Isolatie & ventilatie

Stijgende energieprijzen Isoleren? Dan ook ventileren!

De energieprijzen zijn de laatste maanden fors zijn gestegen en zullen naar verwachting ook de komende tijd nog niet dalen. Om te kunnen besparen op de energierekening, laten veel mensen hun huis isoleren. Door isolatie woon je warm en comfortabel, terwijl je minder gas en elektriciteit verbruikt.  En naast kostenbesparend, is isoleren natuurlijk ook goed voor het milieu.

Veel mensen vergeten echter dat isoleren hand in hand gaat met ventileren. De lucht in een goed geisoleerde woning houd je alleen gezond als je ook op de juiste manier ventileert. Isoleren = ventileren.

De ventilatie oplossingen van Brink zijn zeer geschikt voor goed geisoleerde woningen. Brink biedt zowel oplossingen voor nieuwbouwwoningen als voor bestaande woningen (renovatie). 

Ben je benieuwd naar deze oplossingen? Lees dan snel verder.

https://www.brinkclimatesystems.nl/storage/Nieuwe bestandstypen/isolatie-rol.webp
Ventileren

Huis isoleren? Houd je woning gezond: ventileer

Het isoleren van huizen heeft talloze voordelen, maar dan moet je je woning ook op de juiste manier ventileren. Want om in huis gezonde lucht te kunnen ademen heb je schone lucht van buiten nodig. Vaak is onbekend dat de lucht in huis ongezonder is dan daarbuiten. Vuile lucht in huis wordt onder andere veroorzaakt door wassen, koken, douchen en uitademen. Heb je een goed geisoleerde woning, dan moet je er dus voor zorgen dat deze vervuilde stoffen en overtollig vocht ook je woning weer uitgaan. Alleen dan houd je jouw goed geïsoleerde woning en jezelf gezond.

Op den duur heeft vervuilde binnenlucht een nadelig effect op de fysieke gezondheid van de bewoners. Zo kun je onder andere last krijgen van astma, hoofdpijn, concentratieproblemen en duizeligheid. Ventilatie is dan noodzakelijk om weer een gezond binnen klimaat te creëren. 

Kortom: isoleren = ventileren.

https://www.brinkclimatesystems.nl/storage/Flourish/61388b7aad2b2.jpg
Ventilatie oplossingen

Wat is de beste ventilatie voor een geïsoleerde woning?

Ventilatie kan in principe op een natuurlijke manier gerealiseerd worden, bijvoorbeeld door luchtroosters of het openzetten van een raam. Aan deze manier van ventileren kleeft echter een groot nadeel: er ontstaat tocht en kou en er gaat heel veel energie verloren die je zelf net hebt gestookt. Dit heeft tot gevolg dat veel mensen geneigd zijn om de verwarming hoger te zetten en de roosters of het raam weer te sluiten, vooral in de koude winterperiode. Daarmee houd je de warmte wel binnen, maar verse lucht blijft buiten.

Met de ventilatie oplossingen van Brink creëer je eenvoudig een gezond binnenklimaat op een duurzame en kostenbesparende manier. Zo bieden wij verschillende balansventilatiemogelijkheden met warmteterugwinning (WTW) aan. Door de warmteterugwinning gaat er in huis geen warmte verloren: vervuilde lucht wordt naar buiten afgevoerd en de buitenlucht komt -opgewarmd door de teruggewonnen warmte- de woning weer binnen. Bijkomend voordeel is dat de lucht van buiten eerst nog wordt gefilterd. Schone, voorverwarmde lucht komt in de woning en de vervuilde lucht gaat er uit.

Onze ventilatiesystemen met WTW zijn dus uitermate geschikt om goed geïsoleerde woning te voorzien van verse lucht, zonder dat de warmte verloren gaat. Dat is niet alleen beter voor het milieu, het scheelt ook behoorlijk in de energiekosten en dus in je portemonnee!

Lees hieronder verder over de ventilatiemogelijkheden van Brink voor zowel bestaande woningen als nieuwbouwwoningen. Liever al onze ventilatie oplossingen bekijken? Bekijk dan onze pagina over zowel centrale als decentrale ventilatie.  

WTW in bestaande woningen

Ventilatie zonder toevoerkanalen

Het Multi Air Supply systeem is een ventilatiesysteem met warmteterugwinning dat uitermate geschikt is voor bestaande woningen, omdat er geen toevoerkanalen nodig zijn.

Het systeem bestaat uit:

 • een WTW-unit, zoals de Flair
 • CO2 gestuurde Indoor Mixfans, die boven de deuren van de verblijfsruimtes worden geplaatst.

Op de afbeelding hiernaast wordt stap voor stap uitgelegd, hoe je met dit systeem centraal kan ventileren zonder dat er toevoerkanalen nodig zijn. Hierdoor is dit unieke ventilatiesysteem in vrijwel elk huis te plaatsen zonder dat het nodig is om een volledig kanalensysteem aan te leggen. 

Dit ventilatiesysteem is zeer geschikt bij de renovatie en verduurzaming van bestaande woningen of appartementen.

Lees meer over het Multi Air Supply systeem.

ventilatie met Wtw bij nieuwbouw

Ventileren met Flair compact en flexibel

Met onze Flair ventilatie-oplossing is het mogelijk om centraal te ventileren met warmteterugwinning.
Dit kan in vrijwel elke situatie waar kanalen aanwezig zijn (bestaande bouw) of waar kanalen worden aangelegd (renovatie of nieuwbouw).
Geen toevoerkanalen? Dan is ons innovatieve Multi Air Supply systeem een uitstekende oplossing.

Een Flair WTW-unit zorgt ervoor dat verbruikte lucht via afvoerkanalen de woning uitstroomt, terwijl verse en gezonde lucht via de toevoerkanalen de woning binnenstroomt. De toestellen uit de Flair familie zijn energiezuinig, compact en in uiteenlopende situaties toepasbaar.  Van riante villa tot hoogbouw project met appartementen, voor elke ruimte of capaciteit is er een Flair die past en zorgt voor excellente lucht in jouw woning.

Lees meer over de Flair ventilatiesystemen.

 • Nieuws 16-05-2024

  Hooikoortspiek dit jaar vroeger: dit is hét moment voor fijnstoffilters in je ventilatietoestel

  Hooikoortspiek in aantocht! Niezen, loopneus en jeukende ogen? Dit is het moment om je ventilatiesysteem te voorzien van fijnstoffilters. Klachten door allergie of hooikoorts kun je in huis hierdoor sterk verminderen of zelfs voorkomen! Haal thuis weer opgelucht adem.

  Bekijk artikel
 • Blog 25-04-2024

  Luchtdicht bouwen: meer aandacht voor afzuigkap en balansventilatie

  Bekijk artikel
 • Nieuws 02-04-2024

  Brink gesloten op én rondom feestdagen in het voorjaar 2024

  Pasen, Hemelvaart en Pinksteren

  Bekijk artikel
FAQ's

Veelgestelde vragen rondom isolatie en ventilatie

1. Waarom ga je isoleren?

Isolatie zorgt voor een snellere opwarming van een woning. De geproduceerde warmte kan door goede isolatie minder makkelijk de woning verlaten, waardoor er minder energie nodig is om een woning blijvend te verwarmen.

2. Waar moet je bij isolatie om denken?

Door isolatie zal warmte minder makkelijk uit de woning ontsnappen, maar dit geldt ook voor CO2. Hierdoor zal de luchtkwaliteit in huis afnemen bij onvoldoende ventilatie.

3. Wat is 'voldoende' ventileren?

Ventileren is het verversen van de vervuilde lucht binnen door verse lucht van buiten. Bij een ventilatiesysteem wordt deze lucht gefilterd en bij WTW verwarmd. Doordat hierbij de lucht verwarmd wordt voordat deze  de woning in gaat is dit een energiezuinige manier van ventiieren. De mate van ventilatie hangt van veel factoren af, zoals de grootte van de ruimte en het aantal aanwezige personen.

4. Wat zijn de gevolgen van slechte ventilatie bij isolatie?

Slechte ventilatie bij een goed geïsoleerde woning kan schadelijke gevolgen hebben voor zowel jouw gezondheid als jouw woning. De woning zal schade kunnen krijgen door o.a. schimmelvorming en vochtproblemen. Jouw gezondheid komt in gevaar door schimmelvorming en een slechte luchtkwaliteit.