Door Simon van de Kamp

Bekijk profiel
renovatie

Ventilatie bij renovatie: belangrijker en eenvoudiger dan je denkt

In de energietransitie waarbij gestimuleerd wordt bestaande woningen energiezuiniger te maken, hebben we te maken met veel uitdagingen. Woningen en appartementen worden massaal grondig gerenoveerd en geïsoleerd om energie te besparen. Eén cruciaal aspect dat soms over het hoofd wordt gezien in renovatieprojecten is de juiste ventilatie. Ventilatie in een bestaande woning lijkt ingewikkeld, maar is het niet!

In deze blog ga ik dieper in op waarom ventilatie zo belangrijk is bij het renoveren van bestaande woningen en dat het toepassen bij een ventilatiesysteem in een bestaande woning eenvoudig te realiseren is.   

bestaande bouw

bestaande bouw en ventilatie

Vroeger werd gebruik gemaakt van natuurlijke ventilatie in de woning. Grote kans dat er nog geen ventilatiesysteem aanwezig is. Schone lucht kwam binnen via spleten en kieren. Tegenwoordig maken we woningen ook lucht- en kierdicht door middel van isolatie. Deze maatregelen zijn geweldig voor het behoud van warmte in de winter en het koel houden van de woning in de zomer, maar ze hebben ook een nadeel: ze verminderen de natuurlijke ventilatie. Verontreinigde stoffen, vocht en schimmels hopen zich hierdoor in huis op. Geen ventilatie of slechte ventilatie is slecht voor de gezondheid maar ook zeker voor de levensduur van de woning. Ga je een woning isoleren, dan moet je dus zeker ook ventileren. Een gezond binnenklimaat wordt namelijk bepaald door de ventilatie waarbij verontreinigde lucht uit de woning wordt afgevoerd en schone en gefilterde lucht wordt toegevoerd. Ventilatie is dus essentieel voor een gezond binnenklimaat. Bijkomend voordeel van ventileren met het juiste systeem is een gunstig energielabel van de woning en dat er kosten bespaard kunnen worden op de energierekening. Blije bewoners dus!

ventilatiesystemen

welke ventilatiesystemen zijn er?

We hebben diverse centrale en decentrale ventilatiesystemen die geschikt zijn voor bestaande woning woningen.

  • Centrale ventilatie met warmteterugwinning (WTW). Bij centraal ventileren worden alle ruimtes in een woning geventileerd vanuit één centrale plek. De warmteterugwinning zorgtervoor dat vervuilde lucht de woning verlaat en wordt vervangen door schone, verse buitenlucht. Voordat koude buitenlucht naar binnenstroomt wordt deze door warmtewisselaar in het toestel, opgewarmd met de warmte uit de uitgaande, verbruikte lucht. De energie/warmte die binnenshuis aanwezig is wordt op deze manier hergebruikt en zorgt hiermee voor een besparing op de stookkosten. Door het hoge rendement is een WTW-systeem in de woning een goede investering, zowel economisch gezien als qua duurzaamheid. Centraal ventileren is mogelijk wanneer de woning over luchttoevoerkanalen beschikt of wanneer iemand bereid is hierin te investeren. Zijn er geen luchttoevoerkanalen aanwezig, maar centrale ventilatie is wel de wens? Ook dan kan ventilatie met warmteterugwinning worden toegepast, zonder dat er toevoerkanalen nodig zijn.
  • Decentraal ventileren kan zowel met als zonder warmteterugwinning. In elke ruimte wordt een aparte ventilatie-unit geplaatst. Decentrale ventilatie is bij uitstek geschikt in compacte nieuwbouwwoningen, bij renovatie, uit- of aanbouw omdat er alleen een doorvoer naar buiten nodig is.

renovatie-oplossingen

de 5 ventilatie-oplossingen voor renovatie

In bestaande woningen er is er niet altijd voldoende ruimte voor een ventilatietoestel of voor het realiseren van een kanalensysteem. Onze 5 oplossingen voor renovatie zijn voor alle type woningen in de renovatiemarkt. Of het nu gaat om centrale of decentrale ventilatie: onze ventilatiesystemen zorgen voor grote prestaties in kleine ruimtes én zijn gemakkelijk te installeren zonder grote ingrijpende maatregelen.

de 5 renovatie-oplossingen:

1

Multi air supply

Met het unieke Multi Air Supply systeem ventileer je centraal met warmteterugwinning zonder dat er toevoerkanalen nodig zijn. In een bestaande woning is het systeem heel eenvoudig en snel in te bouwen. Een Flair ventilatietoestel vervangt de eventueel aanwezige mechanische afzuigbox. De afvoerkanalen van deze afzuiging kunnen opnieuw worden gebruikt. De luchttoevoer wordt geregeld via de trapkolom en met slimme CO2-gestuurde Indoor Mixfans per verblijfsruimte. Zo kan een bestaande woning vlot met een energiezuinig WTW-systeem geüpgraded worden.

2

renovent sky

De Renovent Sky is een compact maar volwaardig centraal ventilatiesysteem met warmteterugwinning voor aan de wand of het plafond. Vanwege de geringe hoogtes zijn de Renovent Sky 150 en 200 zeer geschikt voor bestaande woningen zoals appartementen, studentenflats en ouderenwoningen. De Renovent Sky 300 is de beste oplossing voor grotere woningen, appartementen en kantoren waar beperkte ruimte is voor een installatie. De Renovent Sky kan volledig in het plafond worden weggewerkt. 

3

Flair 200

De Flair 200 is een slimme keuze bij vervanging van een oud ventilatietoestel maar is door het compacte formaat ook toe te passen in elke bestaande kleine woning. Het toestel neemt erg weinig ruimte in beslag en heeft hoge prestaties op het gebied van milieu en duurzaamheid. Daarnaast kan de Flair 200 worden uitgevoerd met een enthalpiewisselaar waardoor een condensafvoer niet nodig is. Dit geldt overigens ook als oplossing voor een Flair 300 en 400.

4

sonair

De Sonair is een compacte, decentrale ventilatie-unit per ruimte die zorgt voor een continue toevoer van verse gefilterde buitenlucht zónder hinderlijke buitengeluiden. Ideaal voor woningen nabij een snelweg, spoorweg, luchthaven of industriegebied.

5

air 70

De Air 70 is een compact en stil ventilatietoestel met warmteterugwinning voor het decentraal ventileren van op zichzelf staande ruimten, zoals een slaapkamer of de woonkamer. Het toestel is eenvoudig en op zeer veel plaatsen toe te passen en daardoor erg geschikt voor renovatie.

https://www.brinkclimatesystems.nl/storage/Blog images/Simon van de Kamp/Header-Renovatie.png
contact

meer informatie of gratis afviesgesprek?

Met onze 5 ventilatie-oplossingen voor de renovatiemarkt kun je betaalbaar en efficiënt renoveren, zonder al te veel ingrijpende maatregelen. We streven naar woningen die zowel energiezuinig als gezond zijn en we creëren een betere toekomst voor ons allemaal.

Meer weten over onze oplossingen voor de renovatiemarkt? Neem contact met mij op of vraag een gratis adviesgesprek aan met mij of één van onze adviseurs.