Luchtverwarming

Onderhoud luchtverwarming

Een gezond binnenklimaat én een prettige temperatuur in huis in elk seizoen? Dat kan met de verschillende mogelijkheden voor luchtverwarming van Brink. Denk bijvoorbeeld aan de Allure, Elan of Elan 4 luchtverwarmers. Met onze luchtverwarmingssystemen zorg je in de zomer voor koelere lucht, in de winter voor verwarming en het hele jaar door voor gezonde lucht in huis.

Om het systeem in goede conditie te houden en op elk moment van de dag te kunnen blijven genieten van excellente lucht in huis is het van belang dat de kanalen schoon zijn en het systeem goed blijft werken. Goed en regelmatig onderhoud is van groot belang voor een goede werking en behoud van het systeem.

Op zoek naar een nieuw luchtverwarmingssysteem? Lees hier dan meer over luchtverwarming.

wAAROM Onderhoud

Waarom onderhoud?

Onder onderhoud verstaan wij, naast het nakijken en controleren van de luchtverwarmer zelf, ook de schoonmaak van het hele systeem.

Een luchtverwarmingssysteem raakt naarmate de tijd vordert steeds meer vervuild. Dit komt door stoffen die vrijkomen bij alledaagse activiteiten van mensen in huis. Bijvoorbeeld stoffen die vrijkomen wanneer je wast, de afwas doet, doucht of kookt.

Zelfs wanneer je ademt komen er stoffen (zoals CO2) vrij die een luchtverwarmingssysteem vervuilen. Het is daarom noodzakelijk dat de toevoerkanalen regelmatig worden gereinigd, zodat een luchtverwarmer zuivere lucht kan blijven produceren en bovendien langer meegaat.

wanneer onderhoud

wanneer onderhoud?

Om een goede luchtkwaliteit in huis te kunnen garanderen, is het van belang dat er regelmatig onderhoud plaatsvindt aan onze luchtverwarmers. Wanneer onderhoud te lang wordt uitgesteld of niet goed wordt uitgevoerd, zal een luchtverwarmingssysteem steeds 'harder' moeten werken om dezelfde resultaten te behalen.

Signalen dat onderhoud nodig is:

 • Heb je het idee dat het systeem de laatste periode meer geluid produceert?
 • Of valt je energierekening hoger uit dan normaal?

Dit kan erop wijzen dat je luchtverwarmer toe is aan een onderhoudsbeurt.

Meteen onderhoud inplannen? Neem contact op met de dichtstbijzijnde Brink dealer.

hOE VAAK ONDERHOUD

hOE VAAK is ONDERHOUD NODIG?

Het is verstandig om minimaal 1x per jaar een installateur langs te laten komen voor onderhoud. Ook het reinigen van kanalen kan het best worden overgelaten aan professionals.

Hulp nodig bij het vinden van een installateur voor onderhoud van Brink luchtverwarmingssystemen? Kijk of een van onze partners zich bij jou in de buurt bevindt.

kanalen reinigen

schone kanalen optimale werking

Naast het reguliere onderhoud van het luchtverwarmingssysteem adviseren wij om de kanalen één keer per acht jaar te laten reinigen.

Dit voorkomt dat de kanalen verstopt raken met stof, schimmel en andere vervuilende stoffen die in huis aanwezig zijn, waardoor luchtverwarmingssystemen na verloop van tijd niet langer optimaal hun werk kunnen doen. Door de leidingen en afvoerkanalen grondig schoon te laten maken, zal het systeem weer optimaal werken.

luchtverwarmingssysteem

Onderhoudsschema Luchtverwarmingsystemen

 

ONDERDEEL WAT HOE VAAK DOOR WIE
       
luchtverwarmer-unit onderhoud & advies 1x per jaar installateur
  reinigen 1x per 2 jaar installateur

filters

vervangen 2x per jaar* (kwartaal 1 en 3) zelf doen of installateur
  reinigen 2x per jaar** (kwartaal 2 en 4) zelf doen of installateur

ventielen

reinigen 1x per 2 jaar zelf doen of installateur
kanalen reinigen 1x per 8 jaar installateur

 

*of vaker bij luchtwegproblemen en -allergieën

**bij nieuw- of verbouw eerst 1 tot 2 x per maand

Contactformulier

mEER INFORMATIE OF ADVIES OVER ONDERHOUD van luchtverwarming? Wij helpen graag

 • Nieuws 16-05-2024

  Hooikoortspiek dit jaar vroeger: dit is hét moment voor fijnstoffilters in je ventilatietoestel

  Hooikoortspiek in aantocht! Niezen, loopneus en jeukende ogen? Dit is het moment om je ventilatiesysteem te voorzien van fijnstoffilters. Klachten door allergie of hooikoorts kun je in huis hierdoor sterk verminderen of zelfs voorkomen! Haal thuis weer opgelucht adem.

  Bekijk artikel
 • Blog 25-04-2024

  Luchtdicht bouwen: meer aandacht voor afzuigkap en balansventilatie

  Bekijk artikel
 • Nieuws 02-04-2024

  Brink gesloten op én rondom feestdagen in het voorjaar 2024

  Pasen, Hemelvaart en Pinksteren

  Bekijk artikel
FAQ'S

VEELGESTELDE VRAGEN RONDOM luchtverwarming

 

 

Wat is hete luchtverwarming? sort arrow

Hete luchtverwarming betekent het constant laten circluleren van verse lucht die gefilterd is en verwarmd tot een aangename temperatuur. 

Hoe lang gaat luchtverwarming mee? sort arrow

Luchtverwarming gaat bij goed onderhoud zo'n 15 tot 20 jaar mee.

Is luchtverwarming gezond? sort arrow

Luchtverwarning van Brink zorgt voor een comfortabel binnenklimaat met gezonde lucht. Het systeem verwarmt of koelt en ventileert de woning met vooraf gefilterde lucht.

Kan luchtverwarming ook koelen? sort arrow

Een luchtverwarmingssysteem van Brink kan de woning niet alleen verwarmen, maar in veel gevallen ook ventileren en koelen.