Schimmel in huis

Last van schimmel in huis? Ventileren

Schimmel in huis is een vervelend maar veelvoorkomend probleem. Vooral in badkamers treedt schimmelvorming gemakkelijk op. Dit wordt veroorzaakt door de (extreme) luchtvochtigheid in de ruimte. Schimmel is makkelijk te zien op lichte oppervlakken en vaak laat schimmel een muffe geur achter in huis. Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden om schimmels te bestrijden of, liever nog, te voorkomen. 

Ventileren is misschien wel de belangrijkste oplossing om schimmel tegen te gaan in huis. Mechanische ventilatiesystemen zorgen er namelijk voor dat de luchtvochtigheid in een woning op peil blijft waardoor schimmels geen kans krijgen om te ontstaan of zich verder uit te breiden.

Op deze pagina vind je alles wat je wilt weten over schimmelvorming in huis.  "Wat is schimmel?",  "Hoe verwijder je schimmel?". Van oorzaken tot oplossingen, op deze pagina leggen we het graag aan je uit.

Direct weten welke ventilatie oplossingen schimmel in jouw huis kunnen voorkomen? Bekijk dan onze ventilatiesystemen

Badkamer/keuken

Condensatievocht

Schimmelvorming door condensatievocht treedt vooral op in vochtige ruimtes, zoals badkamers en keukens.

Wanneer door gebrekkige ventilatie warme lucht een ruimte niet kan verlaten, condenseert (vormt druppels) de lucht wanneer het tegen een kouder oppervlak slaat. Het oppervlak wordt vochtig en daardoor kan schimmelvorming ontstaan. 

Oplossing: ventileren

Oude woning

Opstijgend vocht

Wanneer vocht in de grond onder een (oudere) woning niet wordt geabsorbeerd door een waterkering, trekt het zich omhoog langs de muren.

Als het grondvocht eenmaal in de muren is getrokken zijn deze erg vatbaar voor schimmelvorming.

Oplossing: muren injecten + ventileren

gevel

doorslaand vocht

Doorslaand vocht ontstaat wanneer een gevel niet in staat is om volledig op te drogen, bijvoorbeeld na een regenbui. Dit wordt meestal veroorzaakt door scheuren in de muren van een woning.

Net als bij opstijgend vocht, zorgt het vocht voor een plek waar bacteriën en schimmels zich ophopen. Uiteindelijk zal dit leiden tot schimmel in huis.

Oplossing: gevel impregneren + ventileren

oorzaken zwarte schimmel

De meest voorkomende schimmel zwarte schimmel in huis

In ieder huis zijn sporen aanwezig van verschillende schimmels. Deze sporen leveren pas problemen op als ze in aanraking komen met vocht, bijvoorbeeld doordat er in een huis onvoldoende geventileerd wordt. Gebrekkige ventilatie is een belangrijke oorzaak van schimmel in huis. De schimmel die daardoor ontstaat wordt ook wel  zwarte schimmel genoemd. Plekken waar je deze schimmel aantreft zijn onder andere de keuken of badkamer. De schimmel zit met name rondom kozijnen, in voegwerk en op muren en plafonds. Zwarte schimmel is niet persé een teken van onvoldoende hygiëne in een huis, zwarte schimmel ontstaat door een gebrek aan ventilatie in combinatie met een hoge luchtvochtigheid.

Om zwarte schimmel tegen te gaan is 24/7 ventileren van groot belang. Brink biedt zowel centrale als decentrale ventilatie oplossingen aan. Centrale ventilatie maakt het mogelijk met slechts één ventilatietoestel meerdere ruimtes in een huis te ventileren. Decentrale ventilatie oplossingen zijn daarentegen geschikt voor het ventileren van één (of meerdere) afzonderlijke ruimte(s). Meer lezen over onze centrale en decentrale ventilatiesystemen? Klik op de onderstaande afbeeldingen. 

Gevaar in huis

gezondheidsklachten bij zwarte schimmel

Zwarte schimmel in huis veroorzaakt een slecht binnenklimaat en kan leiden tot gezondheidsklachten bij mensen.

Herken je een van onderstaande symptomen? Deze zouden kunnen worden veroorzaakt door schimmel in huis.

 • Geïrriteerde luchtwegen
 • Ademhalingsproblemen
 • Misselijkheid
 • Irritatie aan de slijmvliezen
 • Vermoeidheid
 • Irritatie aan de ogen
Tips

Stappenplan om schimmel te verwijderen

Heb je op dit moment last van (zwarte) schimmel? Lees dan onderstaand stappenplan om schimmel in huis te verwijderen:

 • Maak een eigen schoonmaakmiddel van soda en water. Voeg aan 1 liter water ongeveer 6 gram soda toe. Met een (schuur)spons of afwasborstel verwijder je de schimmels van de muur of het plafond. Werkt dit niet? Ga dan door naar de volgende stap.
 • Vermeng 250 ml bleekwater met ongeveer 4-5 liter water. Breng dit mengsel aan op de muur en laat het mengsel een nacht intrekken. Herhaal deze stap meerdere malen voor optimaal resultaat.
 • Nog niet van de schimmelplekken verlost? Ga dan voor zwaarder geschut. Met schoonmaakmiddelen waarin werkzame stoffen als natriumhypochloriet en waterstofperoxide zitten, heb je de grootste kans van slagen.
 • Nieuws 02-04-2024

  Brink gesloten op én rondom feestdagen in het voorjaar 2024

  Pasen, Hemelvaart en Pinksteren

  Bekijk artikel
 • Blog 14-03-2024

  Ventilatie bij renovatie: belangrijker en eenvoudiger dan je denkt

  Woningen en appartementen worden massaal grondig gerenoveerd en geïsoleerd om energie te besparen. Eén cruciaal aspect dat soms over het hoofd wordt gezien in renovatieprojecten is de juiste ventilatie. Ventilatie in een bestaande woning lijkt ingewikkeld, maar is het niet!

  Bekijk artikel
 • Nieuws 28-11-2023

  Toestellen volop leverbaar

  Profiteer van onze korte levertijden.

  Bekijk artikel