Fijnstof in huis

het effect van Fijnstof op de gezondheid

De lucht die we dagelijks inademen bevat naast de benodigde zuurstof ook grove en fijne stoffen, schimmels, pollen, bacteriën en virussen.  Gelukkig zijn niet al deze stoffen direct schadelijk voor de gezondheid en kan het lichaam best iets verdragen, maar we functioneren het beste wanneer de lucht om ons heen zo schoon en zuiver mogelijk is. De kwaliteit van de lucht die we inademen heeft bewezen effect op onze fysieke gesteldheid.

Fijnstof
Fijnstof is een verzamelnaam voor allerlei kleine deeltjes die ongezien door de lucht zweven. Je ziet ze niet, maar kunnen wel degelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Hoe kleiner de ingeademde deeltjes fijnstof, hoe verder ze kunnen doordringen in het lichaam en hoe meer gezondheidsklachten ze kunnen veroorzaken.

 

Een groot gedeelte van de woningen in Nederland heeft een te hoge concentratie fijnstof binnenshuis. Een ongezond binnenklimaat in een woning kan leiden tot verschillende gezondheidsklachten, zoals een verminderde longfunctie of allergieklachten. Voor mensen met een al bestaande luchtwegaandoening kan fijnstof de klachten verergeren.

Om de lucht in huis vrij te houden van fijnstof en andere schadelijke stoffen, is goede ventilatie van groot belang. Met onze oplossingen voor ventilatie en luchtverwarming zorg je voor schone en gezonde lucht in je woning.

Van schone naar zuivere lucht?
Door onze systemen uit te breiden met de Pure Induct module, creëer je de meest zuivere lucht in huis. Met de Pure Induct worden namelijk de allerkleinste deeltjes uit de vervuilde lucht elektrisch geladen en afgevangen. Dit zeer effectieve en volledig veilige proces heet ionisatie.

Fijnstof

wat is fijnstof?

Fijnstof is de verzameling van deeltjes in de lucht. De grootte van deze stofdeeltjes varieert en wordt aangeduid met de term PM (Particulate Matter): 

  • grofstof = deeltjes van min. 10 micrometer ( >10 µm) = COARSE
  • fijnstof = deeltjes van max. 10 micrometer (0,3 tot 10 µm) = PM10
  • fijnere fractie van fijnstof = deeltjes van max. 2.5 micrometer (0,3 tot 2,5 µm) = PM2.5
  • fijnste fractie van fijnstof = deeltjes van max. 1 micrometer (0,3 tot 1 µm) = PM1

Hoe groot de deeltjes zijn die moeten worden afgevangen, is afhankelijk van de woonomgeving en persoonlijke (gezondheids-)behoefte.
Brink stelt voor elk stofdeeltjesgrootte (met bijbehorende PM waarde) speciale filters beschikbaar.

Het juiste filter voor jouw situatie vind je in onze filter-webshop.

Voorbeelden van fijnstof zijn:

  • roetdeeltjes;
  • sigarettenrook;
  • houtrook en rook van kaarsen;
  • uitlaatgassen;
  • cementdeeltjes;
  • opstuivend zand;
  • zeezout;
  • plantmateriaal.

De concentratie fijnstof in de lucht is rondom grote steden en/of dichtbevolkte gebieden het hoogst. De grootste bron voor fijnstof in Nederland is het verkeer.

Meer informatie over fijnstof en het effect op de gezondheid?
Bezoek de site van het RIVM

 

LONGFONDS

Wil je weten hoe het staat met de luchtkwaliteit jouw omgeving en wat ongezonde lucht met je doet?

Doe dan de Gezonde Lucht Check op de website van het Longfonds.

luchtkwaliteit

hoe schoon is de lucht in jouw omgeving?

RIVM

Op deze website brengt het RIVM dagelijks de actuele luchtkwaliteit in kaart, zowel voor Nederland als geheel als per provincie.

Naast de actuele situatie wordt hier ook de verwachte luchtkwaliteit voor morgen en overmorgen vermeld.

Ook in diverse weer apps, zoals Buienradar, kun je informatie vinden over de luchtkwaliteit in jouw omgeving.

optimale filtering

Ultra-fijnstof uit de lucht filteren

Woon je in een gebied met veel luchtvervuiling, in een drukke stad of dichtbij een industriegebied? Of ben je extra gevoelig voor luchtverontreiniging? Dan wil je natuurlijk dat fijnstof en de allerkleinste deeltjes gefilterd worden en de lucht zo zuiver mogelijk je huis binnenkomt.

Dat kan met onze nieuwe Pure induct. Deze module reinigt de lucht door ionisatie en haalt daarmee volgens recente testen 99,94% van alle fijnstofdeeltjes uit de lucht. Ook andere zeer kleine deeltjes, zoals roetdeeltjes, pollen, schimmels, bacteriën en virussen worden door de Pure Induct afgevangen. Door gebruik van een speciaal koolstoffilter wordt de geur van de openhaard (houtstook) van de buren opgevangen en heb je binnenshuis geen last meer van de stank van buiten.

Geen last van fijnstof in huis maar ben je wel allergisch voor pollen of huisstofmijt? Lees hier dan meer over onze ventilatie oplossingen bij allergische klachten.

De Pure induct module wordt op deze manier in het ventilatiekanaal geplaatst:

hoe fijnstof zelf verminderen?

Wat kun je zelf doen tegen fijnstof in huis?

Er zijn verschillende manieren om de hoeveelheid fijnstof in huis te verminderen. Naast het beperken van de toevoer van fijnstof van buiten (door ventilatie) kun je het ontstaan van fijnstof in huis beperken door het treffen van de volgende maatregelen:

  • niet roken in huis;
  • gebruik minder kaarsen;
  • gebruik de afzuigkap tijdens het koken;
  • sluit ramen tijdens de spits;
  • gebruik geen houtkachel of open haard;
  • stofzuig regelmatig en reinig ook het filter van de stofzuiger;
  • houd vloerkleden schoon en klop deze regelmatig buiten uit.

Ondanks deze maatregelen zal er altijd een bepaalde concentratie fijnstof in een woning aanwezig zijn en daarom is ventilatie van groot belang. Om toevoer van gezonde lucht in huis te garanderen, dient de vervuilde lucht te worden afgevoerd en vervangen door verse, gefilterde lucht. Dat vraagt om een goed onderhouden ventilatieysteem met daarin de juiste filters die regelmatig worden vervangen, zodat fijnstof en andere stofdeeltjes van buiten worden afgevangen en niet in de woning terechtkomen.

Lees hier meer over onze ventilatiesystemen.

  • Nieuws 10-12-2024

    Openingstijden kerstvakantie 2024

    Van vrijdag 20 december tot en met vrijdag 3 januari zijn zowel onze fabriek als ons kantoor gesloten. We zijn in deze periode beperkt bereikbaar.

    Bekijk artikel
  • Nieuws 26-11-2024

    Bereken en bestel nu zelf eenvoudig een ventilatiesysteem met de Brink Configurator

    Speciaal voor iedereen die in het werk (dagelijks) te maken heeft met het berekenen van ventilatiesystemen in een woning, is de Brink Configurator ontwikkeld.

    Bekijk artikel
  • Nieuws 29-10-2024

    Meer controle over de luchtvochtigheid in huis met enthalpiewisselaar

    De complete Flair-range en de Renovent Sky 300 zijn naast de standaarduitvoeringen nu ook beschikbaar als ventilatietoestel compleet met geïntegreerde enthalpiewisselaar (af-fabriek). Het resultaat: altijd schone, gefilterde lucht in huis zonder warmteverlies met de juiste balans in luchtvochtigheid in elk seizoen

    Bekijk artikel
contactformulier

meer informatie of advies over het verminderen van fijnstof? wij helpen graag

FAQ's

VEELGESTELDE VRAGEN Over fijnstof

Hoeveel fijnstof is schadelijk voor de gezondheid?

In Nederland zijn er geen harde limieten gesteld om te bepalen of de hoeveelheid fijnstof in de ingeademde lucht veilig is. Wel is er bekend dat met name kleine deeltjes fijnstof schadelijk zijn, want grotere deeltjes (>5 micrometer) ademen we eenvoudig uit.

Hoe onstaat fijnstof?

De term 'fijnstof' is een verzamelnaam voor kleine deeltjes die in de lucht zweven: roetdeeltjes, uitlaatgassen, plantaardig materiaal, cementdeeltjes en bijvoorbeeld kleine deeltjes autobanden of wegafval. 

Wat merk je van fijnstof?

Er zijn veel mensen die last ervaren van fijnstof. De klachten die zij ervaren zijn vooral aan de neus, ogen en/of luchtwegen. Een van de eerste signalen van (te veel) fijnstof inademen zijn vaak branderige ogen.

Wat kan je zelf doen tegen fijnstof?

Langs snelwegen is de hoeveelheid fijnstof in de lucht vaak een stuk hoger.  Een route met weinig verkeer is de gezondste optie, maar dit is uiteraard niet altijd mogelijk. Om binnenshuis een optimale luchtkwaliteit te waarborgen is het aan te raden een ventilatiesysteem met fijnstof filters te installeren. Denk hierbij om onderhoud van het ventilatiesysteem en laat filters regelmatig verversen.