BENG, dweilen met de kraan open!

Door: Jelmer de Jong
Na diverse gesprekken op de Bouwbeurs vorige week, merk ik dat de laatst gepresenteerde BENG-eisen de hele bouwbranche sterk bezighoudt. Daarom nog een vervolg op mijn eerdere blog: BENG, het begon zo goed.
 

Zo pomp je warmte en geld je huis in
Het meest getriggerd werd ik door de reclame-uiting voor een warmtepomp: “Zo pomp je warmte en geld je huis in”. Hierbij is de duurzaamheid van de warmtepomp de hoofdboodschap. En deze is ook nog eens met overheidssubsidie aan te schaffen…… Met subsidie op een duurzame warmtepomp lijkt de overheid flink in te zetten op duurzaamheid. Of is het slechts een stimulans om met de overstap van een cv-ketel naar een warmtepomp mensen van het gas af te krijgen?

Geen hoge duurzaamheidsambitie
De laatst gepresenteerde BENG-eisen getuigen in mijn ogen namelijk niet van een hoge duurzaamheidsambitie van de overheid. Waar ooit, bij eerdere EPC-verlagingen vanuit de overheid, de markt nog “piepte en kraakte” zijn er nu veel geluiden over het te lage ambitieniveau van de overheid. Het lijkt erop dat de verplichte overstap naar een dure warmtepomp gecompenseerd moet worden met lagere eisen voor maatregelen die de energievraag verlagen, zoals isolatie, luchtdicht bouwen en energiezuinige ventilatiesystemen. Nieuwe woningen mogen vooral niet duurder worden…..     

Vinden we onderstaande voorbeelden duurzaam?
Als verwarmen nauwelijks meer fossiele energie kost, waarom dan nog goed isoleren en luchtdicht bouwen? Zo kan de energiebesparing voor extra luchtdicht bouwen eenvoudig worden vervangen door het plaatsen van maar één extra PV-paneel. Waarbij dit PV-paneel tot wel een factor drie goedkoper is dan de kosten om  luchtdichter te bouwen. Met als gevolg minder goed geïsoleerde, luchtlekke en daardoor oncomfortabele woningen. Wat doet dit met het draagvlak……..?

Warmtepomp vs ventilatiesysteem
Dan is er de warmtepomp versus het ventilatiesysteem. Aan de "voorkant" is er de verplichting om met de warmtepomp duurzaam warmte je huis in te pompen maar aan de "achterkant" laat de overheid het toe met een conventioneel ventilatiesysteem de warmte direct je huis uit te pompen….. Wat blijft er binnen de nieuwste BENG-eisen nog over van de duurzaamheidsgedachte?

"Beide voorbeelden noem ik dweilen met de kraan open!"

 

 


Het moet en kan anders!
Mijn voorstel zou zijn de warmtebehoefte in BENG 1 flink aan te scherpen en hierin alle aspecten die het verlies over de schil bepalen mee te nemen. Bij de regelgeving voor Passiefhuizen hebben ze dit 10 jaar geleden al goed begrepen. Nu Nederland nog!  

Het is nu tijd om de overheid aan te spreken op tekortschietende eisen ten aanzien van duurzaamheid. Doet u met mij mee? Via deze link kunt u naar de overheid reageren.

Lees ook mijn eerder verschenen blog: Beng, het begon zo goed.

 Security code

Indien je een reactie plaats op het blog ga je akkoord met de privacyverklaring van Brink.