https://www.brinkclimatesystems.nl/storage/Luchtverwarming-plaatsen.png
luchtverwarming

snel en comfortabel een aangename temperatuur

Gezonde lucht én snel een aangename temperatuur in huis, zowel op koude als warme dagen? Een luchtverwarmingssysteem van Brink kan de woning niet alleen verwarmen, maar in veel gevallen ook ventileren en koelen. Met diverse modules wordt een systeem gebouwd dat het hele huis voorziet van excellente lucht én een behaaglijke temperatuur.

Bij luchtverwarming wordt warmte of koude getransporteerd via de lucht; het reageert snel, biedt veel comfort en is energiezuinig. De gewenste temperatuur in huis wordt veel sneller bereikt dan met vloer- of radiatorverwarming. Bovendien is het te combineren met een cv-ketel of stadsverwarming en, in een goed geïsoleerde woning, ook met een warmtepomp of zelfs hybride.

voordelen

waarom luchtverwarming?

  • De gewenste temperatuur in huis, koeler of warmer, wordt snel bereikt en is behaaglijk door gelijkmatige verdeling van de lucht.
  • De lucht wordt verspreid via nauwelijks zichtbare luchtroosters in de vloer of aan de wand.
  • Luchtroosters bieden meer ruimte en vrijheid bij de woninginrichting dan radiatoren.
  • Fluisterstil, zonder tocht, zonder geurtjes.
  • Energiezuinig, dus lagere stookkosten en lage CO2-uitstoot.
  • Eenvoudig te bedienen en weinig onderhoud.
  • Flexibel uit te breiden met accessoires waardoor het systeem ook extra (top)koeling en warm tapwater kan bieden of een optimale luchtverdeling per ruimte door CO2-sturing.
  • Te combineren met cv-ketel, stadsverwarming en in veel gevallen ook met een warmtepomp of hybride*.

*vraag de installateur naar de mogelijkheden of neem contact met ons op.

gebruikers

Ervaringen met luchtverwarming

“De snel reagerende verwarming in de winter, de koelmogelijkheden in de zomer én het weinige onderhoud zorgen ervoor dat wij fan zijn van luchtverwarming!”

"Koelen en verwarmen met buitenlucht: gezond, slim voor de portemonnee en gewoon heel erg prettig"


Bron: Brink Klanttevredenheidsonderzoek

soorten

luchtverwarming direct of indirect, MET ELKE ENERGIEBRON

Een luchtverwarmer is de basis van elk type luchtverwarming. De manier waarop de luchtverwarmer van warmte wordt voorzien verschilt per type en kan direct (in het toestel) of indirect (van buiten het toestel) zijn. Een luchtverwarmingsoplossing kan worden geïnstalleerd op gas of elektriciteit (via het net of op zonne-energie) en in veel gevallen ook in combinatie met een cv-ketel, stadsverwarming of een warmtepomp.

Direct of indirect gestookt
Bij een directgestookte luchtverwarmer wordt de warmte opgewekt in het toestel zelf, door een verwarmingselement op gas of elektrisch. Bij een indirect gestookte luchtverwarmer wordt de warmte opgewekt in een apparaat of systeem buiten de luchtverwarmer, bijvoorbeeld een Brink HR CV-ketel of warmtepomp. Indirect gestookte luchtverwarmers zijn compact en daardoor ook goed in kleinere ruimtes te installeren.

Luchtverwarming en ventilatie via dezelfde kanalen
Voor alle soorten luchtverwarming geldt dat de warme of koele (tot 16°C) lucht via de (bestaande) luchtkanalen verspreid wordt en via roosters de verschillende leefruimtes binnenkomt. Onze luchtverwarmers zijn perfect te combineren met onze ventilatieoplossingen. Een extra kanalensysteem is niet nodig, omdat de warme (of koele), zuivere lucht wordt vervoerd door dezelfde kanalen.

Zoneregeling
Bij de installatie van luchtverwarming kunnen één of meerdere, onafhankelijk te regelen zones worden gerealiseerd; bijvoorbeeld een verdeling in woon- en slaapzone.

play video
in elke situatie

LUCHTVERWARMING IN NIEUWBOUW, BIJ RENOVATIE OF AANBOUW

Luchtverwarming wordt bij voorkeur toegepast in nieuwbouwwoningen, maar is ook mogelijk bij renovatie of aanbouw. Van seriematige tot luxe woningen, door de vele opties is luchtverwarming bereikbaar voor iedereen.

Wanneer er al kanalen voor ventilatie met WTW in de woning aanwezig zijn, kunnen dezelfde kanalen worden gebruikt voor de luchtverwarming. Er zijn dan nauwelijks extra aanpassingen nodig om in huis van excellente verwarmde of gekoelde lucht te kunnen genieten.

mogelijkheden

met onze luchtveRWARMERS kun je alle kanten op

 
 
ALLURE
ELAN
ELAN 4
  direct of indirect direct indirect indirect
  verwarmen ja ja ja
  energiedrager gas water* water*
  zoneregeling  - Multi Air zone regeling 


Multi Air zone regeling
of door
uitbreiding stapelbare units

  upflow/downflow beide mogelijk**  beide mogelijk zijwaarts
  koelen met topkoeling** met topkoeling met koud water (tot max. 16°C)
  ventileren optioneel met balansventilatie (Flair of Renovent) optioneel met balansventilatie (Flair of Renovent) optioneel met balansventilatie (Flair of Renovent)
  buitenlucht aansluiting ja - -
  CO2 sturing - optioneel, met sensoren optioneel, met sensoren
  capaciteit (kW) 10, 16, 25, 40 10, 16 en 25 4
  te combineren met: (top)koeling, warmte-pomp-chiller, balansventilatie met WTW (top)koeling, warmte-pomp-chiller, balansventilatie met WTW (top)koeling, warmte-pomp-
chiller, balansventilatie met WTW
  warm tapwatervoorziening - optioneel optioneel
       
* van Brink HRE CV-ketel, stadsverwarming of warmtepomp    
 **m.u.v. Allure B-10 HR       
contactformulier

Meer weten over luchtverwarming en -koeling? WIJ ADVISEREN GRAAG

FAQ's

Veelgestelde vragen over luchtverwarming

1. Wat is luchtverwarming?

Luchtverwarming is, zoals de naam al zegt, het met warme lucht verwarmen van het huis. De warme lucht komt uit roosters in de vloer of de wand.

2. Hoe werkt luchtverwarming?

Een luchtverwarmingsinstallatie bestaat uit drie hoofdonderdelen: een warmteopwekker, een ventilator en luchtkanalen (naar de verschillende ruimtes) met uitstroomroosters. De warmteopwekker kan de luchtverwarmer zelf zijn (luchtverwarmer op gas), een warmtepomp of een CV ketel. De warmte kan ook van buiten het huis komen, zoals bij stadsverwarming. Bij de warmtepomp, CV ketel of stadsverwarming wordt het opgewekte warme water toegevoerd aan de luchtverwarmer. Dit warme water warmt de warmtewisselaar in de luchtverwarmer op en de ventilator blaast de opgewarmde lucht door de warmtewisselaar via luchtkanalen naar de verschillende ruimtes.         

3. Is luchtverwarming geschikt voor een zeer energiezuinig nieuwbouw huis?

Ja, uitstekend geschikt zelfs! Voordeel van luchtverwarming is de snelle regeling, de gewenste temperatuur wordt snel bereikt. Bij radiatoren moet eerst veel water worden opgewarmd of bij vloerverwarming zelfs de hele betonnen vloer voordat er warmte wordt afgegeven. Bij het afkoelen speelt hetzelfde, radiatoren en vloerverwarming verwarmen nog lang na en dat is niet altijd wenselijk.

 
In moderne, goed geïsoleerde huizen is maar weinig warme lucht nodig en daarom volstaan kleine luchtkanalen. Als luchtverwarming wordt toegepast naast een modern ventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW) kunnen voor beide toepassingen dezelfde luchtkanalen worden gebruikt.  

4. Zijn er nadelen aan luchtverwarming?

Luchtverwarming vereist een goed ontwerp. Daarom maakt Brink gebruik van een geselecteerd dealernetwerk voor luchtverwarming. Er zijn luchtkanalen naar de ruimtes noodzakelijk. In een moderne nieuwbouwwoning kunnen vanwege de lage warmtevraag de luchtkanalen beperkt van afmeting zijn en kan de lucht vanuit een centrale schacht in huis worden toegevoerd.  

5. Wat zijn de voordelen van verwarmen met lucht? 

Met luchtverwarming kan de gewenste temperatuur in huis sneller worden geregeld. Bovendien zijn er geen lelijke, veel ruimte innemende radiatoren nodig. Optioneel is het mogelijk om ook te koelen met een luchtverwarmingssysteem. 

6. Is luchtverwarming gezond?

Ja, echter niet gezonder dan het op andere manieren verwarmen van woningen. Hierbij speelt een goed ontwerp een grote rol. Een goed ontworpen systeem zorgt ervoor dat de luchtsnelheid zodanig wordt beperkt dat stofverplaatsing wordt beperkt. Een filter in de toevoerkanalen van de luchtverwarmer filtert stof- en andere deeltjes uit de toegevoerde lucht.    

7. Hoe lang gaat luchtverwarming mee?

Regelmatig komen wij luchtverwarmingsinstallaties tegen die al meer dan 20 jaar in bedrijf zijn. Technisch zijn deze echter wel achterhaald en zijn er energiezuiniger alternatieven beschikbaar.