Door Hans Olthof

Bekijk profiel

LUCHTDICHT BOUWEN

We doen tegenwoordig heel veel om onze woningen goed te isoleren en luchtdicht te bouwen om warmteverlies in huis te voorkomen. We besteden veel aandacht aan het luchtdicht afwerken van ramen en deuren, doorvoeren voor riool en ventilatie, etc. Alles om vocht en tocht te voorkomen maar ook dat er geen warmte uit de woning kan ontsnappen.  

Een veel voorkomende vraag is dan: wat doen we met de afzuigkap voor het afvoeren van kookluchtjes? Rechtstreeks naar buiten, aansluiten op het ventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW) of nemen we een recirculatiekap?

Ventilatie in huis

Een afzuigkap zuigt niet alleen geuren af, maar ook fijnstof

Allereest is het goed om je af te vragen waarom een goede keukenafzuiging zo belangrijk is. Tijdens het koken komen er kookkluchten vrij. Over het algemeen wordt dit vaak alleen gezien als een geurprobleem echter, er zit in deze kooklucht ook veel fijnstof. Kleine deeltjes (< 1 µm) die urenlang in de ruimte kunnen blijven hangen en die slecht zijn voor de gezondheid. Een te grote concentratie van fijnstof veroorzaakt gezondheidsklachten zoals irritatie aan ogen, neus en keel en kunnen ook luchtwegklachten zoals astma veroorzaken. Een goede kookafzuiging is dus erg belangrijk voor een gezond klimaat in huis. 

In het verleden werd meestal gekozen voor een afzuigkap met een afvoer rechtstreeks naar buiten. Vaak zagen we dat na oplevering van de woning er een gat door de gevel geboord werd, vaak met alleen een kunststof klepje aan de buitengevel. Dit komt de luchtdichtheid niet ten goede. Bovendien is ter plaatse een koude-lek door de onderbreking van de isolatie. De lucht die afgevoerd wordt zal ook weer in de woning toegevoerd moeten worden. Hiervoor dient een rooster of een raam opengezet te worden. Naast dat dit tochtklachten op kan leveren is er ook sprake van veel warmteverlies en dus ten nadele van de energierekening. Niet echt meer een duurzame oplossing van deze tijd.  

En hoe zit het met een recirculatiekap? 

Dan nemen we toch een recirculatiekap? In veel gevallen is dit een goede oplossing. De lucht wordt gerecirculeerd en zodoende is er geen toe- en afvoer nodig. Tochtklachten worden zo voorkomen. Een aandachtspunt bij het toepassen van een recirculatiekap is dat deze afzuigkappen geen vocht afvoeren. Bovendien zijn de filters erg belangrijk. Kies voor een goed filter en vervang deze op tijd. Een ander aandachtspunt van een recirculatiekap is dat deze vaak meer geluid maakt dan een afzuigkap met afvoer rechtstreeks naar buiten. 

Kookafzuiging met warmteterugwinning 

Een derde optie is om de afzuigkap aan te sluiten op de het ventilatiesysteem met WTW, ook wel balansventilatie genoemd. Hierbij moet wel rekening worden gehouden met de capaciteit. Het Bouwbesluit schrijft voor dat de opstelplaats van het kooktoestel met minimaal 75 m3/h geventileerd dient te worden. Dit is echter niet voldoende voor een afzuigkap. In het ontwerp van het ventilatiesysteem moet dus al rekening worden gehouden met de afzuigkap. Dit heeft ook gevolgen voor het ventilatietoestel die moet worden toegepast. Het ventilatietoestel moet meer capaciteit hebben dan nodig om aan de eisen van het Bouwbesluit te voldoen. 

Succesvol toegepast in NeroZero woningen
Kookafzuiging met warmterugwinning wordt in de NeroZero woningen toegepast. Bijgaand artikel ‘Ventilatiesysteem met kookafzuiging’ van TVVL Magazine laat zien hoe kookafzuiging is gecombineerd met een balansventilatiesysteem in de NeroZero woning. Dit resulteerde in een zeer geluidsarm systeem (23 dB) tijdens het koken.

In dit project is een Flair 400 toestel en een Atag afzuigkap toegepast. Voor de Atag afzuigkappen is een print ontwikkeld zodat de ventilatiecapaciteit van de Brink Flair WTW-unit ook bediend kan worden op de afzuigkap. Een bijkomend voordeel  is dat de warmte die vrijkomt tijdens het koken wordt teruggewonnen door  de WTW-unit. Met het opnemen van de afzuigkap in het balansventilatiesysteem creëren we maximale energiebesparing en een gezond en comfortabel binnenklimaat voor de bewoner. 

 

 

Afzuiging van kooklucht verdiend aandacht
Samengevat kan worden gesteld dat afzuiging van kooklucht aandacht verdiend. Diverse oplossingen kunnen hiervoor worden ingezet, maar niet elke variant is even energiezuiging en comfortabel. Door een combinatie te maken van een afzuigkap en balansventilatie kan de afgevoerde warmte worden behouden, is er geen sprake van tocht en wordt de verontreinigde kooklucht gericht afgevoerd naar buiten. 

 

6 Reacties
Hans
15-06-2022
Ik heb een Flair 300 sn, 429000214806
Kan hiet een bijpas op zodat de lucht ook gekoeld kan worden?
Zijn er ook andere regelaars voor waarop je kan zien op welke stand hij staat?
Vrgr Hans
Brink
Beste heer Hans,

Dank voor uw reactie.

De Flair is standaard uitgevoerd met een bypass. De bypass gaat automatisch open en dicht. U kunt in de app zien op welke stand de Flair staat en hoeveel kubieke meter lucht per uur geventileerd wordt.

Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,


Hamid Khan
Adviesafdeling

www.brinkclimatesystems.nl
www.brinkairshop.nl - bestel eenvoudig onze producten online!

Bijdevaate
06-08-2022
Ik heb een flair 300 in mijn appartement. Nu ga ik een half jaar op reis kan ik dan de stekker eruit halen om energie te besparen of is het systeem dan ontregeld?
Brink
Beste Bijdevaate,

Dank voor uw reactie.

In principe kan het geen kwaad als u de stekker eruit haalt maar dit betekend wel dat er niet geventileerd wordt half jaar lang. Mijn advies is om de WTW-unit op de laagste stand te zetten zodat er wel minimaal geventileerd wordt.

Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,


Hamid Khan
Adviesafdeling

www.brinkclimatesystems.nl
www.brinkairshop.nl - bestel eenvoudig onze producten online!

Bart
11-10-2022
Wij gaan ons huis renoveren en lopen tegen dit "probleem" aan. In de keuken krijgen we een inductiekookplaten met werkbladafzuiging (van Miele). Deze heeft een maximale afzuigcapaciteit van 580 m3/uur. De keukenleverancier adviseert recirculatie; maar liever voer ik naar buiten af (via de WTW).

De afzuigcapaciteit van de kookplaat is echter veel groter dan wat ik voor de balansventilatie nodig zou hebben. Is er een mogelijkheid om dit toch aan te sluiten op een WTW?

Ik zat bijvoorbeeld te denken om terugslagkleppen in de afzuig-kanalen te plaatsen; zodat als de kookplaat vol aan staat deze niet gaat uitblazen via de andere afzuig-kanalen in de woning. De afzuigkap zal de afgezogen lucht dan door de WTW moeten "persen". Maar of dit goed gaat werken betwijfel ik.

Is er een beter alternatief? Zonder WTW is ook een optie voor mij. Liever wat energie verlies tijdens het koken dan fijnstof in mijn huis. Maar hoe krijg ik dan de extra 580 m3/uur aan lucht mijn keuken/woonkamer in als de afzuiging aanstaat? Levert dit problemen op met de balansventilatie?
Brink
Beste heer Bart,

Dank voor uw reactie.

Een afzuigkop/unit/downdraft met een motor mag niet op de WTW aangesloten worden. Nee, dit is niet voorelkaar te krijgen en daarnaast zijn de kanalan van een ventialtiesysteem niet groot genoeg om 583 m3/h te verplaatsen.

U kunt ervoor kiezen om rechtstreeks naar buiten af te voeren. Om te voorkomen dat de woonkamer/keuken onderdruk is, kunt u tijdens het koken een raampje op de kiepstand zetten.

Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,


Hamid Khan
Adviesafdeling

www.brinkclimatesystems.nl
www.brinkairshop.nl - bestel eenvoudig onze producten online!

Kees Biskop
02-11-2022
Hallo, ik heb een B17 luchtverwarmer die het prima doet. Ik heb een energiezuinig houtsceletbouwhuis waarvan ik alle denkbare luchtlekkages dicht gemaakt heb. Ik wil graag een WTW unit monteren maar mijn B17 niet vervangen. Kan ik de kanalen van de luchtverwarming gebruiken om verse lucht in de ruimtes in te blazen. Ik heb een mechanisch afzuigsysteem voor de badkamer, keuken, toilet en bijkeuken waar de wasmachine en droger staan. Deze kanalen kan ik naar de WTW unit brengen om de vuile lucht af te zuigen. Ik wil de verse lucht van de WTW dan in afvoerkanaal van mijn upflow systeem invoeren. Kan het op deze manier correct werken?
Brink
Beste heer Biskop,

Dank voor uw reactie.

U kunt de kanalen van de luchtverwarming gebruiken voor de toevoerlucht van de WTW. Let hierbij wel op dat de ventilator van de B17 niet uit mag gaan tijdens geen warmtevraag. Bij geen warmtevraag dient de ventilator van de B17 op een lagere stand rond te draaien zodat de lucht van de WTW de woning in geblazen kan worden. De afvoerkanalen uit de natte ruimtes dienen dan gezamenlijk op de afvoer van de WTW aangesloten te worden. let hierbij wel op dat de toevoer en afvoer van de WTW in balans is, de capaciteit van de huidige afvoerkanalen bepalen in dit geval de hoeveelheid toevoer. Mocht u de toevoer van de WTW willen verhogen (meer ventileren) dan dient u de afvoercapaciteit met extra afvoerkanalen te verhogen. Uw installateur kan u hierbij helpen.
U kunt de toevoer van de WTW d.m.v. een buis koppelen aan de B17 maar u mag de toevoer ook vrij in blazen in de ruimte waar de B17 staat zolang als de B17 de lucht uit de ruimte aanzuigt.

Wel goed om te weten dat wij geen serviceonderdelen van een B17 hebben. Wanner u uw B17 vervangt voor een Allure B-16 dan kunt u met de Allure 25-30% besparen op uw gasverbruik. Mocht u voldoende ruimte hebben om een topkoeling te plaatsen, dan kunt u hiermee koelen en hybride verwarmen d.m.v. de warmtepompfunctie. Hiermee kunt u nog een 40 á 50% op uw gasverbruik besparen.

Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,


Hamid Khan
Adviesafdeling

www.brinkclimatesystems.nl
www.brinkairshop.nl - bestel eenvoudig onze producten online!

Festina
05-10-2023
Is de "print" waar in dit artikel naar wordt verwezen ook los te koop? Aangezien de afzuigkappen van ATAG niet te vinden zijn /niet meer worden geleverd.

Piet
07-11-2023
Als ik het goed begrijp kan je dus op de flair serie een motorloze afzuigkap aansluiten. En als je dan de kookmodus activeert, worden de afzuigventielen in de overige ruimtes zoals badkamer en toilet afgesloten, zodat een debiet van 300m3/u verkregen wordt.
Klopt dit?
Als de projectontwikkelaar van ons nieuwbouwproject een ander merk motor plaatst, kan ik dan alsnog op een of andere manier de afzuigventielen in de overige ruimtes afsluiten zodat de ventilator in de keuken harder gaat?

Reageer

Laat een bericht achter of stel een vraag

Wil je op dit artikel reageren of een vraag stellen? Dat kan hier!
Het e-mailadres en telefoonnummer worden niet gepubliceerd.