VENTILEREN

VENTILEREN OP DE EERSTE PLAATS! ENERGIETRANSITIE

De energietransitie is een enorme uitdaging. Gelukkig komen er steeds meer oplossingen beschikbaar voor bestaande woningen, zo ook voor ventilatie met WTW. Helaas blijft ventilatie als belangrijk onderdeel van een geslaagde transformatie onderbelicht. En dat is niet alleen jammer voor het energieverbruik, maar vooral ook voor de gezondheid.

 

energietransitie

De uitdaging van de energietransitie De overgang op duurzame energie

Ik durf er bijna niet meer over te beginnen, want we hebben er allemaal schoon genoeg van, maar ook de Corona-crisis heeft laten zien hoe belangrijk het is om te ventileren en daarmee de kans op besmettingen te verkleinen. Het verbaast mij dan ook dat ventileren nog steeds niet wordt genoemd als dé basisregels om verspreiding van het virus te voorkomen. Bij elke persconferentie is op de spreekstoelen van de ministers te zien om welke basisregels het gaat. De volgorde is gelukkig op de eerste persconferentie van het nieuwe kabinet gewijzigd en ‘lucht’ staat nu na ‘afstand’ op plaats 2, helaas wel met als symbool een open raam. Een raam open is beter dan niets, maar het staat niet gelijk aan structureel goed ventileren en een energiezuinige oplossing is het natuurlijk ook niet.

Energiestransitie

 

We weten uit onderzoek dat in de strijd tegen Corona ventileren een cruciale rol speelt. Ook het RIVM beschrijft dat op hun website. Waarom is hier dan niet veel meer aandacht voor en wordt er geen beleid gemaakt om dat in alle gebouwen zo snel mogelijk voor mekaar te krijgen? Het mooie is dat we dan twee vliegen in één klap slaan, want naast een gezonde samenleving (met minder kansen voor COVID) kunnen we met de juiste ventilatie ook de energietransitie goed invullen. Er is genoeg budget beschikbaar gesteld, nu nog de broodnodige aandacht voor ventilatie en WTW. Misschien is het tijd voor een Minister voor Ventilatie. Ze mogen mij bellen.

Dit blog is ook te lezen op verwarmingindustrie.nl.