ventilatie

slaapkamer ventilatie? ontdek de mogelijkheden

De woningen van tegenwoordig zijn steeds beter geïsoleerd. Hierdoor komt er niet zomaar koude lucht door kieren of gaten de woning binnen. Ideaal voor de energierekening, minder ideaal voor het binnenklimaat van je huis.

Zonder frisse lucht in huis, neemt de luchtvochtigheid af. Daardoor neemt de kans op klachten als hoofdpijn en vermoeidheid toe. Anderzijds is een te hoog luchtvochtigheidspercentage ook nadelig, bacteriën en schimmels krijgen dan vrij spel. Om de juiste luchtvochtigheid balans te vinden is een ventilatiesysteem van essentieel belang. Met name in ruimtes waarin we ons langere periodes achter elkaar bevinden, zoals de slaapkamer.

Gezien de gemiddelde persoon tussen de 6-10 uur per dag in zijn of haar slaapkamer doorbrengt, is slaapkamer ventilatie geen overbodige luxe.

Lees op deze pagina alles over het belang van ventilatie in de slaapkamer en onze passende ventilatie oplossingen.

Liever direct onze oplossingen bekijken? Bekijk dan onze ventilatiesystemen

https://www.brinkclimatesystems.nl/storage/Nieuwe bestandstypen/slaapkamer.png
slaapkamer ventilatie

Belang van lucht verversen in de slaapkamer

Vaak worden slaapkamerramen dichtgehouden, vooral in de koude wintermaanden. Dit is niet bevorderlijk voor de nachtrust; vervuilde lucht die uitgeademd wordt tijdens het slapen kan de slaapkamer op deze manier namelijk niet verlaten. Dit kan  leiden tot diverse gezondheidsklachten. Daarnaast is slaapkamer ventilatie noodzakelijk om vochtophopingen te voorkomen. Te veel vocht kan namelijk leiden tot schimmelvorming, wat ook nadelige effecten voor de gezondheid met zich meebrengt. Om een goede nachtrust te pakken en heerlijk uitgerust uit bed te stappen, is slaapkamer ventilatie dus van essentieel belang.

natuurlijke ventilatie

Natuurlijke ventilatie de nadelen

Veel mensen luchten hun slaapkamer door een raam of rooster open te zetten. Deze manier van ventileren wordt ook wel natuurlijke ventilatie genoemd. Voordeel van deze manier van ventileren is dat het goedkoop is en makkelijk toepasbaar; een ventilatierooster in de slaapkamer openzetten is immers zo gebeurd. 

Een nadeel van natuurlijke ventilatie is dat het in veel gevallen onvoldoende ventilatie biedt. Om de luchtkwaliteit in een slaapkamer op peil te houden, is het namelijk van belang dat er 24/7 een constante aanvoer van frisse lucht is. Bovendien is het van belang dat vervuilde lucht op ieder moment van de dag de ruimte kan verlaten. Een slaapkamerraam zou dus áltijd open moeten staan, waardoor de ruimte zeker in de wintermaanden (te) koud zal aanvoelen. 

https://www.brinkclimatesystems.nl/storage/Flourish/5f7f2e586a564.jpg
Balansventilatie

Balansventilatie De voordelen

Bij balansventilatie wordt vervuilde lucht afgevoerd via verschillende afvoerkanalen, terwijl verse lucht wordt aangezogen via speciale ventilatieroosters. Zo wordt de lucht in een huis of ruimte constant ververst zodat je op elk moment van de dag profiteert van een gezond binnenklimaat. Een voordeel van dit type slaapkamer ventilatie is dat het niet langer noodzakelijk is om een raam open te zetten; ook in de koudere periodes lig je er dus warm en behaaglijk bij als je gebruikt maakt van deze ventilatie oplossing.

https://www.brinkclimatesystems.nl/storage/Decentraal-ventileren.png
aanschaf

ventilatie aanschaffen? hier houd je rekening mee!

Wanneer je overgaat tot de aanschaf van een ventilatiesysteem is het belangrijk om rekening te houden met de afzuigpunten in huis. In geval van centrale ventilatie worden deze afzuigpunten in keuken, wc en badkamer geplaatst terwijl een afzuigpunt in de slaapkamer vaak wordt vergeten. Dit terwijl je het grootste deel van je leven in deze ruimte doorbrengt. Slaapkamer ventilatie zou eigenlijk dus hoog op de prioriteitenlijst moeten staan.

Met de centrale ventilatie toestellen van Brink is het echter mogelijk om élke ruimte in het huis van voldoende ventilatie te voorzien. De Flair ventilatie toestellen zijn geschikt als je over een netwerk van toe- en afvoerkanalen beschikt, terwijl de Multi Air Supply centrale ventilatie (met WTW) mogelijk maakt zónder dat er toevoerkanalen aanwezig hoeven te zijn. 

Ben je op zoek naar ventilatie voor een specifieke ruimte, zoals je slaapkamer, dan is een decentrale ventilatie unit een passende keuze. In elke ruimte die je wilt ventileren wordt namelijk een aparte ventilatie unit geplaatst. Het voordeel van deze ventilatiemethode is dat er geen luchtkanalensysteem nodig is, waardoor de installatie snel en gemakkelijk kan worden gerealiseerd in de ruimtes waar ventilatie nodig is. Bovendien nemen deze ventilatie units relatief weinig ruimte in beslag, waardoor ze uitermate geschikt zijn voor kleine ruimtes als de slaapkamer. 

Benieuwd naar onze ventilatie oplossingen? Bekijk onderstaande mogelijkheden en vind de perfecte ventilatie oplossing voor jouw slaapkamer of woning. 

faq

Veelgestelde vragen rondom slaapkamer ventilatie

1. Hoe ventileer je een slaapkamer?

Een slaapkamer kun je beste ventileren door gebruik te maken van een ventilatiesysteem. Een ventilatiesysteem zorgt er namelijk voor dat er 24/7 verse lucht de ruimte binnenkomt, terwijl vervuilde lucht wordt afgevoerd.

2. Waarom slaapkamer ventileren?

Voldoende ventilatie is noodzakelijk in een slaapkamer, omdat je gedurende de nacht koolstofdioxide uitademt. Zonder ventilatie neemt het koolstofdioxidegehalte in de slaapkamer snel toe, helemaal als je met meerder personen aanwezig bent in de ruimte. Dit is met name van invloed op je slaapkwaliteit; je slaapt namelijk dieper én langer zonder wakker te worden als het koolstofdioxide gehalte in je slaapkamer lager is. 

3. Hoeveel ppm slaapkamer?

Wanneer de koolstofdioxideconcentratie <1000 ppm (parts per million) is, kun je er van uit gaan dat de luchtkwaliteit in je slaapkamer van voldoende kwaliteit is. Tussen de 1000 en 2000 ppm kun je nadelige effecten van te veel koolstofdioxide in een ruimte ervaren; veelgehoorde klachten hoofdpijn, vermoeidheid of een verminderde contentratie. Om de koolstofdioxideconcentratie <1000 ppm te behouden is 24/7 ventileren noodzakelijk.

 

 • Nieuws 16-05-2024

  Hooikoortspiek dit jaar vroeger: dit is hét moment voor fijnstoffilters in je ventilatietoestel

  Hooikoortspiek in aantocht! Niezen, loopneus en jeukende ogen? Dit is het moment om je ventilatiesysteem te voorzien van fijnstoffilters. Klachten door allergie of hooikoorts kun je in huis hierdoor sterk verminderen of zelfs voorkomen! Haal thuis weer opgelucht adem.

  Bekijk artikel
 • Blog 25-04-2024

  Luchtdicht bouwen: meer aandacht voor afzuigkap en balansventilatie

  Bekijk artikel
 • Nieuws 02-04-2024

  Brink gesloten op én rondom feestdagen in het voorjaar 2024

  Pasen, Hemelvaart en Pinksteren

  Bekijk artikel