https://www.brinkclimatesystems.nl/storage/Nieuws/2023/shutterstock_1140858806-hooikoorts-kl.jpg
hooikoorts

Last van hooikoorts? Gebruik fijnstoffilters!

Een zware periode in aantocht voor mensen met een graspollenallergie. Warm en droog weer in combinatie met grassen die er goed bij staan: het recept voor een hooikoortspiek! Door het warme weer in mei zijn de grassen dit jaar al eerder tot bloei gekomen. Normaal gesproken begint de piek eind mei/begin juni, maar dit jaar begint de piekperiode al tijdens het Pinksterweekend. Als het weer daarna ook nog wisselvalliger wordt, duurt de graspiek ook nog eens langer. Piek hooikoortsseizoen op komst: zo heftig wordt het! - weeronline.nl

Helaas hebben veel mensen tijdens het hooikoortsseizoen last van gezondheidsklachten. Wanneer je woning is voorzien van een ventilatietoestel met warmteterugwinning (WTW) zoals een Flair of Renovent, kun je er gelukkig thuis iets aan doen. Door fijnstoffilters (pollenfilters) te plaatsen in het ventilatietoestel kunnen allergische klachten door hooikoorts in huis sterk verminderd worden of zelfs worden voorkomen.

Met de start van het mooie weer en het hooikoortsseizoen is dit hét moment om fijnstoffilters in je ventilatietoestel toe te passen. Haal in huis weer opgelucht adem!

pollenallergie

Ik heb hooikoortsklachten hoe ontstaat dat?

Steeds meer mensen hebben last van hooikoorts. Maar hoe ontstaat dat eigenlijk? Hooikoorts, ook wel pollenallergie genoemd, is een allergie voor stuifmeel (pollen) van bloeiende grassen, planten en bomen. Pollen zweven in de lucht en kunnen zorgen voor een overgevoeligheidsreactie van de mond, ogen, neus, luchtwegen en huid. Lees hier meer over allergieklachten.

 

 

Veelvoorkomende hooikoortsklachten zijn:

  • Een loopneus of verstopte neus
  • Niesbuien
  • Jeukende, branderige en ontstoken ogen
  • Kriebelhoest, benauwdheid en keelpijn
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Slecht slapen
hooikoortsradar

Hooikoortsradar
Wanneer de meeste klachten zijn is afhankelijk van welke stof je allergisch bent, de bloeiperiode per soort en het weer. Een handige tool om in de gaten te houden is de hooikoortsradar. Hooikoortsradar geeft elke dag actuele informatie op het gebied van pollendruk, klachtenniveau, meerdaagse verwachtingen en pollentellingen per regio.

hooikoortsseizoen

wanneer is het hooikoortseizoen?

Wanneer het hooikoortsseizoen start is afhankelijk van het weer: hebben we een zachte winter gehad dan start de bloei van grassen, planten en bomen eerder in het jaar. Het hooikoortsseizoen is ongeveer vanaf de maand februari tot en met september/oktober, met de hooikoortspiek in de maanden mei en juni. In deze maanden groeien de grassen volop. In combinatie met droog en warm weer zorgt dit ervoor dat veel mensen klachten ervaren en het liefst zoveel mogelijk binnen blijven.

2024: hooikoortspiek dit jaar eerder
Doordat mei een warme maand is, is dit jaar de bloei van de grassen eerder op gang gekomen dan normaal. Tijdens het Pinksterweekend wordt de grootste piek verwacht. Op dit moment bloeien al meerdere grassoorten en rond half mei komt het gras massaler in bloei. Bij veel mensen is gras de grootste veroorzaker van hooikoorts. Weeronline verwacht dan ook dat hooikoortsklachten vanaf het Pinksterweekend sterk gaan toenemen.

voorkom klachten

Hooikoorts Hoe kun je klachten voorkomen?

 

 

 

VENTILEREN

stap 1: ventileer je huis

We ademen meer dan 25.000 keer per dag en brengen zo'n 80% in huis door. Met de lucht die we in huis inademen komen er ook veel andere niet zichtbare stoffen en deeltjes ons lichaam binnen, zoals grofstof, fijnstof, schimmels, pollen, roetdeeltjes, bacteriën en virussen. Door goed in huis te ventileren kan je klachten door hooikoorts sterk verminderen. Maar let op: Je huis ventileren door middel van het openen van ramen kunnen de allergie klachten juist doen verergeren. De lucht die je op deze manier van buiten naar binnen haalt wordt namelijk niet gefilterd.

Ventilatiesysteem met WTW voorzien van de juiste filters
Onze ventilatiesystemen met warmteterugwinning (WTW) zijn daarom voorzien van een of meerdere filters. Bijvoorbeeld de Flair of Renovent Excellent. Deze ventilatietoestellen zorgen ervoor dat vervuilde lucht uit de woning wordt afgevoerd en laat verse, gefilterde lucht via toevoerkanalen de woning binnenstromen. De standaard filters in dit toestel, ISO Coarse G4-filters, filteren de eerste vervuiling uit de verse buitenlucht. In normale omstandigheden en in schone gebieden voldoet dit filter uitstekend om de woning te voorzien van schone en gefilterde lucht. Voor meer vervuilde gebieden of bij specifieke gezondheidsklachten zoals hooikoorts, zijn er filters beschikbaar die nog kleinere deeltjes filteren.

filtering

stap 2: Pas de juiste filters toe

Heb je last van pollen en allergieën of woon je bijvoorbeeld langs een drukke weg of in de buurt van industrie? Dan kunnen filters die net iets meer filteren dan standaard filters de oplossing zijn om gezondheidsklachten te verminderen. Daarom zijn er voor uw Brink ventilatiesysteem speciale originele filters beschikbaar die pollen en fijnstof nog beter filteren. Pollen en stuifmeel hebben een deeltjesgrootte van 10 – 200 µm. Bij de keuze van een filter is het belangrijk om goed te kijken hoeveel een filter uit de lucht kan filteren.  


Grofstoffilter, ISO Coarse 60% (G4-filter)
Dit grofstoffilter is het standaard filter in een ventilatietoestel. Woon je in een schone omgeving? Dan voldoet het G4 standaard grofstof filter (ISO Coarse). Dit filter houdt grotere stofdeeltjes en insecten tegen.

Fijnstoffilter, ISO ePM1 (F7-filter)
Een fijnstoffilter filtert naast grofstof ook pollen en fijnstof uit de lucht. Hiermee wordt niet alleen je ventilatiesysteem tegen vuil beschermd, maar komt er ook gezonde en gefilterde lucht in huis. Deze filters worden ook wel pollenfilters genoemd en is uitermate geschikt voor mensen met allergieën, hooikoorts
of luchtwegaandoeningen zoals astma. Ook indien je nabij een drukke (snel)weg woont kun je het beste kiezen voor een fijnstoffilter. Een fijnstoffilter haalt  99% van de pollen uit de lucht. Bestel hier direct je fijnstoffilter.

Originele Brink-filters
Met de originele Brink-filters garanderen wij de beste werking van het toestel en de meest schone, gefilterde lucht. Voor elke situatie hebben wij kwalitatief hoogwaardige originele Brink-filters beschikbaar, afgestemd op de omgeving en wensen. Bestel voor de meest schone lucht en de beste werking van jouw ventilatiesysteem originele Brink-filters op brinkairshop.nl!

ultrafilter

Pure induct: extra krachtig 100% pollenvrij binnenklimaat

De Pure induct is een accessoire voor je centrale ventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW) zoals een Flair of Renovent-toestel. De Pure induct is een extra krachtig filter en is uitermate geschikt voor mensen die extra gevoelig zijn voor verontreinigingen zoals pollen. Hiermee worden alle fijnstof en deeltjes gefilterd zodat de lucht zo schoon mogelijk je huis binnen komt.

De werking
De Pure induct werkt op basis van ionisatie en haalt 100% van alle pollen en 99,94% van alle fijnstofdeeltjes uit de lucht. Een bijkomstig voordeel; ook alle andere zeer kleine deeltjes, zoals roetdeeltjes, pollen, schimmels, bacteriën en virussen worden afgevangen. Wil je weten hoe de Pure induct werkt? Bekijk hier de video!

Interesse of meer informatie?
Neem contact op met een Brink-dealer bij jou in de buurt.

We brengen maar liefst 80% van onze tijd binnenshuis door. met de juiste filters haal je in huis weer opgelucht adem!

klachten door openhaard

Lucht kan ook geuren bevatten. Hebben de buren een houtkachel of openhaard?  Gezellig, maar dit kan bij veel mensen met gevoelige luchtwegen allergische klachten geven. Er zijn speciale koolstoffilters (carbon filters) voor je ventilatiesysteem beschikbaar.

Daarnaast is de Pure induct is ook effectief tegen de rook en de geur van de openhaard (houtstook) uit je omgeving. De rook wordt door de Pure induct afgevangen en bij gebruik van een speciaal koolstoffilter heb je ook geen last meer van de branderige geur.

Wat is hooikoorts? sort arrow

Een allergische reactie op het stuifmeel van diverse soorten bloeiende grassen, planten en bomen.

Hoe kan ik hooikoortsklachten verminderen wanneer ik thuis ben? sort arrow

Hooikoortsklachten kunnen worden beperkt door zo weinig mogelijk in contact te komen met het stuifmeel. Buitenshuis heb je daar weinig invloed op. Binnenshuis is het belangrijk om zo weinig mogelijk pollen je woning binnen te laten komen maar belangrijk is wel om goed te ventileren. Onze ventilatiesystemen zijn voorzien van filters die de binnenkomende, verse lucht filteren. Met een speciaal pollenfilter (fijnstoffilter) kun je allergische klachten in huis sterk verminderen. 

Hoe voorkom ik hooikoortsklachten in huis? sort arrow

Voldoende ventilatie van de woning door een ventilatiesysteem die voorzien is van de juiste filters, zorgen voor schone en gefilterde lucht in huis zonder pollen. Ventileren door middel van het openen van ramen haalt de pollen juist naar binnen toe. 

Hoe helpt ventilatie met warmteterugwinning bij hooikoortsklachten? sort arrow

Onze ventilatiesystemen met warmteterugwinning (WTW) zijn voorzien van een of meerdere filters. Deze ventilatietoestellen zorgen ervoor dat vervuilde lucht uit de woning wordt afgevoerd en laat verse, gefilterde lucht via toevoerkanalen de woning binnenstromen. De pollen worden door de filters uit de verse, binnenkomende lucht gefilterd voordat de lucht de woning binnenkomt.

Ik heb hooikoorts, is het slim te luchten door ramen open te zetten? sort arrow

Je huis ventileren of luchten door het openzetten van ramen kunnen de allergieklachten juist doen verergeren. De lucht die je op deze manier van buiten naar binnen haalt wordt namelijk niet gefilterd.

Welk filter kan ik het beste toepassen in mijn ventilatietoestel als ik hooikoortsklachten of andere allergieën heb? sort arrow

Originele Brink fijnstoffilters houden pollen buiten de deur. Daarnaast zijn er speciale toevoegingen op het ventilatiesysteem die zorgen voor de meest schone lucht in huis, zoals de Pure Induct. Dit ultrakrachtige filter filtert 100% pollen en is uitermate geschikt voor mensen met stofallergie en hooikoorts.

Zijn originele Brink-filters het beste en waar koop ik originele Brink-filters? sort arrow

Voor de beste werking van het toestel en de meest schone, gefilterde lucht raden wij aan originele Brink-filters te bestellen. Originele Brink-filters zijn online te bestellen op brinkairshop.nl. Voor elke situatie zijn kwalitatief hoogwaardige originele Brink-filters beschikbaar, afgestemd op jouw omgeving en wensen. 

Wat is een grofstoffilter (G4-filter ISO Coarse)? sort arrow

Standaard is je ventilatietoestel voorzien van een standaard grofstoffilter (ISO Coarse).  Het G4-filter verwijdert 95% van de stofdeeltjes, waaronder stuifmeel, sporen, haren, zand en textieldraden en wordt toegepast onder omstandigheden met normale stofbelasting. Woon je in een schone omgeving? Dan voldoet dit standaard grofstoffilter (ISO Coarse) in het ventilatietoestel.

Wat is een fijnstoffilter (ISO ePM1)? sort arrow

Een fijnstoffilter (ISO ePM1), ook wel F7-filter genoemd, verwijdert 99% van de allerkleinste stofdeeltjes, waaronder pollen, uitwerpselen van huisstofmijt, stuifmeel, sporen, haren, zand, textieldraden en cementstof. Het filter wordt toegepast wanneer er sprake is van matige tot hoge stofbelasting. Het F7-filter is uitermate geschikt voor mensen met allergieën of voor mensen die dicht bij een snelweg of industrie.

Wat is een koolstoffilter (carbonfilter)? sort arrow

Een koolstoffilter (carbon) filtert chemische verontreinigingen en geuren uit de lucht van bijvoorbeeld open haarden, houtkachels en in omgevingen dichtbij industrie. Het filter is zeer effectief tegen stikstofoxiden (NOx) en zwaveldioxide (SO2). Het koolstoffilter heeft filterklasse ISO ePM2,5 (M5).

Hoe vaak moet ik de filters in mijn Brink ventilatietoestel vervangen? sort arrow

Het is belangrijk om het filter van je ventilatietoestel periodiek te vervangen. Aanbevolen wordt de filters minimaal twee keer per jaar te vervangen door originele Brink-filters. Deze kun je eenvoudig bestellen via www.brinkairshop.nl.

Kan ik mijn filters ook schoonmaken? sort arrow

Om een goede werking van het ventilatiesysteem te blijven garanderen, moeten de filters regelmatig wordenschoongemaakt. Zodra de filters moeten worden schoongemaakt brandt er een rood lampje op het toestel. Indien aanwezig gaat ook het rode lampje op de 4-standenschakelaar branden. Voor het schoonmaken vande filters kun je de sticker op het toestel raadplegen of het installatievoorschrift downloaden viawww.brinkclimatesystems.nl/downloads.

Heb je net een nieuwbouwwoning? De eerste weken na oplevering is het aan te raden de filters vaker schoon te maken dan periodiek aangegeven. Dit is vanwege het aanwezige bouwstof van groot belang.

Kan in elke woning een Pure induct worden toegepast? sort arrow

De Pure induct is een modulaire toevoeging op je centrale ventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW) zoals een Flair of Renovent ventilatietoestel. Indien je woning is voorzien van een dergelijk ventilatietoestel is de Pure induct een goede uitbreiding op je ventilatiesysteem.

Ik wil een Pure induct aanschaffen voor uitbreiding van mijn ventilatiesysteem, waar kan ik terecht? sort arrow

Door heel Nederland zorgen onze dealers ervoor dat excellente lucht bereikbaar is voor iedereen. Brink dealers zijn betrouwbare en ervaren installateurs die gespecialiseerd zijn in het werken met de oplossingen van Brink. Voor de aanschaf en installatie van een Pure induct kun je hier zoeken op postcode om in contact te komen met een Brink dealer bij jou in de buurt.