Door Albert van Lohuizen

Bekijk profiel
verwarmen en ventileren

Kun je een woning verwarmen met een WTW-unit?

Hoe mooi zou het zijn als je een ventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW) ook kunt gebruiken voor de verwarming van je woning? Geen radiatoren, geen trage vloerverwarming maar verwarmen met lucht. Ik noem dat slim verwarmen!
In een project in Sneek hebben we bijvoorbeeld gebruik gemaakt van het Passiefhuistoestel. In dit project is het unieke dat de woning wordt verwarmd door de warmte uit de zonneboiler, deze warmte wordt via de WTW-unit en kunststof slang de woning ingebracht. Op deze manier wordt de woning op temperatuur gehouden. De woning is extreem kierdicht en heeft aan 2,5 kW aan vermogen genoeg.
portiekflat presikhaaf

verwarm de woning met lucht van de WTW-unit

Bij flatgebouwen of appartementen gaat het weer op een andere manier. In de Arnhemse wijk Presikhaaf zijn er voor de bewoners een aantal portiekflats gerenoveerd. Ook hier wordt de woning verwarmd met lucht van de WTW-unit. De warmte komt uit een cv-ketel die ook het tapwater verzorgt. Ook deze flats zijn zeer goed geïsoleerd en super kierdicht. De flats hebben aan 1 kW voldoende om warm te blijven. De radiator in de woonkamer is volgens de ontwerper van de installatie puur psychologisch. Wanneer men het iets warmer wil, niet de thermostaat omhoog zetten, maar de radiator aan.

/storage/Blog images/Albert van Lohuizen/Renovatie-Ventilatie-project-Presikhaaf-Brink-Climate-Systems.jpg
/storage/Blog images/Albert van Lohuizen/Loppersum-electrische-verwarming-wtw-rein-hoekstra.jpg
loppersum

2-zone elektrische verwarmer

In Loppersum is er een serie woningen gebouwd met een twee-zone elektrische verwarming. Ook hierbij heeft de WTW-unit weer de hoofdrol. Onder de WTW-unit is een blok gemonteerd met hierin twee elektrische elementen, 2 kW voor beneden en 1 kW voor de verdieping. Op deze manier kun je de temperatuur enigszins regelen. De woningen zijn namelijk zo goed geïsoleerd dat de verdieping net zo warm is als de begane grond.

voorwaarde

extreem laag transmissieverlies en super kierdichting

Zoals we al in veel projecten hebben gezien, kunnen woningen dus heel goed worden verwarmd door middel van een WTW-unit. Dit is erg goed uit te voeren, op voorwaarde van een extreem laag transmissieverlies en een super kierdichting. 

Als we kijken naar mogelijkheden van verwarming en ventilatie in supergoed geïsoleerde woningen dan is er nog veel meer mogelijk. Ik denk aan oplossingen van WTW met luchtverwarming met een warmtepomp gekoppeld aan een waterzijdige naverwarmer/koeler, modulerende elektrische luchtverwarming en luchtverwarming/koeling met directe expansie.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor dit deze manier van verwarmen? Neem contact met ons op voor een passend advies.