ventilatiesysteem reinigen

ventilatie in huis? Reinig je systeem op tijd

Om een ventilatiesysteem in optimale conditie te houden raden wij aan om de ventilatie-unit elke twee jaar te laten reinigen door professionals. Daarnaast adviseren wij om de ventilatiekanalen eens per 8 jaar  te laten reinigen om optimaal te kunnen blijven genieten van gezonde binnenlucht.

Hoewel je er  goed aan doet om je ventilatie van tijd tot tijd te laten schoonmaken door professionals, kun je ook zelf actie ondernemen om je systeem in goede conditie te houden. Bekijk ons stappenplan ventilatiesysteem reinigen onderaan deze pagina en kom erachter hoe je het optimale uit jouw ventilatie kunt halen!

Naast je ventilatiesysteem reinigen, is onderhoud ook van belang. Ben je benieuwd of jouw ventilatiesysteem toe is aan een onderhoudsbeurt? Lees dan over het onderhouden van ventilatiesystemen

Beschik je nog niet over een ventilatiesysteem, maar ben je wel geïnteresseerd in de aanschaf? Bekijk dan onze ventilatie oplossingen

ventilatiesysteem-reinigen

ventilatie reinigen

Waarom ventilatiebox en ventilatiekanalen reinigen? belang ventilatiesysteem reinigen

Een ventilatiebox en de ventilatiekanalen van een ventilatiesysteem raken door de jaren heen steeds meer vervuild door stof en overige afvalstoffen in huis. Denk bijvoorbeeld aan stoffen die vrijkomen tijdens dagelijkse bezigheden in huis, zoals door afwassen en koken. Het ventilatiesysteem reinigen helpt dan om de luchtkwaliteit in huis gezond te houden.

Wanneer een ventilatiesysteem niet optimaal kan presteren, kan er met name op vochtige plekken in huis (zoals de badkamer) schimmelvorming ontstaan. Bacteriën krijgen namelijk vrij spel op vochtige plekken wanneer de ventilatie niet op orde is, met alle gevolgen van dien. Zo leiden bacteriën in combinatie met vocht vaak tot de bekende zwarte schimmel. Zwarte schimmel veroorzaakt astma aanvallen en kan tevens andere klachten aan de luchtwegen uitlokken of zelfs verergeren. Ventilatiekanalen reinigen, eveneens als het reinigen van de ventilatiebox zijn dus van essentieel belang voor de luchtkwaliteit in huis. 

Reiniging schema

Ventilatiesysteem reinigen Hoe vaak is het reinigen noodzakelijk?

Een ventilatiesysteem bestaat uit meerdere onderdelen die om de 2 tot 8 jaar gereinigd dienen te worden. Onderstaand vind je een overzicht per onderdeel. Daarnaast is er per onderdeel aangegeven of het mogelijk is om het onderdeel zelf te reinigen of dat hulp van een professional noodzakelijk is.

 

ONDERDEEL

HOE VAAK REINIGEN?

DOOR WIE?

WTW-unit

1 x per 2 jaar

installateur

Filters

4 x per jaar* (elk kwartaal)

zelf doen of installateur

Ventielen

1 x per 2 jaar

zelf doen of installateur

Kanalen

1 x per 8 jaar

installateur of gespecialiseerd bedrijf

*Of vaker bij luchtwegproblemen en allergieën

Stappenplan reiniging

Stappenplan ventilatiesysteem reinigen Ga Vandaag nog aan de slag!

Hoewel je er niet aan ontkomt om de WTW-unit en ventilatiekanalen van je ventilatiesysteem zo nu en dan door een professional te laten reinigen, zijn er ook een aantal onderdelen die je zelf kunt reinigen. Denk bijvoorbeeld aan de ventielen en filters van je ventilatie. Volg onderstaand stappenplan voor een optimaal resultaat.

 

1. Reinig de ventielen

Vrijwel alle ventilatiesystemen voeren lucht af en aan door gebruik te maken van ventielen. Ventielen kun je gemakkelijk zelf reinigen door onderstaande stappen te volgen:

 • Reinig de ventielen één voor één om verwisseling van ventielen te voorkomen.
 • Markeer met een potlood of stift de stand waarop het ventiel is ingesteld, een foto maken kan natuurlijk ook.
 • Neem de ventielen uit de behuizing.
 • Markeer de juiste instelling aan de binnenkant, zodat je de ventielen later op dezelfde manier kunt terugplaatsen.
 • Reinig met een stofzuiger het eerste deel van het kanaal. Daar hoopt het meeste vuil zich namelijk op.
 • Maak de ventielen schoon. Neem deze af met een doek en schoonmaakmiddel. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen als bleek of chloor.
 • Plaats de ventielen vervolgens terug op de juiste plaats. Check wel of de stand op het ventiel niet is verschoven.

 

2. Reinig de ventilatieroosters

Sommige ventilatiesystemen beschikken over een ventilatieroosters welke je in sommige gevallen ook zelf kunt schoonmaken.

 • Check of het mogelijk is om de kap van het ventilatierooster af te halen.
 • Lukt dit? Haal de kap er dan af en reinig de binnenkant van het ventilatierooster. Hiervoor kun je het beste een stofzuiger gebruiken.
 • Het rooster zelf kun je het beste reinigen met een vochtige doek en eventueel een kleine hoeveelheid schoonmaakmiddel.
 • Klik de kap vervolgens weer vast aan het rooster.

 

3. Reinig en vervang de filters (alleen bij WTW-systemen)

Bezit je een balansventilatiesysteem met WTW (warmteterugwinning)? Dan dien je de filters regelmatig te reinigen en vervangen.

 • De filters kun je slechts één keer reinigen voor ze vervangen dienen te worden.
 • Filters kun je het beste schoonmaken door ze uit te zuigen en af te nemen met een vochtige doek en een kleine hoeveelheid schoonmaakmiddel.
 • Reinig of vervang de filters elk kwartaal om vervuiling van de filters te voorkomen. Wanneer je last hebt van (luchtweg)allergieën dan doen je er zelfs goed aan om de filters vaker te reinigen en vervangen.
 • Ook wanneer een filter niet zwart ziet, is reiniging noodzakelijk.
FAQ

Veelgestelde vragen RONDOM het reinigen van een ventilatiesysteem

1. Hoe vaak mechanische ventilatie reinigen?

Dit verschilt per onderdeel van een ventilatiesysteem. Scroll naar boven op deze pagina voor een volledig overzicht van een reiniging schema per ventilatie onderdeel.

2. Hoe maak je een ventilatiesysteem schoon?

De meeste onderdelen van een ventilatiesysteem kun je schoonmaken met een stofzuiger en natte doek. Bekijk het stappenplan op deze pagina voor gedetailleerde informatie per ventilatie onderdeel.

3. Hoe reinig je kanalen van ventilatiesystemen?

Ventilatiekanalen kun je in de meeste gevallen niet zelf reinigen. Schakel daarom 1x per 8 jaar een erkende installateur of gespecialiseerd bedrijf in voor onderhoud en schoonmaak.

4. Wat zijn de kosten van ventilatie reinigen?

Dit verschilt per schoonmaakbeurt. Wist je dat ook een abonnement kunt afsluiten voor onderhoud/reiniging van je ventilatiesysteem? Bekijk de verschillende abonnementen en tarieven van ons dochterbedrijf dat gespecialiseerd is in service en onderhoud van mechanische ventilatiesystemen.

 • Nieuws 22-09-2022

  Centrotec Climate Systems sluit zich aan bij Ariston Groep

  CENTROTEC Climate Systems (CCS), met de succesvolle merken Wolf, Pro-Klima, Ned Air en Brink, wordt onderdeel van de Ariston Groep.

  Bekijk artikel
 • Blog 21-07-2022

  BENG: Koudeterugwinning bij balansventilatie

  In deze blog vertel ik meer over het grote voordeel van koudeterugwinning bij balansventilatie.

  Bekijk artikel
 • Nieuws 29-08-2022

  Dankzij WTW behaaglijk de zomer door

  Het geheim? Koudeterugwinning.

  Bekijk artikel