Door Daniël Vazquez

Bekijk profiel
ventilatie

Hoe ik het Multi Air Supply systeem ervaar in mijn eigen huis

In 2019 kocht ik mijn huidige woning. De woning is in 1983 gebouwd en qua verduurzaming was er nog wel een slag te slaan. Ik stond aan het begin van een grondige renovatie, vooral op het gebied van de installaties die in de woning zaten. Zoals de meeste woningen uit dat jaar had ik een aantal roosters boven de ramen zitten en werd er via een afzuigbox  lucht afgezogen in de keuken, badkamer en toilet. Met de ervaring die ik de afgelopen jaren heb opgedaan ben ik mij bewust dat dit beter moet en kan.

Ventilatie: de uitdaging voor bestaande bouw
De uitdaging voor bestaande bouw om een ventilatiesysteem met warmterugwinning (WTW) aan te brengen is dat je niet altijd de kanalen op een mooie wijze weg kan werken. Bij mij thuis was dit ook niet eenvoudig maar toch wilde ik wel graag de ventilatie centraal geregeld hebben. Bij Brink Climate Systems waren we op dat moment in verregaande ontwikkeling rondom het Multi Air Supply systeem. Een innovatieve manier van centraal ventileren zonder dat daar toevoerkanalen voor nodig zijn. Dit biedt volop mogelijkheden bij duurzame renovatie van bestaande woningen. In mijn situatie dus de perfecte oplossing om mijn huidige afzuigbox te vervangen door het Multi Air Supply systeem. Hoe mooi is het om bij mij thuis in de praktijk te kunnen brengen waar we bij Brink dagelijks mee bezig zijn?

de werking

Multi Air Supply systeem Hoe werkt het?

De basis van het Multi Air Supply systeem is een ventilatiesysteem met WTW, zoals een Flair WTW-unit. Hiermee wordt verse gezonde lucht in de woning gebracht en vervuilde lucht afgevoerd. Bijzonder aan het Multi Air Supply systeem is dat de lucht vrij in de centrale hal of overloop (trapkolom) wordt geblazen. Dus zonder toevoerkanalen. De verse lucht wordt toegevoerd via de spleet onder de deur van de verblijfsruimte en afgevoerd door de CO2-gestuurde Indoor Mixfan, een compacte mengventilator die boven of naast de deur kan worden geplaatst. In onderstaande video wordt de werking van het systeem goed weergegeven.

ervaring

Multi Air Supply in de praktijk: wat is mijn ervaring?

Mijn woning is gebruikt als pilot woning voor Multi Air Supply. Het voordeel is dat we in kaart hebben kunnen brengen hoe dit systeem zorgt voor een kwalitatief betere luchtkwaliteit. Ik woon samen met mijn vrouw en twee jonge kinderen. Voordat we het ventilatiesysteem met WTW geplaatst hebben zijn we gaan meten wat het CO2-gehalte is in de woning. Zeker in de nacht kwam deze vaak boven de 1600 PPM terwijl je voor een gezond binnenklimaat toch een stuk lager moet zitten.

Vervolgens heeft Air Install Deventer het systeem bij mij thuis geïnstalleerd. De maanden daarna hebben we zorgvuldig gemeten wat het systeem doet en hoe hoog de waarden vanaf dat moment uit zouden vallen. Door de continue verversing van de lucht was het resultaat direct zichtbaar en daalde het CO2-gehalte naar - 1000 PPM. Het werd duidelijk zichtbaar hoe goed dit ventilatiesysteem werkt en merkten ook dat we niet meerde behoefte hadden om overal ramen de hele dag open te zetten om maar het gevoel te hebben dat de woning daardoor een gezonder binnenklimaat zou hebben. De stap naar schone en excellente binnenlucht is hiermee gerealiseerd.

play video

"Hoe mooi is het om bij mij thuis in de praktijk te kunnen brengen waar we bij Brink dagelijks mee bezig zijn. ”

 

https://www.brinkclimatesystems.nl/storage/Blog images/Daniel/Verduurzamen-woning-ventilatie.png
Verduurzamen

Natuurlijk ga ik nog verder verduurzamen

Nu de eerste stappen zijn gezet en de ventilatie in mijn woning goed op orde is stelt mij dit in staat om de volgende stappen te zetten in het verduurzamen van mijn huis.

Met de combinatie van een warmtepomp, pv-panelen en een ventilatiesysteem met WTW kan ik mijn bijdrage leveren in de energietransitie en wordt eind dit jaar het gas definitief afgesloten in mijn woning.

Ik zal mijn verdere stappen in deze verduurzaming en mijn ervaringen later met jullie delen!