Door Gerard in 't Veld

Bekijk profiel
luchtverwarming

luchtverwarming toen en nu

Tja vroeger .. Vroeger was alles beter zeggen ze wel eens. Dat geldt dan in ieder geval gelukkig niet voor de kwaliteit van woningen en installaties. Tegenwoordig zijn woningen zo goed geïsoleerd en kierdicht dat je nog maar heel weinig warmte nodig hebt om de woning te verwarmen.
vroeger

luchtverwarming toen

In de jaren '70, toen luchtverwarming opkwam, waren woningen niet of nauwelijks geïsoleerd. Om de transmissieverliezen van woningen af te dekken moesten er flinke kanalen worden aangelegd om de woning te kunnen verwarmen. Kanaalafmetingen van 1 meter bij 30 cm waren geen uitzondering. Bouwkundige aanpassingen waren met deze afmetingen dan ook noodzakelijk. De voordelen van luchtverwarming waren er toen ook al. Zoals het snel opwarmen van de woning en de mooi weggewerkte roosters in plaats van ontsierde radiatoren.

vandaag de dag

Luchtverwarming nu

Omdat ventilatie met warmteterugwinning (WTW) volledig past in het nieuwe bouwen, past luchtverwarming/koeling hier perfect bij. De toevoerkanalen van het WTW-systeem gaan immers al naar de woonkamer en slaapkamers. Je hoeft deze dan ook alleen met wat warmte of koude te voorzien en je woning wordt geventileerd, verwarmd en mogelijk gekoeld! Handig én je bespaart aanzienlijk in kosten. Tel daarbij op de voordelen van een snel reagerend systeem via dezelfde roosters of ventielen (die je toch al had voor het ventilatiesysteem) en je hebt een perfecte installatie met een ongeëvenaard comfort.

toekomst

“bouwen wordt steeds slimmer, zeer goed geïsoleerde woningen zijn nu de standaard”

Het bouwen wordt steeds slimmer. Zeer goed geïsoleerde woningen zijn nu als vanzelfsprekend. De ambities rijken al veel verder naar energieneutraal of Nul-op-de-Meter-woningen. Hierbij is ook het toepassen van WTW als vanzelfsprekend en wordt het nog aantrekkelijker dit te combineren met verwarming en/of koeling. Wij hebben hiervoor een nieuwe compacte mini-luchtverwarmer ontwikkeld die gevoed kan worden door bijvoorbeeld een warmtepomp. Wilt u hier meer over weten? Neem contact met mij op!

 

contact

meer informatie of advies nodig?

Benieuwd naar de mogelijkheden voor dit luchtverwarming jouw woning? Neem contact met ons op voor een passend advies.

3 Reacties
Ronald Van Hoogenvest
11-06-2021
Ben nu in bezit van een gasgestookte heteluchtinstallatie en wil graag over naar een elektrische versie. Ik begrijp uit bovenstaande dat die op de markt is maar de diverse installateurs die ik heb gesproken herkennen dit niet en haven aan dat ik dan maar even contact met brink moest opnemen. Dus bij deze.
Brink
Beste heer Van Hoogenvest,

Dank voor uw reactie.

Telefonisch neem ik contact met u op.

Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,


Hamid Khan
Adviesafdeling

www.brinkclimatesystems.nl
www.brinkairshop.nl - bestel eenvoudig onze producten online!

Anneloes
21-02-2022
Ik ga een huis bezichtigen (gebouwd 1978) met een hete lucht verwarming. Moet ik op mijn hoede zijn voor onvoorziene investeringen en/ of hoger energiekosten in de nabije toekomst?
Brink
Beste mevrouw Anneloes,

Dank voor uw reactie.

Telefonisch neem ik contact met u op.

Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,


Hamid Khan
Adviesafdeling

www.brinkclimatesystems.nl
www.brinkairshop.nl - bestel eenvoudig onze producten online!

Sigrid Reitsma
29-04-2022
Beste,
Wij zijn serieus aan het overwegen om een nieuwe woning aan te schaffen (bouwjaar 1976) met hete luchtverwarming. Nu vraag ik mij af of het mogelijk is om een systeem uit de jaren ‘70 te verduurzamen en wat daar eventueel voor nodig is.
Brink
Geachte mevrouw Reitsma,

Onderstaand, een wat algemeen antwoord op uw vragen. Voor een advies, toegespitst op uw woning verzoeken wij u om contact met uw installateur of een Brink dealer op te nemen.

In veel gevallen kan een Allure luchtverwarmer voorzien worden van koeling. Bij de upflow-toestellen vanaf 2010 kan deze koeling ook functioneren als (hybride) warmtepomp waardoor het overgrote deel van het jaar elektrisch verwarmd kan worden en het overige deel, als de buitenluchttemperatuur onder 5ºC komt (instelbaar tussen de -15 en +15), op aardgas. Bij een toestel ouder dan 2010 is deze oplossing niet mogelijk, wat betekend dat deze voor een hybride-oplossing compleet vervangen moet worden. In dit geval, of los van elkaar kan gekozen worden voor een warmtepompboiler voor warm water.

Een andere oplossing is de Brink Elan indirect gestookte luchtverwarmer. Deze luchtverwarmer heeft geen gasaansluiting maar cv-aansluitingen en krijgt zijn warmer uit een externe warmtebron. Dit kan zijn, een hybride cv-combiketel, een combiketel alleen, stadsverwarming en/of een warmtepomp.
Bij voeding door alleen een warmtepomp moet u er rekening mee houden dat u naar laag-temperatuurverwarming overgegaan wordt, waardoor minder verwarmingsvermogen uit de roosters komt. Dit heeft tot gevolg dat de woning extra moet worden geïsoleerd om deze warm te kunnen krijgen.

Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,


Hamid Khan
Adviesafdeling

www.brinkclimatesystems.nl
www.brinkairshop.nl - bestel eenvoudig onze producten online!

Reageer

Laat een bericht achter of stel een vraag

Wil je op dit artikel reageren of een vraag stellen? Dat kan hier!
Het e-mailadres en telefoonnummer worden niet gepubliceerd.