verouderde ventilatie

Oud ventilatiesysteem in huis? Tijd voor vervanging

Wist je dat de meeste huizen die beschikken over mechanische ventilatie een verouderde ventilatiebox hebben? Vooral de boxen van huizen uit de jaren '80 en '90 presteren in veel gevallen niet langer optimaal, waardoor er minder gezonde lucht de huizen binnenkomt.

Bovendien verbruiken verouderde boxen veel meer energie dan nieuwe ventilatie oplossingen. Uit onderzoek van klimaatbureau HIER blijkt dat oude ventilatieboxen per jaar meer dan €80,- aan stroom verbruiken. Daarentegen verbruiken de nieuwere boxen per jaar slechts €8,- tot €16,- aan energiekosten. Vervanging van een mechanische ventilatiebox kan jaarlijks dus een kostenbesparing opleveren van maar liefst 90%.  

Brink Climate Systems biedt verschillende ventilatiesystemen (met warmteterugwinning) die je jaarlijks een besparing op jouw energiekosten kunnen opleveren. Een ventilatiesysteem functioneert optimaal en energiezuinig als deze in goede conditie is. Daarom adviseren we je als ventilatiespecialist ook graag over het reinigen en onderhouden van ventilatiesystemen

Lees verder op deze pagina en ontdek of onze oplossingen interessant zijn voor jouw woning.

https://www.brinkclimatesystems.nl/storage/Nieuwe bestandstypen/slaapkamer.png
werking mechanische ventilatie

Hoe Herken je een verouderd MECHANISCH VENTILATIESYSTEem?

Volgens Milieu Centraal beschikt maar liefst 3 van de 10 huizen in Nederland over een verouderd en centraal geregeld mechanisch afvoersysteem. Dit soort systemen kenmerken zich door een ventilatiebox (vaak aanwezig in dezelfde ruimte als een cv ketel) die ervoor zorgt dat binnenlucht wordt afgezogen naar buiten.

In het plafond van de keuken, het toilet en de badkamer zijn ventielen geplaatst die in verbinding staan met de mechanische ventilatiebox. Via deze ventielen wordt de vervuilde lucht in huis afgevoerd naar buiten.  Dankzij de standenschakelaar in de keuken of badkamer kan de intensiteit van de luchtafvoer worden geregeld, afhankelijk van de behoefte. Vervuilde lucht wordt op deze manier afgezogen naar buiten en verse lucht komt binnen via de aanwezige ventilatieroosters of klepraampjes.

Heb je een huis dat gebouwd is na 1975 en maakt je ventilatiesysteem de laatste tijd veel lawaai of merk je dat de lucht in huis niet goed wordt afgevoerd? Dan is de ventilatiebox waarschijnlijk verouderd en is het raadzaam om het mechanische ventilatiesysteem te vervangen.

Laat je ventilatiesysteem altijd vervangen door een ventilatiespecialist. Brink heeft diverse vervangende ventilatie oplossingen en wij geven graag advies over het meest geschikte systeem voor jouw type woning. Benieuwd? Lees dan verder over onze innovatieve én duurzame oplossingen of stel je vraag via ons contactformulier

Ventilatie oplossingen

MECHANISCHE VENTILATIE VERVANGEN dOOR VENTILATIE MET WTW Duurzame ventilatie oplossingen

Als specialist op het gebied van ventilatie biedt Brink Climate Systems diverse balansventilatie oplossingen aan. Balansventilatie is mechanische ventilatie waarbij de hoeveelheid afgevoerde (binnen)lucht even groot is als de hoeveelheid aangevoerde (buiten)lucht, in balans dus. Daarnaast beschikken onze balansventilatie-oplossingen over WTW mogelijkheden. WTW is een afkorting voor warmteterugwinning.

Balansventilatiesystemen met WTW zijn in staat om de warmte uit de afgevoerde, gebruikte lucht te gebruiken voor het voorverwarmen van de binnenkomende, verse lucht. Hierdoor is het mogelijk om de vaak koudere buitenlucht 'gratis' voor te verwarmen tot ongeveer 18 °C. Dit betekent dat de je op jaarbasis flink wat energie kan besparen bij het verwarmen van je woning. Ventilatiesystemen met WTW mogelijkheden zijn dus extra duurzaam in vergelijking met andere ventilatie oplossingen. 

Kortom: balansventilatie met WTW is een energiebesparende vervanger voor je oude ventilatiesysteem. Maar, hoe kies je het juiste type ventilatie voor je woning? En waar moet je op letten bij de keuze voor een ventilatiesysteem? Het belangrijkste verschil in type ventilatiesystemen zit in de aansturing van het systeem. Centrale ventilatie wordt vanaf één plek geregeld, er is dan slechts één ventilatietoestel nodig om de verschillende ruimtes in een huis te kunnen ventileren. Bij decentrale ventilatie heeft elke afzonderlijke ruimte een aparte ventilatie-unit om de ruimtes te kunnen voorzien van gezonde lucht. 

Meer informatie over onze centrale en decentrale ventilatietoestellen? Hieronder vind je meer info over de diverse mogelijkheden, lees snel verder.

Gezonde lucht check

Gezonde lucht in huis? Doe de check!

Wil jij weten of de lucht in jouw woning gezond is? Dan doe je er goed aan een om een CO2-meter aan te schaffen of te huren. Met deze meter kun je checken hoe schoon de lucht in een bepaalde ruimte van een huis is. Gebruik de meter op verschillende momenten om een goed en volledig beeld te vormen van de luchtkwaliteit in je huis. Meet bijvoorbeeld de mate van CO2 in de ochtend wanneer je net uit bed komt, in de avond wanneer je net hebt gekookt maar ook op een moment dat er veel mensen tegelijkertijd in een bepaalde kamer aanwezig zijn. Bevindt het CO2 niveau zich onder de 750 ppm (parts per million)? Dan kun je met zekerheid vaststellen dat je huis over voldoende ventilatie beschikt. Zo niet, dan is het raadzaam om op zoek te gaan naar een geschikte ventilatie oplossing voor je woning.

Tips

Maak optimaal gebruik van je balansventilatie

Beschik je op dit moment al over een balansventilatiesysteem? Of ben je van plan dit type ventilatie aan te schaffen? Dan hebben wij hieronder een aantal tips voor je op een rijtje gezet om het maximale uit je ventilatiesysteem te halen:

 • Zorg ervoor dat je balansventilatiesysteem 24/7 aanstaat. Wanneer je deze uitzet wordt de stroom aan constante verse lucht verbroken waardoor het effect van een ventilatiesysteem grotendeels verloren gaat.
 • Maak filters regelmatig schoon én vervang ze op tijd. De meeste filters kun je goed zelf schoonmaken. Filters dien je daarnaast elke twee jaar te vervangen, het liefst door een ventilatiespecialist.
 • Informeer naar vraaggestuurde oplossingen.  Door slim gebruik te maken van CO2-sensoren wordt daar waar het nodig is geventileerd in huis. Met ventilatie op basis van vraagsturing ventileer je slimmer én tegelijkertijd nog duurzamer dan bij handmatig aangestuurde balansventilatie.
FAQ

Veelgestelde vragen RONDOM mechanische ventilatie vervangen

Wat is de levensduur van mechanische ventilatie?
Gemiddeld gaat een ventilatiesysteem tussen de 15 en 20 jaar mee.

Waarom moet een ventilatiesysteem tussentijds worden onderhouden?
De kanalen van een ventilatiesysteem verzamelen in de loop der tijd o.a. stof en bacteriën. Hierdoor is de werking van het systeem niet meer optimaal. Dit heeft niet alleen nadelige gevolgen voor de luchtkwaliteit in de woning, maar ook voor de werking en het energieverbuik van het systeem.

Wanneer moet je de ventilatiemotor vervangen?
Een ventilatie motor is na 15 tot maximaal 20 jaar  aan vervanging toe.

Hoe vaak moet je de filters van mechanische ventilatie vervangen?
Dit is enigszins afhankelijk van de luchtkwaliteit en de persoonlijke situatie. Wanneer er allergische klachten zijn is het aan te raden de filters eens in de twee maanden te controleren.

 • Nieuws 16-05-2024

  Hooikoortspiek dit jaar vroeger: dit is hét moment voor fijnstoffilters in je ventilatietoestel

  Hooikoortspiek in aantocht! Niezen, loopneus en jeukende ogen? Dit is het moment om je ventilatiesysteem te voorzien van fijnstoffilters. Klachten door allergie of hooikoorts kun je in huis hierdoor sterk verminderen of zelfs voorkomen! Haal thuis weer opgelucht adem.

  Bekijk artikel
 • Blog 25-04-2024

  Luchtdicht bouwen: meer aandacht voor afzuigkap en balansventilatie

  Bekijk artikel
 • Nieuws 02-04-2024

  Brink gesloten op én rondom feestdagen in het voorjaar 2024

  Pasen, Hemelvaart en Pinksteren

  Bekijk artikel