? sort arrow

Om de luchtkwaliteit in huis gezond te houden, is het belangrijk vervuilde lucht af te voeren naar buiten. Verontreiniging van de lucht in huis wordt o.a. veroorzaakt door:

      - Koken (schadelijk fijnstof)

      - Uitgeademde lucht door mensen en dieren (CO2)

      - Wassen of douchen (vocht en schimmel)

      - Bouwmaterialen en meubels (formaldehyde)

Hoe wordt een ventilatiesysteem geplaatst? sort arrow

Om de luchtkwaliteit in huis gezond te houden, is het belangrijk vervuilde lucht af te voeren naar buiten. Verontreiniging van de lucht in huis wordt o.a. veroorzaakt door:

      - Koken (schadelijk fijnstof)

      - Uitgeademde lucht door mensen en dieren (CO2)

      - Wassen of douchen (vocht en schimmel)

      - Bouwmaterialen en meubels (formaldehyde)

Wat is ventileren met WTW? sort arrow

Bij ventilatie wordt vaak gedacht aan het openzetten van een raam. Maar het ventilatiesysteem is een mechanisch systeem, waarmee de hele woning wordt geventileerd.

 

De mogelijkheden zijn:

- Een WTW ventilatiesysteem (vaak balansventilatie of ventilatie met warmteterugwinning genoemd): een ventilatietoestel met warmteterugwinning (WTW) regelt de afvoer van vervuilde en toevoer van verse lucht naar de woon- en slaapkamers. Beide luchtstromen gaan langs een warmtewisselaar waarbij de warmte uit de afvoerlucht wordt overgedragen aan de toevoerlucht. De lucht wordt ververst, maar de warmte in de lucht wordt teruggewonnen en gaat niet verloren. 

- Een mechanisch afzuigsysteem: lucht uit de natte ruimtes zoals keuken, badkamer en toilet wordt met een ventilator rechtstreeks naar buiten afgevoerd. De ventilatie in de woon- en slaapkamers vindt plaats via roosters boven het raam.