ventielen

Efficiënte ventilatie

Ventilatieventielen (ook wel luchtventielen genoemd) zijn  essentieel voor  een efficiënte en energiezuinige werking van een ventilatiesysteem. Om ervoor te zorgen dat de ventielen optimaal blijven werken, hebben de ventilatieventielen 1 keer per jaar een opfrisbeurt nodig. Met een beetje handigheid en door de onderstaande stappen te volgen kun je dit eenvoudig zelf doen. 

https://www.brinkclimatesystems.nl/storage/Nieuwe bestandstypen/schone-lucht-in-huis.webp
Optimale ventilatie

Wat zijn ventilatieventielen?

  1. Ventilatieventielen zorgen ervoor dat lucht in woningen aangevoerd of afgevoerd kan worden. Ze hebben een ronde of vierkante vorm en zijn het eind- of beginpunt van het ventilatiekanaal.

            

Ventielen

Waar vind je ventilatieventielen?

Ventilatieventielen komen in verschillende ruimtes in de woning voor. Ze worden meestal in het plafond geplaatst, maar het is ook mogelijk om ventilatieventielen in de wand te plaatsen. Doorgaans worden afvoerventielen geplaatst in de keuken, badkamer en wc. Deze zorgen ervoor dat verbruikte lucht wordt afgevoerd. Beschikt de woning over een (balans)ventilatiesysteem (eventueel met WTW) dan komen ook in de woonkamer, slaapkamers en studie- of kantoorruimte ventielen voor. Dit zijn toevoerventielen die zorgen voor de toevoer van verse, schone lucht.

Soorten ventielen

Ventielen voor balansventilatie

Om vervuilde lucht uit ruimtes in huis af te voeren heb je zogenoemde afvoerventielen nodig. Een afvoerventiel zorgt ervoor dat lucht uit een ruimte, zoals de keuken, afgezogen wordt en het afvoerkanaal ingaat, via deze weg kan de vervuilde lucht de woning verlaten. Een toevoerventiel zorgt ervoor dat er verse lucht vanuit het toevoerkanaal je woning kan worden ingevoerd (mits je beschikt over balansventilatie). 

Ventilatieventielen zijn er in verschillende vormen en formaten, zoals:

  • Ventilatieventiel met een diameter van 125 mm of 110 mm;
  • Ventilatieventiel 230 x 230 mm (vierkant).

In de eenvoudige uitvoering voldoen ze prima, maar daarnaast zijn er designventielen beschikbaar. Deze hebben een elegante en luxe afwerking, waardoor ze passen in ieder interieur. 

Stappenplan

Optimale ventilatie Met behulp van de volgende 7 stappen

  1. 1. Reinig de ventielen één voor één om verwisseling van plek te voorkomen.
  2. 2. Markeer (met een potlood of pen) de stand waarop het ventiel is ingesteld, of maak een foto van het ventiel.
  3. 3. Haal het ventiel los.
  4. 4. Reinig het ventiel met een mild schoonmaakmiddel.
  5. 5. Wanneer je het ventiel van het kanaal hebt verwijderd, kun je direct het kanaal reinigen met een stofzuiger.
  6. 6. Controleer of de stand op het ventiel niet is verschoven. Is dat wel het geval?  Schuif het terug naar de eerder ingestelde stand.
  7. 7. Plaats het ventiel terug.
Schoonmaak

Ventilatieventiel schoonmaken

Heb je geen tijd om je ventilatieventielen te onderhouden of laat je onderhoud liever aan een professional over? Schakel dan een Brink dealer of een erkend installateur in.

Ben je benieuwd hoe vaak je de andere onderdelen van je balansventilatie dient reinigen of onderhouden? Lees dan hier meer over het reinigen van ventilatiesystemen of lees hier meer over het onderhoud van ventilatiesystemen.

Hulp

een professional inschakelen? goed onderhoud is essentieel

Heb je geen tijd of ben je minder handig? Schakel dan een Brink dealer of je eigen installateur in.