Door Albert van Lohuizen

Bekijk profiel
ventilatie met wtw

VENTILATIE MET WTW

Inmiddels is het heel vanzelfsprekend om in nieuwbouwwoningen, maar ook steeds vaker in de bestaande bouw, te ventileren met warmteterugwinning (WTW), al dan niet aangevuld met vraagsturing op basis van CO2, vocht of een ander manier. Zo kan de bewoner genieten van een tochtvrije, geluidsarme installatie waarbij de binnen luchtkwaliteit gegarandeerd is. Ook in combinatie met warmtepompen een waardevolle aanvulling. Zowel in het beperken van de energievraag als het comfort wat geboden wordt bij de combinatie met een laagtemperatuursysteem.  

comfort

VERBETER JOUW GEZONDHEID EN COMFORT IN HUIS

Gaat de bewoner goed met zijn installatie om? 

Goede uitleg over het ventilatiesysteem is nog steeds één van de belangrijkste uitgangspunten om het comfort van een goede ventilatie installatie te ervaren. Ik zie dat er nog steeds projecten zijn waar bewoners geen goede uitleg en instructies krijgen van het ventilatiesysteem. Dat is erg jammer, want de beleving kan er in positieve zin echt anders van worden.

Handmatig of automatisch, wat zegt de BENG?

Er zijn bewoners die graag zelf de ventilatie regelen. Er zijn ook bewoners die liever een volautomatisch systeem hebben, waarbij de juiste binnen luchtkwaliteit gegarandeerd is, ook als je even niet de schakelaar bedient. Automatische sturing van ventilatie in woningen is op dit moment erg in opmars. Niet alleen ontzorgt een CO2-gestuurde regeling de gebruikers maar de energieprestatie van de woning (BENG-rekenmethodiek) verbetert er ook door.

In de nieuwe NEN1087 wordt voor de capaciteitsbepaling van de ventilatievoorziening ook de waarschijnlijkheid van het functioneren/bedienen van de installatie meegenomen. Het in de praktijk goed functioneren wordt met een automatische CO2-regeling veel beter gewaardeerd dan met een standenschakelaar; kortom de kans op een goed binnenklimaat is met een automatische regeling een stuk groter.

 

CO2-sturing

Ventilatiesysteem automatisch regelen wat is er mogelijk?

Bij Brink bieden wij verschillende oplossingen voor automatische sturing van een ventilatiesysteem met WTW. De toepassing van een aantal varianten maakt het mogelijk om je ventilatiesysteem persoonlijk te maken, afgestemd op de behoefte.

  • Vochtsturing in de badkamer
  • Tijdsturing
  • CO2-sturing in één of meerdere ruimtes
  • Zone gestuurde systemen, op tijd of op CO2
  • Commando’s meegeven via app bediening

Stuk voor stuk mogelijkheden om de luchtkwaliteit te optimaliseren. Tegenwoordig wordt er vaak gekozen voor 2 CO2-sensoren in een woning. Eén sensor op de begane grond en één sensor op de verdieping. Een prima oplossing om de luchtkwaliteit te reguleren. Om de kwaliteit nog beter te bewaken kan in meerdere verblijfsruimtes gekozen worden voor een CO2-sensor. 

zonesysteem

Ventileren alleen daar waar het nodig is

Daarnaast draagt een zonesysteem er aan bij dat de lucht vooral gestuurd wordt naar de ruimte waar het op dat moment nodig is. Een gestuurde klep en een regeling zorgt er voor dat het toestel in eerste instantie niet harder gaat draaien, maar dat de lucht naar de ruimte wordt gestuurd waar het nodig is. Dit zal ten opzichte van CO2-sensoren zonder zonesysteem nog een extra energiebesparing opleveren.

ventileren en corona

Volautomatisch ventileren = corona proof

Ook de Corona-crisis heeft laten zien hoe belangrijk ventileren is om het aantal besmettingen te minimaliseren. Gelukkig gaf het nieuwe kabinet op de eerste persconferentie de belangrijkheid van ventileren aan. Helaas gebruikt de overheid nog steeds het fenomeen “ramen open zetten” voor goede ventilatie. Ik vertrouw op ons nieuwe kabinet en hoop dat we in de volgende persconferenties krijgen te horen dat dit ook op een duurzamere manier kan.

Een belangrijk voordeel van ventileren op basis van CO2-meting/sturing is dat het direct reageert op de hoeveelheid ventilatielucht en dus ook direct schakelt als zich meerdere mensen in een ruimte bevinden. Dus volautomatisch ventileren is corona proof ventileren!

https://www.brinkclimatesystems.nl/storage/Blog images/Albert van Lohuizen/ventileren-in-huis.jfif
multi air supply systeem

Vraaggestuurd ventileren ook voor de bestaande bouw

We maken het steeds makkelijker met ons Multi Air Supply systeem, waarmee vraaggestuurd ventileren op basis CO2 wel heel eenvoudig wordt gemaakt in de bestaande bouw. De basis is een centraal balansventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW). Bijzonder is dat hier de lucht in de centrale hal of overloop (trapkolom) vrij wordt ingeblazen. Dus zonder toevoerkanalen. Via een compacte CO2-gestuurde Indoor Mixfan per verblijfsruimte wordt ‘gebruikte’ lucht uit de ruimte naar de trapkolom afgevoerd. Nieuwe lucht komt vanuit de trapkolom via de spleet onder de deur de ruimte in.

De verse buitenlucht die de WTW-unit toevoert om de lucht in de hal voldoende vers te houden is ook CO2-gestuurd. De luchtkwaliteit in alle verblijfsruimtes wordt op deze manier optimaal gehouden. De afzuiging in de keuken, badkamer en toilet worden conventioneel uitgevoerd met kanalen.

Er zijn nog een paar miljoen prachtige uitdagingen om in de bestaande bouw in Nederland een goed en duurzaam ventilatiesysteem te installeren. Nu is het mogelijk!