Fijnstof in huis

het effect van Fijnstof op de gezondheid

De lucht die we dagelijks inademen bevat naast de benodigde zuurstof ook grove en fijne stoffen, schimmels, pollen, bacteriën en virussen.  Gelukkig zijn niet al deze stoffen direct schadelijk voor de gezondheid en kan het lichaam best iets verdragen, maar we functioneren het best wanneer de lucht om ons heen zo schoon en zuiver mogelijk is. De kwaliteit van de lucht die we inademen heeft bewezen effect op onze fysieke gesteldheid.

Fijnstof
Fijnstof is een verzamelnaam van allerlei kleine deeltjes die ongezien door de lucht zweven. Je ziet ze niet, maar kunnen wel degelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Hoe kleiner de ingeademde deeltjes fijnstof, hoe verder ze kunnen doordringen in het lichaam en hoe meer gezondheidsklachten ze kunnen veroorzaken.

 

Een groot gedeelte van de woningen in Nederland heeft een te hoge concentratie fijnstof binnenshuis. Een ongezond binnenklimaat in een woning kan leiden tot verschillende gezondheidsklachten, zoals een verminderde longfuntcie, allergie en luchtwegklachten. Voor mensen met al bestaande luchtwegaandoeningen kan fijnstof de klachten verergeren.

Om de lucht in huis vrij te houden van fijnstof en andere schadelijke stoffen, is goede ventilatie van groot belang. Met onze oplossingen voor ventilatie en luchtverwarming zorg je voor schone en gezonde lucht in je woning.

Van schone naar zuivere lucht?
Door onze systemen uit te breiden met de Pure Induct module, creëer je de meest zuivere lucht in huis. In de Pure Induct worden namelijk de allerkleinste deeltjes uit de vervuilde lucht elektrisch geladen en afgevangen. Dit zeer effectieve en volledig veilige proces heet ionisatie.

Fijnstof

wat is fijnstof?

Fijnstof is de verzameling van deeltjes in de lucht. De grootte van deze stofdeeltjes varieert en wordt aangeduid met de term PM (Particulate Matter): 

 • grofstof = deeltjes van min. 10 micrometer ( >10 µm) = COARSE
 • fijnstof = deeltjes van max. 10 micrometer (0,3 tot 10 µm) = PM10
 • fijnere fractie van fijnstof = deeltjes van max. 2.5 micrometer (0,3 tot 2,5 µm) = PM2.5
 • fijnste fractie van fijnstof = deeltjes van max. 1 micrometer (0,3 tot 1 µm) = PM1

Hoe groot de deeltjes zijn die moeten worden afgevangen, is afhankelijk van de woonomgeving en persoonlijke (gezondheids-) behoefte.
Brink heeft voor elke stofdeeltjesgrootte (of PM waarde) speciale filters beschikbaar.

Het juiste filter voor jouw situatie vind je in onze filter-webshop.

Voorbeelden van fijnstof zijn:

 • roetdeeltjes
 • sigarettenrook,
 • houtrook en rook van kaarsen
 • uitlaatgassen
 • cementdeeltjes
 • opstuivend zand
 • zeezout
 • plantmateriaal

De concentratie fijnstof in de lucht is rondom grote steden en/of dichtbevolkte gebieden hoger. De grootste bron voor fijnstof in Nederland is het verkeer.

Meer informatie over fijnstof en het effect op de gezondheid?
Bezoek de site van het RIVM

 

LONGFONDS

Wil je weten hoe het staat met de luchtkwaliteit jouw omgeving en wat ongezonde lucht met je doet?

Doe dan de Gezonde Lucht Check op de website van het Longfonds.

luchtkwaliteit

hoe schoon is de lucht in jouw omgeving?

RIVM

Op deze website brengt het RIVM dagelijks de actuele luchtkwaliteit in beeld, zowel voor Nederland als geheel als per provincie.

Naast de actuele situatie worden hier ook de verwachte luchtkwaliteit voor morgen en overmorgen gemeld.

 

ventilatie filters

Ultra-fijnstof uit de lucht filteren

Woon je in een gebied met veel luchtvervuiling, in een drukke stad of dichtbij industrie, of ben je extra gevoelig voor luchtverontreiniging? Dan wil je natuurlijk dat fijnstof en de allerkleinste deeltjes gefilterd worden en de lucht zo zuiver mogelijk je huis binnenkomt.

Dat kan met onze nieuwe Pure induct. Deze module reinigt de lucht door ionisatie en haalt daarmee volgens recente testen 99,94% van alle fijnstofdeeltjes uit de lucht. Ook andere zeer kleine deeltjes, zoals roetdeeltjes, pollen, schimmels, bacteriën en virussen worden door de Pure Induct afgevangen. Door gebruik van een speciaal koolstoffilter wordt de geur van de openhaard (houtstook) van de buren opgevangen en heb binnenshuis geen last meer van de stank van buiten.

Ventilatiesysteem

Wat kun je zelf doen tegen fijnstof in huis?

Er zijn verschillende manieren om de hoeveelheid fijnstof in huis te verminderen. Naast het beperken van de toevoer van fijnstof van buiten (door ventilatie) kun je het ontstaan van fijnstof in huis beperken door het treffen van de volgende maatregelen:

 • niet roken in huis
 • gebruik minder kaarsen
 • gebruik de afzuigkap tijdens het koken
 • sluit ramen tijdens de spits
 • gebruik geen houtkachel of open haard
 • stofzuig regelmatig en reinig ook het filter van de stofzuiger
 • houd vloerkleden schoon en klop deze regelmatig buiten uit

Ondanks deze maatregelen zal er altijd een bepaalde concentratie fijnstof in een woning aanwezig zijn en daarom is ventilatie van groot belang. Om toevoer van gezonde lucht in huis te garanderen, dient de vervuilde lucht te worden afgevoerd en vervangen door verse, gefilterde lucht. Dat vraagt om een goed onderhouden ventilatieysteem met daarin de juiste filters die regelmatig worden vervangen, zodat fijnstof en andere stofdeeltjes van buiten worden afgevangen en niet in de woning terechtkomen.

Lees hier meer over onze ventilatiesystemen

 • Nieuws 13-09-2021

  Remeha en Brink maken labelsprongen moeiteloos mogelijk

  Remeha en Brink hebben hun verwarmings- en ventilatiekrachten gebundeld in een nieuw concept dat zowel energiebesparing als meer comfort oplevert.

  Bekijk artikel
 • Nieuws 24-08-2021

  COVID-19: goed ventileren wordt vierde basisregel

  Naast de 1,5 meter afstand, handen wassen en testen/thuisblijven bij klachten, wordt zorgen voor frisse lucht het devies, zei demissionair premier Rutte in het coronadebat. (Bron: NOS)

  Bekijk artikel
 • Nieuws 24-08-2021

  39 wetenschappers: 'Besteed meer aandacht aan ventilatie in coronabestrijding'

  Volgens het WHO kan het virus zich in slecht geventileerde en drukke ruimtes verspreiden via aerosolen, ook over afstanden groter dan een meter.

  Bekijk artikel
contactformulier

meer informatie of advies over het verminderen van fijnstof? wij helpen graag