blog

gerwin de bruijn

Technisch Commercieel Adviseur

ventileren

geluid ventilatiesysteem: voorkomen is beter dan genezen

Regelmatig zie ik dat het geluidsniveau van een ventilatiesysteem te hoog is. In het voortraject is hier vaak weinig of geen aandacht aan besteed. Achteraf kan dit niet altijd eenvoudig en/of zonder hoge kosten worden opgelost. Beter is om hier in het ontwerp al rekening mee te houden.

Waar kun je van te voren rekening mee houden?
•    Het eigen geluid  van de warmteterugwinunit (WTW)
•    Uitstralingsgeluid via slangen/kanalen
•    Ventilatorgeluid door de kanalen (ventielen)
•    Stromingsgeluid
•    Het omloopgeluid (open opstelling op zolder)

geluid

installatiegeluid van de wtw

Elk mechanisch ventilatietoestel produceert geluid. Dit wordt kastuitstraling genoemd. Dit heeft te maken met het type ventilator of de ventilatoren en een kunststof of metalen behuizing. Dit is afhankelijk van de specifieke producteigenschappen van een toestel.  

Naast het geluid van het ventilatietoestel heb je ook het zogenaamde omloopgeluid. Het meest herkenbare omloopgeluid ontstaat bij de opstelling van het WTW-toestel op zolder. Via de open trapopgang wordt het toestelgeluid vanaf de zolder naar het verblijfsgebied getransporteerd. Om dit geluid te beperken is het goed om twee deuren te plaatsen tussen de opstellingsruimte en het verblijfsgebied. Dit betekent een gesloten trapopgang naar de zolder of een aparte opstellingsruimte met een deur waar het toestel en de luchtkanalen/geluiddempers zich bevinden. Dit advies staat ook beschreven in de ISSO publicatie 62. Als er sprake is van een open opstelling dan moet het omloopgeluid berekend worden zodat het installatie geluidsniveau in de verblijfsgebieden niet boven de 30 dB(A) komt.

 

Indien er een verblijfsruimte (slaapkamer) grenst aan de techniekruimte, dan moet er gekeken worden uit welk materiaal de scheidingsmuur bestaat. Hier moet vooraf allemaal al rekening mee worden gehouden. Zeer belangrijk om in deze fase al  de fabrikant er bij te betrekken die de kennis hierover heeft. Op deze manier ontwikkel je gezamenlijk  een zo comfortabel mogelijk binnenklimaat

slangen en kanalen

uitstralingsgeluid via slangen en kanalen

Voor de luchtaanvoer en afvoer van en naar buiten dient er altijd een thermisch geïsoleerd kanaal of slang te worden toegepast. In de praktijk wordt dit niet vaak toegepast waardoor er condensvorming kan optreden. Het geluid in de opstellingsruimte wordt niet alleen bepaald door de kastuitstraling van het ventilatietoestel. Het afstralingsgeluid van luchtkanalen in de opstellingsruimte mag niet onderschat worden.

De geluidsuitstraling van de veel toegepaste luchtkanalen met een geringe massa zoals een kunststof WTW-buis en een flexibele akoestische slang zijn in dit opzicht bijzonder kritisch en vaak zelfs leidend voor het geluid in de opstellingsruimte. Door te kiezen voor kanalen van metaal met isolatie wordt het geluidsvermogen in de technische ruimte aanzienlijk lager

 

 

 

 

 

 

 

Op de foto: spirokanaal voorzien van armaflex.

praktijk

voorbeeld:

Een ventilatietoestel heeft een kastuitstraling van 46 dB(A). Het geluid van de toevoerventilator is 60 dB(A). Gebruik je dan bijvoorbeeld kunststof buizen die 4 dB(A) dempen, dan heb je in de opstellingsruimte niet 42 dB(A) als hoogste geluid maar 56 dB(A). Vaak is dan ook het afstraalgeluid van buizen of dempers leidend voor het geluidsniveau in de opstellingsruimte.

ventilator

ventilator geluid door de kanalen (ventielen)

Ventilatorgeluid door de kanalen (ventielen)
Het door de ventilatoren veroorzaakte geluid zorgt niet alleen voor het toestelgeluid maar ook voor het geluid naar de toe-- en afvoerventielen. Zonder akoestische dempers is het geluidsniveau vanuit de ventielen te hoog. Daarom raden wij aan om de toevoer naar de woning en de afvoer van de woning naar het ventilatietoestel altijd uit te voeren met een akoestische slang. De lengte is afhankelijk van de kanaaldiameter.  Let er hier ook goed op dat elke toestel zijn “eigen” geluid heeft. Wat voor het ene ventilatietoestel een juiste akoestische slang kan zijn hoeft voor een ander toestel niet de juiste te zijn. Neem hiervoor altijd contact op met de fabrikant van het ventilatietoestel. De akoestische slang wordt gelukkig veel gebruikt. Dit type demper heeft de beste dempende eigenschappen van en naar de ventielen. De lengte van de akoestische slang moet minimaal 1 meter zijn bij een diameter tot en met 160 mm en bij 1,5 meter een diameter van 180 mm.

Aandachtspunt bij dit type demper is het uitstralingsgeluid. In de opstellingsruimte leidt het toepassen van een flexibele akoestische demper tot een geluidsniveau dat wel 6 dB hoger ligt dan de kastuitstraling. Een flexibele akoestische demper met een dikkere laag minerale wol (50 mm) kan hiervoor een oplossing zijn.

Het is bij het ontwerpen van een kanalensysteem in een woning heel belangrijk te kijken naar de grootte van de kanalen in combinatie met de luchthoeveelheid die er doorheen gaat. Als er teveel lucht door een kanaal gaat ontstaat er stromingsgeluid wat je hoort bij de ventielen. Voor de toevoer mag de snelheid niet hoger dan 3 m/s zijn. Voor de afvoer 3,5 m/s of 4 m/s. Nog beter is de maximale luchtsnelheid in de kanalen (aftakkingen) te begrenzen op 2,5 m/s.

advies

voorkomen is beter dan genezen

Alles samenvattend is een goede voorbereiding ten aanzien van het verwachtte geluidsniveau erg belangrijk. Het oplossen van problemen na oplevering kan leiden tot hoge kosten en is in sommige gevallen soms onmogelijk.

Wil u meer weten of hulp bij het ontwerpen van een goed ventilatiesysteem dan kunt u contact met ons opnemen. Ook onze advies afdeling is gespecialiseerd in het maken van geluidsberekeningen en het voorspellen van het te verwachten geluidsniveau in de verblijfsruimtes. Wij helpen graag mee in het creëren van excellente leefomgeving.

23 Reacties
Blaauw
16-04-2021
Goedendag
Wij hebben een Brinck wtw installatie in onze nieuwbouw woning
Wij ervaren regelmatig een hoog geluidsniveau in de verblijfsruimtes door (korte) toename van het toerental
Graag wil ik contact om te horen wat jullie ervaringen hierin zijn.
Groet C Blaauw
Brink
Beste heer, mevrouw Blaauw,

Dank voor uw reactie.

Telefonisch neem ik contact met u op om de situatie te bespreken.

Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,


Hamid Khan
Adviesafdeling

www.brinkclimatesystems.nl
www.brinkairshop.nl - bestel eenvoudig onze producten online!

Rob Koopman
04-05-2021
Hallo,
Wij hebben een Renovent Excellent 400. Nu 4,5 jaar in gebruik.
Maakt steeds meer lawaai. Lagers van de motoren al vervangen. Heeft niet geholpen. Zelfs buiten is het geluid storend. Staat standaard op stand 2. 175m3/uur.
Kunnen we eens bellen, kan ik het geluid laten horen
Brink
Beste heer Koopman,

Dank voor uw reactie.

Telefonisch neem ik contact met u op om de situatie te bespreken.

Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,


Hamid Khan
Adviesafdeling

www.brinkclimatesystems.nl
www.brinkairshop.nl - bestel eenvoudig onze producten online!

Sander Kleine
10-05-2021
Goedemorgen, wij hebben een vergelijkbaar probleem als hierboven beschreven met ons 4 jaar oude Excellent WTW systeem. Kunt u ook contact met mij opnemen?
Brink
Beste heer Kleine,

Dank voor uw reactie.

Ik neem telefonisch contact met u op.

Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,


Hamid Khan
Adviesafdeling

www.brinkclimatesystems.nl
www.brinkairshop.nl - bestel eenvoudig onze producten online!

Marjan
20-05-2021
Goedemiddag,

Afgelopen maandag, 17 mei jl, heeft Breman een Brink WTW unit Renovent Excellent 300 bij ons geplaatst. Dit was ter vervanging van een oude unit (uit 2006) waar de lagers niet meer goed waren. Die konden we laten repareren of een nieuwe unit aanschaffen. We hebben voor dat laatste gekozen. Nu maakt de nieuwe unit heel veel lawaai in de woonkamer bij de uitbluisventielen. In de overige kamers en slaapkamers is dit niet het geval en is het gewoon stil. Terwijl het aantal decibel van de nieuwe unit veel lager zou moeten zijn dan ons oude toestel. Overigens hoor je m ook niet heel erg in de serviceruimte waar de unit staat.

Ik hoor graag van u.
Met vriendelijke groet,
Marjan KiewietBrink
Beste mevrouw Kiewiet,

Dank voor uw reactie.

Normaliter hoort een nieuwe toestel inderdaad stiller te zijn dan een oudere toestel. Vermoedelijk is het ventiel in de woonkamer niet ingeregeld. Ik wil u adviseren om contact met Breman op te nemen en dit te bespreken.

Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,


Hamid Khan
Adviesafdeling

www.brinkclimatesystems.nl
www.brinkairshop.nl - bestel eenvoudig onze producten online!

Robin Bijland
29-11-2021
Wij hebben een Renovent Excellent 400. Nu circa 4 jaar in gebruik. Standaard staat deze op stand 1 (100M3/uur). Er zijn 2 problemen: in de woonkamer horen we voortdurend een luchtstroom/druk geluid op de terrasdeuren. Als we de deur open maken is dit geluid weg. Het tweede probleem is dat de WtW zelf veel herrie maakt. Zelfs in stand 1 is dit geluid continu goed hoorbaar. Graag uw advies.
Brink
Beste heer Bijland,

Dank voor uw reactie.

Telefonisch neem ik contact met u op om een en ander te bespreken.

Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,


Hamid Khan
Adviesafdeling

www.brinkclimatesystems.nl
www.brinkairshop.nl - bestel eenvoudig onze producten online!

Kathleen Peirsman
01-12-2021
Hallo, zelfde probleem als velen hierboven maar wel een iets ouder toestel. Renovent excellent maakt sinds enkele weken een fluitend geluid. Tevoren was dit niet het geval. Heb de filters vervangen, maar dat helpt blijkbaar niet…
Heeft u enig idee?
Vriendelijke groet
Brink
Beste mevrouw Peirsman,

Dank voor uw reactie.

Ik stuur uw reactie door naar desbetreffende afdeling. Zij nemen contact met u op.

Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,


Hamid Khan
Adviesafdeling

www.brinkclimatesystems.nl
www.brinkairshop.nl - bestel eenvoudig onze producten online!

Ferrie Sloos
01-12-2021
Onze luchtventilatie met wtw maakt een behoorlijk brom geluid net of er een vliegtuig over komt app is uit 2016
Brink
Beste heer Sloos,

Dank voor uw reactie.

Telefonisch neem ik contact met u op om een en ander te bespreken.

Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,


Hamid Khan
Adviesafdeling

www.brinkclimatesystems.nl
www.brinkairshop.nl - bestel eenvoudig onze producten online!

Judith
10-12-2021
We hebben een Brink Elan 2013 geplaatst, afgelopen juli is de systeem ventilator vervangen sindsdien maakt hij een brommend geluid alsof er een vliegtuig overkomt, hiervoor was het brom geluid niet.
Diverse malen is er door een monteur naar gekeken, anders ingesteld etc. maar helaas lijkt het niet te verhelpen
Graag uw advies.
Vriendelijke groet.
Brink
Beste mevrouw Judith,

Dank voor uw reactie.

Mijn advies is om nogmaals contact met u installateur opnemen met de verzoek om contact met onze serviceafdeling op te nemen. Onze collega's kunnen dan meekijken naar een oplossing.

Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,


Hamid Khan
Adviesafdeling

www.brinkclimatesystems.nl
www.brinkairshop.nl - bestel eenvoudig onze producten online!

Lou
14-12-2021
Hallo,

Wij hebben een Brink Renovent 400 WTW van 4 jaar oud.
De WTW maakt sinds enkele dagen een irritant ventilator geluid zelfs op stand 1.
Beide filters zijn recent vervangen.
Er zitten acoustische dempers tussen de WTW en het netwerk.
In de in- en uitblaasopening van onze slaapkamer heb ik reeds dempers aangebracht.
Het lijkt erop dat de lagering van de ventilator het geluid produceert.
Ik vind dit wel erg snel binnen 4 jaar.

Graag hoor ik van u wat we nog kunnen doen om de overlast weg te nemen.

Mvg,

Lou

Brink
Beste Lou,

Dank voor uw reactie.

Het geluid kan inderdaad geproduceerd worden door de lagers van de ventilator/ventilatoren. Mijn advies is om hierover contact met uw installateur op te nemen.

Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,


Hamid Khan
Adviesafdeling

www.brinkclimatesystems.nl
www.brinkairshop.nl - bestel eenvoudig onze producten online!

Fam. Schölvinck-Hoogveld
22-12-2021
Onze WTW Renovent Excellent 300/400 Plus maakt sinds een dag of 2 een brommend geluid. Installatie sept 2017.
Ik vervang de filters ongeveer elke 3 maandenl.
Wat kunnen wij hieraan doen?
Brink
Beste Fam. Schölvinck-Hoogveld,

Dank voor uw reactie.

Zelf kunt u er weinig tot niets aan doen. Ik vermoed dat de lagers van een of beide ventilatoren versleten zijn. Hiervoor kunt u beste contact met uw installateur opnemen.

Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,


Hamid Khan
Adviesafdeling

www.brinkclimatesystems.nl
www.brinkairshop.nl - bestel eenvoudig onze producten online!

Sabine Tooten
27-12-2021
Beste Brink medewerker,

Sinds een dag maakt de Brink renovent excellent uit 2017 een zoemend/ brommend geluid. Is hier iets aan te doen?
Met vriendelijke groet,

Sabine Tooten

Brink
Beste mevrouw Tooten,

Dank voor uw reactie.

Zelf kunt u er weinig tot niets aan doen. Ik vermoed dat de lagers van een of beide ventilatoren versleten zijn. Hiervoor kunt u beste contact met uw installateur opnemen.

Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,


Hamid Khan
Adviesafdeling

www.brinkclimatesystems.nl
www.brinkairshop.nl - bestel eenvoudig onze producten online!

Emiel van Dongen
09-02-2022
Beste Brink meeewerker,

Ik heb een excellent 400 van zo’n 4jr oud welke altijd op 150m3/h draait en deze begint steeds meer lawaai te maken. S nachts trek ik de stekker eruit omdat er anders niet geslapen in worden.
Kunt u mij helpen?
Brink
Beste heer Van Dongen,

Dank voor uw reactie.

Telefonisch neem ik contact met u op om een en ander te bespreken.

Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,


Hamid Khan
Adviesafdeling

www.brinkclimatesystems.nl
www.brinkairshop.nl - bestel eenvoudig onze producten online!

Vincent van Dien
13-02-2022
Onze installatie is nog geen 5 jaar oud en nu is er sinds enige tijd een vervelende brom te horen als de installatie op stand 1 staat. Wat kan dit zijn.
Brink
Beste heer Van Dien,

Dank voor uw reactie.

In de meeste gevallen komt dit geluid van een of beide ventilatoren door de slijtage van de lagers.

Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,


Hamid Khan
Adviesafdeling

www.brinkclimatesystems.nl
www.brinkairshop.nl - bestel eenvoudig onze producten online!

Frank E
06-05-2022
Goedemiddag, ons apparaat maakt steeds meer geluid. Je hoort gewoon een harde luchtstroom lopen. Soms hoor je het ook in de kamer (met een laag zoomend/brommend geluid). Het vervangen van de filters helpt vaak een paar DB's, maar ook met vervangen filters is het geluid hard.

Wat kan hier aan gedaan worden? Betreft een excellent 400 van ongeveer 6 jaar oud.
Brink
Beste heer E,

Dank voor uw reactie.

Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat de lagers van de ventilator/ventilatoren versleten zijn, kan zijn dat de WTW-unit gereinigd/onderhouden moet worden (eens in de 3 jaar) of een andere onbekend probleem. Mijn advies is om contact met uw installateur op te nemen om het probleem te achterhalen.

Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,


Hamid Khan
Adviesafdeling

www.brinkclimatesystems.nl
www.brinkairshop.nl - bestel eenvoudig onze producten online!

Frits van Ooijen
19-05-2022
Beste medewerker,

Ik heb een excellent 400 welke op stand 1 op 100m3/h draait. De laatste jaren maakt hij steeds meer herrie, meer geluid (lucht geluid, lijkt op meer vacuum zuigen, lijk wel of hij op 400m3 staat). Er is al een installateur geweest en er is niets te vinden wat de oorzaak kan zijn. Lagers zijn prima, instellingen zijn goed, filters zijn schoon. en deze begint steeds meer lawaai te maken. Ik ben erg benieuwd wat er nog meer aan de hand kan zijn.

mvg Frits van Ooijen
Brink
Beste heer Van Ooijen,

Dank voor uw reactie.

Uw vraag zet ik door naar onze serviceafdeling. Zij nemen contact met u op.

Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,


Hamid Khan
Adviesafdeling

www.brinkclimatesystems.nl
www.brinkairshop.nl - bestel eenvoudig onze producten online!

Reinier Bruil
10-06-2022
Beste Brink,

Vorig jaar is in mijn Brink Air70 de ventilatorunit vervangen, omdat deze te veel geluid maakte. Nu, na ongeveer een half jaar, maakt het aparaat weer veel meer geluid dan voorheen. Wat kunnen we hier aan doen? Ik heb het apparaat uitgebreid schoongemaakt, factory reset, maar niets helpt.

Alvast dank voor de support,
Reinier Bruil
Brink
Beste heer Bruil,

Dank voor uw reactie.

Uw vraag zet ik door naar onze serviceafdeling. Zij nemen contact met u op.

Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,


Hamid Khan
Adviesafdeling

www.brinkclimatesystems.nl
www.brinkairshop.nl - bestel eenvoudig onze producten online!

Gerard Tiemersma
28-08-2022
Hallo Brink , ik heb een woning uit 1988 aangekocht in 2021. Daar zit een Brink elan in. Maakt verschrikkelijk veel lawaai en bromt. Ik wil eigenlijk volgend jaar van het gas af. Hebben jullie ook Brink verwarming op elektrisch? En zou die dan ook minder lawaai maken? Groeten Gerard
Brink
Beste heer Tiemersma,

Dank voor uw reactie.

Volledig elektrische luchtverwarmers met een COP van 1 hebben wij niet. In sommige gevallen kunt u kiezen voor een warmtepomp i.c.m. een Elan. Mijn advies is om eerst te beginnen met een warmteverliesberekening en aan de hand daarvan advies in te winnen bij uw installateur.
Ik vermoed dat de lagers van de ventilator van de Elan versleten zijn waardoor er veel lawaai wordt veroorzaakt.

Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,


Hamid Khan
Adviesafdeling

www.brinkclimatesystems.nl
www.brinkairshop.nl - bestel eenvoudig onze producten online!

Arjan Timmer
14-12-2022
Mijn Brink Flair 400 maakt sinds een week geluid. Geluid is piepend, wanneer ik de unit uitschakel, dan hoor je de motor langzaam uit gaan en piept het langzaam. Wanneer stand 3 aangaat is het net of een helikopter overvliegt.
Brink
Beste heer Timmer,

Dank voor uw reactie.

Vermoedelijk is er iets aan de hand met een of beide ventilatoren. U kunt het beste contact met uw installateur opnemen om de oorzaak te achterhalen.

Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,


Hamid Khan
Adviesafdeling

www.brinkclimatesystems.nl
www.brinkairshop.nl - bestel eenvoudig onze producten online!

Jody Singh
20-12-2022
Sinds een week maakt onze renovent excellent 400 een brommend geluid,

Door de gehele woning wordt dit geluid verplaatst via de kanalen....

Unit is nu drie jaar oud wat ik opzich redelijk snel vind....
Brink
Beste Singh,

Dank voor uw reactie.

Vermoedelijk is er iets aan de hand met een of beide ventilatoren. U kunt het beste contact met uw installateur opnemen om de oorzaak te achterhalen.

Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,


Hamid Khan
Adviesafdeling

www.brinkclimatesystems.nl
www.brinkairshop.nl - bestel eenvoudig onze producten online!

Daniel
09-06-2023
Goedemiddag,

Ik heb een Brink Excellent 400. Deze maakt enorm veel geluid en slaat steeds uit zonder storingscode. Kunt u mij bellen voor een oplossing?
Brink
Beste heer Daniel,

Dank voor uw reactie.

Het lijkt erop dat de lagers van de ventilator/ventilatoren versleten zijn. Voor een oplossing kunt u het beste contact met uw installateur opnemen.

Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,


Hamid Khan
Adviesafdeling

www.brinkclimatesystems.nl
www.brinkairshop.nl - bestel eenvoudig onze producten online!

Gertjan
11-08-2023
Hallo,

Wij hebben een Renovent Excellent 400. Nu 7 jaar in gebruik en in stand 2 maakt deze ineens veel meer lawaai dan voorheen (200m3/h > 62 dB). De installateur geeft aan de dat motoren eventueel het probleem kunnen zijn en dat deze vervangen kunnen worden (echter kost dit best wat). Maar nu lees ik dat de lagers ook vervangen kunnen worden?? Kunnen we eens bellen om de case te bespreken en te kijken hoe ik verder kan komen?

Niels
20-09-2023
Heb ook al een bericht gestuurd naar jullie voor klantcontact, maar bij dezen wil ik het ook hier melden.

Renovent Excellent 300/400 is denk ik niet met ''kwaliteitsonderdelen'' gemaakt. Air Systems (onderhoudspartij) kwam bij mij vandaag om een eenvoudige storing te verhelpen en toen zei hij dat de lagers echt dramatisch waren (kwalitatief slecht). Deze moeten vervangen worden. Het pand is in 2018 opgeleverd en er zijn in de VVE minimaal 4 mensen met hetzelfde probleem (deze is al opgelost of het probleem is bekend). Dit betekent gewoon gebrekkige producten of een slechte productielijn. Ik ben het nu ook aan het inventariseren of er nog meer mensen zijn met dit probleem om dit ook aan te kaarten, maar het lijkt een veelvuldig bekend probleem te zijn.

Jeroen Heerschap
26-09-2023
Hallo,

Ik stuur dit bericht omdat ik soort gelijke klachten ervaar met mijn Brink renovent HR. Deze maakt sinds een aantal weken ook een harder geluid dan normaal (stand 1). Het is net of de ventilators ergens tegen aan lopen en het is dan een scherp piepend geluid. Ik heb mijn installateur tijdens onderhoud dit laten nakijken, maar hij heeft niks kunnen vinden. Nu lees ik in de reacties dat het wel eens met de lagers te maken kan hebben.
Graag advies of contact met mij opnemen.

Reageer

Laat een bericht achter of stel een vraag

Wil je op dit artikel reageren of een vraag stellen? Dat kan hier!
Het e-mailadres en telefoonnummer worden niet gepubliceerd.