decentrale ventilatie

gezonde lucht in de ruimtes die jij kiest

Wil je ventilatie in huis aanbrengen? Dan kun je kiezen uit centrale of decentrale ventilatie. Bij decentraal ventileren wordt  in elke ruimte een aparte ventilatie-unit geplaatst. Het grootste voordeel van deze vorm van ventilatie is dat er geen luchtkanalensysteem nodig is, waardoor de installatie eenvoudig en snel gerealiseerd kan worden.
Op deze pagina vind je alle benodigde informatie over het decentraal ventileren van je woning en decentrale balansventilatie oplossingen.

Op zoek naar een centrale ventilatie oplossing? Ga dan naar de centrale ventilatie pagina.

wat is Decentrale ventilatie

ventilatie zonder kanalenstelsel

Decentrale ventilatie is bij uitstek geschikt in compacte nieuwbouwwoningen en bij renovatie. Ook bij uitbreiding van bestaande woningen kan een aanbouw of losstaand bijgebouw eenvoudig worden voorzien van eigen ventilatie-units.

Met decentrale ventilatie heb je de mogelijkheid om afzonderlijke ruimtes van ventilatie te voorzien, zonder dat een woning over een luchtkanalen stelsel hoeft te beschikken, dit in tegenstelling tot de meeste centrale oplossingen.

werking

DECENTRALE VENTILATIE hOE WERKT DAT?

Bij het toepassen van decentrale balansventilatie wordt een ruimte apart van andere ruimtes in huis geventileerd. Een decentrale unit regelt de aanvoer van verse en afvoer van vervuilde lucht. Daar bij is de hoeveelheid afgevoerde en binnenkomende lucht is altijd in balans.

Decentrale ventilatie units werken zonder luchtkanalen stelsel en zijn daardoor ideaal voor toepassing in bestaande bouw. Het is namelijk niet nodig om extra ventilatiekanalen aan te leggen, één doorvoerpunt in de muur naar buiten is voldoende. 

decentrale ventilatie wTW

profiteer van WTW in de winter en in de zomer

Wist je dat decentrale ventilatie met warmteterugwinning (WTW) ideaal is in de koude wintermaanden? Via de ingebouwde warmtewisselaar wordt  verse, binnenkomende lucht eerst opgewarmd met de warmte uit de verbruikte uitgaande lucht. Op deze manier wordt de lucht die je huis binnenkomt ‘gratis’  voorverwarmd tot ongeveer °C 18 graden. Zo zorgt een decentrale wtw-unit ervoor dat er geen warmte verloren gaat in huis. 

Ook in de zomermaanden kun je profiteren van decentrale ventilatie met wtw. De ventilatietoestellen maken dan namelijk gebruik van de koele nachtlucht. Er stroomt verse en koele lucht de woning binnen zonder dat je een raam open hoeft te zetten. Op deze manier houd je ook nog eens de muggen buiten. Decentrale ventilatie met koeling is dé perfecte oplossing voor een aangenaam koel huis op warmere dagen.  

                                  

DECENTRALE oplossingen

compact, stil EN ENERGIEZUINIG

Onze decentrale ventilatie oplossingen zijn compact, energiezuinig en stil.

De NIEUWE Sonair  maakt ventilatie mogelijk in gebieden waar het openzetten van ramen niet gewenst is door geluidsoverlast. Is er (ook) sprake van stankoverlast? Dan kan de Sonair worden voorzien van een speciaal koolstoffilter, dat ook geuren tegenhoudt.

De Air 70 heeft een ingebouwde warmtewisselaar en zorgt ervoor dat binnenkomende lucht eerst wordt opgewarmd. Zo gaat er geen energie verloren en kun je moeiteloos besparen op de stookkosten.

Hiernaast vind je een overzicht van onze decentrale ventilatiesystemen.

RUIMTES

Voor welke ruimtes is een decentraal ventilatiesysteem geschikt?

In principe kan in elke ruimte in huis een lokale ventilatie-unit geplaatst worden. Met name de woonkamer en slaapkamer zijn ruimtes waar we dagelijks veel tijd doorbrengen, waardoor plaasting van een decentrale ventilatieoplossing gewenst is. 

woonkamer

DECENTRALE VENTILATIE, IN DE WOONKAMER

Wanneer je in een drukke omgeving woont, waar veel geluid van buiten komt, kan dit de rust in je woonkamer gemakkelijk verstoren. Het kan je er zelfs van weerhouden om een raam open te zetten, want dan heb je immers nog meer last van omgevingsgeluiden.

Voor dit soort situaties biedt Brink decentrale ventilatiesystemen die zijn voorzien van geluidswerende materialen. Deze compacte decentrale ventilatie-units houden geluid van buiten tegen.
Zo geniet je optimaal van een gezond én rustig binnenklimaat. 

slaapkamer

DECENTRALE VENTILATIE, IN DE SLAAPKAMER

Gemiddeld breng je tussen de 6-10 uur per nacht door in de slaapkamer. Wanneer je de slaapkamer onvoldoende ventileert, is de kans groot dat je ‘s ochtends opstaat met klachten als hoofdpijn en vermoeidheid.
Veel mensen slapen namelijk met de ramen dicht waardoor er ’s nachts weinig tot geen verse lucht de slaapkamer binnenkomt. Dit heeft een negatieve invloed op de luchtkwaliteit en de luchtvochtigheid in de ruimte.

Een decentraal ventilatiesysteem zorgt op elk moment van de dag én nacht voor gezonde ventilatielucht, zodat jij altijd uitgerust wakker wordt.   

voordelen

Waarom zou je kiezen voor onze decentrale ventilatiesystemen?

Hier vind je alle voordelen van decentrale ventilatie op een rijtje:

  • Stil en energiezuinig
  • Eenvoudig in te bouwen
  • Compact formaat
  • Geluidswerend
  • Uit te breiden met CO2 sensor
  • Groot vermogen
  • Eenvoudige bediening
  • Onderhoudsvriendelijk

Meer lezen over ventilatie? Bekijk onze ventilatie pagina.

FAQ

veelgestelde vragen decentrale ventilatie

Wat is decentrale ventilatie? sort arrow

Anders dan bij centrale ventilatie, wordt bij decentrale ventilatie in elke ruimte een aparte ventilatie-unit geplaatst. De decentrale ventilatie units werken zonder luchtkanaal stelsel, waardoor het eenvoudig te plaatsen is. Op deze manier kun je genieten van schone lucht in de ruimtes die jij wilt.

Hoe wordt een ventilatiesysteem geplaatst? sort arrow

In Nederland wordt het toestel van een ventilatiesysteem voor de hele woning (centraal) vaak op zolder geplaatst. Via luchtkanalen wordt de lucht uit natte ruimtes afgezogen. Bij een WTW ventilatiesysteem zijn deze luchtkanalen ook nodig voor de toevoer van verse lucht naar woon- en slaapkamers.

Een innovatie op dit gebied is het Multi Air Supply systeem, waarbij de luchtkanalen voor de toevoer achterwege kunnen blijven. Een ventilatiesysteem wordt meestal bediend met een schakelaar in de keuken en/of badkamer. Maar het is ook mogelijk om de hoeveelheid ventilatie automatisch te regelen d.m.v. sensoren.

Hoe werkt ventileren met WTW? sort arrow

WTW ventilatie is een ventilatiesysteem waarbij de schone toevoerlucht naar de woning en de vervuilde afvoerlucht uit de woning langs een warmtewisselaar stromen. De warmtewisselaar haalt de warmte uit de afvoerlucht en draagt deze over aan de toevoerlucht. Door op deze manier te ventileren komt er geen kou uit de buitenlucht naar binnen. De warmte blijft behouden en dat bespaart veel energie.

CONTACTFORMULIER

MEER INFORMATIE OVER DECENTRALE BALANSVENTILATIE? WIJ ADVISEREN GRAAG