ventilatie in de winter

Ventileren in de winter ook als het koud is

In de wintermaanden verplaatst ons leven zich steeds meer van buiten naar binnen. Logisch, omdat de buitentemperatuur behoorlijk daalt. Veel mensen hebben de neiging om juist in de winterperiode minder goed te ventileren. Het openzetten van een raam, deur of rooster is bij koude temperaturen nu eenmaal een stuk minder aangenaam. Natuurlijke ventilatie opties brengen in de winter vaak koude lucht en een gevoel van tocht met zich mee. Het raam of rooster wordt gauw weer gesloten en daardoor wordt de lucht niet meer ververst.

Toch is het belangrijk om juist in de winter goed te ventileren en te zorgen voor verse, gezonde lucht in huis. Niet alleen voor je gezondheid, maar ook omdat verse lucht beter opwarmt dan vervuilde lucht. Dat scheelt energie.

Hoe ventileer je in de winter?
In de wintermaanden wil je geen last hebben van koude lucht, je wilt genieten van comfortabele binnenlucht die continu van goede kwaliteit is. Gelukkig biedt Brink verschillende mechanische ventilatie oplossingen om dat te bereiken.

Ben je benieuwd naar onze innovatieve oplossingen? Lees dan verder over ventilatie en onze ventilatiesystemen.

mECHANISCHE VENTILATIE

waarom MECHANISCHE VENTILATIE in de wintermaanden

Wanneer je in de wintermaanden minder vaak een raam of deur openzet, ventileer je je huis onvoldoende. Schimmel en huisstofmijt krijgen vrij spel en kunnen zich ophopen in je huis. Dit leidt tot (een toename van) astmaklachten of luchtwegproblemen.

Ventileren door het openzetten van ramen heeft een tijdelijk en zeer beperkt effect op de luchtkwaliteit in je woning. Na het sluiten van de ramen profiteer je namelijk nog slechts 30 minuten van schone en frisse lucht in huis.
Een betere optie is om 24/7 te ventileren, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een balansventilatiesysteem.

voordelen

daarom kies je voor brink ventilatie-oplossingen

 • Gezonde lucht en comfort in huis. Ventileer 24/7 per dag zonder hinderlijke koude luchtstromen of tocht.
 • Energiebesparend. De meeste van onze ventilatiesystemen beschikken over WTW mogelijkheden, waarmee de lucht tot ongeveer 18°C graden 'gratis' voorverwarmd wordt en dat scheelt in de stookkosten.
 • Geluidswerend. Onze decentrale ventilatie oplossing Sonair beschikt over uitstekende geluidswerende eigenschappen en zorgt voor ventilatie zonder omgevingsgeluiden wanneer je in een drukke omgeving woont.
 • Minder kans op schimmel en vocht in de woning. Door voldoende te ventileren krijgen schimmel en vocht in jouw huis geen kans.

Bekijk de ventilatiesystemen van Brink.

Gevaar dat je niet ziet of ruikt

Koolstofmonoxide (CO) Een sluipmoordenaar

Een koolstofmonoxidevergiftiging heeft ernstige gevolgen voor de gezondheid van mensen en kan levensgevaarlijk zijn. Ieder jaar overlijden er 10 tot 15 mensen aan dit type vergiftiging. Een slechte of niet onderhouden gaskachel, open haard, CV of geiser is vaak de oorzaak, meestal in combinatie met slechte ventilatie.

Koolstofmonoxide (CO) is een gevaarlijk gas dat je niet kunt ruiken of zien. Het ontstaat bij de verbranding van bijv. olie, kolen, hout of gas. Wanneer er in een ruimte onvoldoende zuurstof aanwezig is, door een tekort aan of bij gebrekkige ventilatie, kan het koolstofmonoxide gehalte in de lucht gevaarlijk hoog oplopen en neemt de kans op een vergiftiging toe.

Geef koolstofmonoxide geen vrij spel in jouw woning, lees de tips hiernaast en kom in actie.

voorkom met deze tips

onderhouden, ventileren en detecteren

 • Laat een nieuwe verwarmingsinstallatie altijd plaatsen door een erkend installateur of gespecialiseerd bedrijf
 • Jaarlijks onderhoud van gaskachels, open haarden, CV's of geisers is misschien wel de belangrijkste maatregel die je kan treffen tegen koolstofmonoxidevergiftiging. Laat onderhoud altijd plegen door een erkend installateur of gespecialiseerd bedrijf.
 • Zorg voor constante ventilatie in iedere kamer van de woning. Dit kan door middel van een rooster of bijvoorbeeld door een ventilatiesysteem van Brink
 • Koop CO-melders en installeer deze op de juiste manier. Eerlijk en onafhankelijk advies over het aantal CO-melders dat jouw woning nodig heeft? Klik dan hier. 
 • Nieuws 02-04-2024

  Brink gesloten op én rondom feestdagen in het voorjaar 2024

  Pasen, Hemelvaart en Pinksteren

  Bekijk artikel
 • Blog 14-03-2024

  Ventilatie bij renovatie: belangrijker en eenvoudiger dan je denkt

  Woningen en appartementen worden massaal grondig gerenoveerd en geïsoleerd om energie te besparen. Eén cruciaal aspect dat soms over het hoofd wordt gezien in renovatieprojecten is de juiste ventilatie. Ventilatie in een bestaande woning lijkt ingewikkeld, maar is het niet!

  Bekijk artikel
 • Nieuws 28-11-2023

  Toestellen volop leverbaar

  Profiteer van onze korte levertijden.

  Bekijk artikel