https://www.brinkclimatesystems.nl/storage/ventilatiesysteem-in-huis.jpg
luchtverwarming

snel en comfortabel een aangename temperatuur

Gezonde lucht én snel een aangename temperatuur in huis, zowel op koude als warme dagen? Een luchtverwarmingssysteem van Brink kan de woning niet alleen verwarmen, maar in veel gevallen ook ventileren en koelen. Met diverse modules wordt een systeem gebouwd dat het hele huis voorziet van excellente lucht én een behaaglijke temperatuur.

Bij luchtverwarming wordt warmte of koude getransporteerd via de lucht; het reageert snel, biedt veel comfort en is energiezuinig. De gewenste temperatuur in huis wordt veel sneller bereikt dan met vloer- of radiatorverwarming.

Luchtverwarming is uitstekend te combineren met een cv-ketel, stadsverwarming of warmtepomp als hybride oplossing. Wil je helemaal van het gas af? Dan kun je in een goed geïsoleerde woning luchtverwarming combineren met alleen een warmtepomp als all-electric oplossing.

voordelen

waarom luchtverwarming?

  • Gezonde lucht en snel een aangename temperatuur in elk seizoen.
  • De lucht wordt verspreid via nauwelijks zichtbare luchtroosters in de vloer of aan de wand.
  • Luchtroosters bieden meer ruimte en vrijheid bij de woninginrichting dan radiatoren.
  • Fluisterstil, zonder tocht, zonder geurtjes.
  • Energiezuinig, dus lagere stookkosten en lage CO2-uitstoot.
  • Eenvoudig te bedienen en weinig onderhoud.
  • Flexibel uit te breiden met Multi zoneregeling, (top)koeling en ventilatie (afhankelijk van het model).
  • Te combineren met warmtepomp, cv-ketel, stadsverwarming in hybride of all-electric*.

*vraag de installateur naar de mogelijkheden of neem contact met ons op.

gebruikers

Ervaringen met luchtverwarming

“De snel reagerende verwarming in de winter, de koelmogelijkheden in de zomer én het weinige onderhoud zorgen ervoor dat wij fan zijn van luchtverwarming!”

"Koelen en verwarmen met buitenlucht: gezond, slim voor de portemonnee en gewoon heel erg prettig"


Bron: Brink Klanttevredenheidsonderzoek

soorten

luchtverwarming direct of indirect, MET ELKE ENERGIEBRON

Een luchtverwarmer is de basis van elk type hete luchtverwarming. De manier waarop de luchtverwarmer van warmte wordt voorzien verschilt per type en kan direct (in het toestel) of indirect (van buiten het toestel) zijn. Een luchtverwarmingsoplossing kan worden geïnstalleerd op gas of elektriciteit (via het net of op zonne-energie) en in veel gevallen ook in combinatie met een warmtepomp, cv-ketel, stadsverwarming in hybride of all-electric oplossing.

Direct of indirect gestookt
Bij een directgestookte luchtverwarmer wordt de warmte opgewekt in het toestel zelf of door een verwarmingselement op gas. Bij een indirect gestookte luchtverwarmer wordt de warmte opgewekt in een apparaat of systeem buiten de luchtverwarmer, bijvoorbeeld een cv-ketel of warmtepomp. Indirect gestookte luchtverwarmers zijn compact en daardoor ook goed in kleinere ruimtes te installeren.

Luchtverwarming en ventilatie via dezelfde kanalen
Voor alle soorten luchtverwarming geldt dat de warme of koele (tot 16°C) lucht via de (bestaande) luchtkanalen verspreid wordt en via roosters de verschillende leefruimtes binnenkomt. Onze luchtverwarmers zijn perfect te combineren met onze ventilatieoplossingen. Een extra kanalensysteem is niet nodig, omdat de warme (of koele), zuivere lucht wordt vervoerd door dezelfde kanalen.

Multi- zoneregeling
Bij de installatie van luchtverwarming kunnen één of meerdere (maximaal 6), onafhankelijk te regelen zones worden gerealiseerd; bijvoorbeeld een verdeling in woon- en slaapzone of per ruimte.

play video
mogelijkheden

LUCHTVERWARMING IN NIEUWBOUW, BIJ RENOVATIE OF AANBOUW

Luchtverwarming kan worden toegepast in nieuwbouwwoningen als all-electric oplossing, maar is ook zeker mogelijk bij renovatie of aanbouw. Van seriematige tot luxe woningen, door de vele opties is luchtverwarming bereikbaar voor iedereen.

Luchtverwarming kan eenvoudig worden gecombineerd met ventilatie met WTW en/of koeling. De luchtkanalen van de luchtverwarming worden dan ook gebruikt voor de ventilatielucht of koele lucht. Bij toepassing van koeling worden de luchtkanalen vaak geïsoleerd.

Brink biedt verschillende luchtverwarmers aan, zowel direct gestookt als indirect gestookt. Wist je dat je bij beide opties de mogelijkheid hebt om de luchtverwarmers aan te sluiten op een warmtepomp?

Neem gerust contact met ons op, dan bekijken we welke mogelijkheden er zijn voor jouw situatie.

Kosten luchtverwarming

Wat kost een luchtverwarmer?

Een luchtverwarmingssysteem van Brink kan de woning niet alleen verwarmen, maar in veel gevallen ook ventileren en koelen. Met diverse modules wordt een systeem gebouwd dat het hele huis voorziet van excellente lucht én een behaaglijke temperatuur. De kosten van een luchtverwarming zijn afhankelijk van uw wensen, het type woning, de warmtevraag van de woning en de het type luchtverwarming. Omdat de mogelijkheden zo divers zijn, is het erg moeilijk aan te geven wat een luchtverwarmingsinstallatie in uw woning kost.

Zo zijn er directgestookte luchtverwarmers waarbij de warmte wordt opgewekt in het toestel zelf (door een verwarmingselement op gas), maar ook indirectgestookte luchtverwarmers waarbij de warmte wordt opgewekt in een apparaat of systeem buiten de luchtverwarmer (bijvoorbeeld een cv-ketel of warmtepomp). Wanneer er al kanalen voor ventilatie in de woning aanwezig zijn, kunnen dezelfde meestal kanalen worden gebruikt voor de nieuwe luchtverwarmer.

Net zoals onze ventilatiesystemen zijn ook onze luchtverwarmers zeer energiezuinig. De mate van energiezuinigheid is ook afhankelijk van de keuze in verduurzaming. Voor advies op maat voor jouw woning en een volledige offerte kan je vrijblijvend contact opnemen met een van onze dealers in uw omgeving.

Onderhoud

onderhoud luchtverwarmer

Om ook in de toekomst een gezond binnenklimaat te kunnen blijven realiseren is goed en regelmatig onderhoud van een luchtverwarmer nodig. Meer weten over het onderhoud van luchtverwarmers?

Klik hier.

overzicht

met onze luchtveRWARMERS kun je alle kanten op

 
 
ALLURE
ELAN 10/16 2.0 EN 25 2.1
ELAN 25 3.0
ELAN 4
  direct of indirect direct indirect indirect indirect
  verwarmen ja ja ja ja
  energiedrager gas water* water* water*
  Multi zoneregeling  - optioneel


optioneel

beide mogelijkdoor uitbreiding stapelbare units

  Upflow/Downflow beide mogelijk**  beide mogelijk Upflow zijwaarts
  koelen met topkoeling** met topkoeling met koud water (tot max. 16°C) met koud water (tot max. 16°C)
  ventileren optioneel met balansventilatie (Flair of Renovent) optioneel met balansventilatie (Flair of Renovent) optioneel met balansventilatie (Flair of Renovent) optioneel met balansventilatie (Flair of Renovent)
  buitenlucht aansluiting ja mogelijk mogelijk -
  capaciteit (kW) bij 70/50 °C
10, 16, 25, 40 10, 16 en 25 25 4
  te combineren met: (top)koeling, warmtepomp-chiller, balansventilatie (top)koeling, warmtepomp-chiller, balansventilatie

warmtepomp-
chiller, balansventilatie

(top)koeling, warmtepomp-
chiller, balansventilatie
  warm tapwatervoorziening - optioneel optioneel optioneel
         
* van cv-ketel, stadsverwarming of warmtepomp      
 **m.u.v. Allure B-10 HR         

Multi zoneregeling VOOR VERWARMING, KOELING EN VENTILATIE MET DE ELAN LUCHTVERWARMER

Met de Multi zoneregeling kan elke zone of verblijfsruimte, zoals woonkamer en slaapkamer, worden voorzien van een kamerthermostaat voor individuele temperatuurregeling en een CO2-sensor voor automatische regeling van de ventilatie.

De Multi zoneregeling zorgt ervoor dat er alleen in ruimtes wordt verwarmd en/of geventileerd waar dat nodig is. Hierdoor ben je verzekerd van de meest excellente lucht in huis én van een flinke energiebesparing doordat je een
deel van de ruimtes niet onnodig hoeft te verwarmen of ventileren.

De basis van het systeem is een Roomcontroller en een Elan luchtverwarmer die aangestuurd wordt door een warmtebron, zoals een warmtepomp, cv-ketel,
stadsverwarming of andere bronnen om te verwarmen. Voor de meest schone en gefilterde lucht in huis kan de Elan luchtverwarmer eenvoudig worden uitgebreid met eene energiezuinig ventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW), zoals een Flair-toestel. De Roomcontroller verbindt met Ebus-communicatie alle aangesloten componenten zoals sensoren en zonekleppen.

Voor meer informatie over de Multi zoneregeling download je hier het leaflet.

 

 

contactformulier

Meer weten over luchtverwarming en -koeling? WIJ ADVISEREN GRAAG

FAQ's

Veelgestelde vragen over luchtverwarming

1. Wat is luchtverwarming?

Luchtverwarming is, zoals de naam al zegt, het met warme lucht verwarmen van het huis. De warme lucht komt uit roosters in de vloer of de wand.

2. Hoe werkt luchtverwarming?

Een luchtverwarmingsinstallatie bestaat uit drie hoofdonderdelen: een warmteopwekker, een ventilator en luchtkanalen (naar de verschillende ruimtes) met uitstroomroosters. De warmteopwekker kan de luchtverwarmer zelf zijn (luchtverwarmer op gas), een warmtepomp en/of een cv-ketel. De warmte kan ook van buiten het huis komen, zoals bij stadsverwarming. Bij de warmtepomp, cv-ketel of stadsverwarming wordt het opgewekte warme water toegevoerd aan de luchtverwarmer. Dit warme water warmt de warmtewisselaar in de luchtverwarmer op en de ventilator blaast de opgewarmde lucht door de warmtewisselaar via luchtkanalen naar de verschillende ruimtes.         

3. Is luchtverwarming geschikt voor een zeer energiezuinig nieuwbouw huis?

Ja, uitstekend geschikt all-electric oplossing! Voordeel van luchtverwarming is de snelle regeling, de gewenste temperatuur wordt snel bereikt. Bij radiatoren moet eerst veel water worden opgewarmd of bij vloerverwarming zelfs de hele betonnen vloer voordat er warmte wordt afgegeven. Bij het afkoelen speelt hetzelfde, radiatoren en vloerverwarming verwarmen nog lang na en dat is niet altijd wenselijk.

In moderne, goed geïsoleerde huizen is maar weinig warme lucht nodig en daarom volstaan kleine luchtkanalen. Als luchtverwarming wordt toegepast naast een modern ventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW) kunnen voor beide toepassingen dezelfde luchtkanalen worden gebruikt.  

4. Zijn er nadelen aan luchtverwarming?

Luchtverwarming vereist een goed ontwerp. Daarom maakt Brink gebruik van een geselecteerd dealernetwerk voor luchtverwarming. Er zijn luchtkanalen naar de ruimtes noodzakelijk. In een moderne nieuwbouwwoning kunnen vanwege de lage warmtevraag de luchtkanalen beperkt van afmeting zijn en kan de lucht vanuit een centrale schacht in huis worden toegevoerd.  

5. Wat zijn de voordelen van verwarmen met lucht? 

Met luchtverwarming kan de gewenste temperatuur in huis sneller worden geregeld. Bovendien zijn er geen lelijke, veel ruimte innemende radiatoren nodig. Het is vaak ook mogelijk om ook te koelen met een luchtverwarmingssysteem. 

6. Is luchtverwarming gezond?

Ja, echter niet gezonder dan het op andere manieren verwarmen van woningen. Hierbij speelt een goed ontwerp een grote rol. Een goed ontworpen systeem zorgt ervoor dat de luchtsnelheid zodanig wordt beperkt dat stofverplaatsing wordt beperkt. Een filter in de toevoerkanalen van de luchtverwarmer filtert stof- en andere deeltjes uit de toegevoerde lucht.    

7. Hoe lang gaat luchtverwarming mee?

Regelmatig komen wij luchtverwarmingsinstallaties tegen die al meer dan 20 jaar in bedrijf zijn. Technisch zijn deze echter wel achterhaald en zijn er energiezuiniger alternatieven beschikbaar.