vierde basisregel

goed ventileren tegen de verspreiding van corona

Demissionair Premier Rutte kondigde in het Kamerdebat aan dat goed ventileren de vierde basisregel wordt tegen de verspreiding van corona. Verschillende partijen hadden aangedrongen op meer aandacht voor ventilatie.

Naast de 1,5 meter afstand, handen wassen en testen/thuisblijven bij klachten, wordt zorgen voor frisse lucht in huis het devies, zei demissionair premier Rutte in het coronadebat. (Bron: NOS)

schone lucht in huis

COVID-19 en ventilatie: meestgestelde vragen

Ons advies voor alle ventilatiesystemen is: ventileer zoveel mogelijk. Door te ventileren is er sprake van luchtreiniging: vervuilde binnenlucht wordt afgevoerd en vervangen door schone buitenlucht. Buitenlucht is vrij van virussen. Meer ventileren betekent dus dat er meer vervuilde lucht wordt afgevoerd en de vervuiling van de binnenlucht wordt verdund met schone buitenlucht. Hiermee wordt de kans op overdracht via de lucht door vochtdruppels of aerosolen verkleind.

Brink houdt zich aan de richtlijnen van het RIVM. Wil je weten of jij op de juiste manier je woning ventileert of wat je kunt doen voor de meest gezonde binnenlucht?


Bekijk hier onze antwoorden op de meestgestelde vragen.

RIVM adviseert

Ventileer 24 uur per dag

Eerder riepen wetenschappers al op om ventilatie serieuzer te nemen als maatregel tegen de verspreiding van corona binnenshuis.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het CDC, het Amerikaanse RIVM, stelden dit voorjaar dat het virus zich in slecht geventileerde ruimtes kan verspreiden door de lucht via kleine druppeltjes. Landen om ons heen namen al maatregelen voor betere ventilatie. Het RIVM adviseert om minimaal te voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit en bestaande adviezen en richtlijnen.

Daarnaast geeft het RIVM de volgende adviezen: 

  • Ventileer 24 uur per dag
  • Gebruik en onderhoud het ventilatiesysteem volgens de handleiding
  • Controleer of de ventilatiecapaciteit van de ruimte geschikt is voor de gebruiksfunctie
  • Raadpleeg een deskundige bij twijfel of er voldoende wordt geventileerd 
  • Lucht regelmatig (tussen bijeenkomsten, tijdens pauzes).

Meer informatie van het RIVM over corona en ventilatie en andere tips vind je op deze website.

Bronnen: NOS,  Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)

Ventilatie tips

3 tips voor schone en gezonde lucht in huis Ventileren tegen corona

Ventileren is door de huidige COVID pandemie belangrijker dan ooit. Veel mensen spenderen meer tijd binnenshuis, waardoor er meer vervuilde lucht naar buiten afgevoerd moeten worden. De toevoer van schone lucht in huis is hierdoor erg belangrijk. Bij te weinig schone en zuurstofrijke lucht in een woning liggen gezondheidsklachten op de loer. 

 

Tip 1. Zorg ten alle tijde dat een ventilatiesysteem voldoende gereinigd is. Een onvoldoende gereinigd ventilatiesysteem is niet in staat om optimale ventilatie te garadneren. Naast alle roosters dienen ook de filters en ventileren periodiek vervangen en/of gereinigd te worden.

 

Tip 2. Naast het gebruik maken van een ventilatiesysteem de ramen en/of deuren naar buiten open zetten.

 

Tip 3. Schakel het ventilatiesysteem nooit helemaal uit.

 

 

1 Reacties
Michael Harwig
01-02-2022
Wij wonen aan boord van een goed geïsoleerd schip waarbij in de wintertijd toch zeker aandacht moet zijn voor vocht.
In meerdere ruimtes meet ik de temp en de relatieve vochtigheid.
De dakramen staan het hele jaar op een kier voor frisse lucht en afvoer van waterdamp aan de binnenzijde is voor ieder dakraam een kantel binnen raam om de mate van ventilatie te regelen.
In de stuurhut en slaapvertrekken, waar gaskachels op propaan staan, is ook permanente ventilatie aanwezig en in ieder vertrek heeft een aparte luchtontvochtiger van Qlima DD208. Daarmee kan ik de RV tussen de 40 - 60% houden en de temp. op +/- 19gr. Zodoende ontstaat er een heerlijk binnenklimaat tegen een betaalbare prijs.
Brink
Beste heer Harwig,

Dank voor uw reactie.

Dat ziet er goed uit. Dat hebt u zo heel goed geregeld.

Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,


Hamid Khan
Adviesafdeling

www.brinkclimatesystems.nl
www.brinkairshop.nl - bestel eenvoudig onze producten online!

Reageer

Laat een bericht achter of stel een vraag

Wil je op dit artikel reageren of een vraag stellen? Dat kan hier!
Het e-mailadres en telefoonnummer worden niet gepubliceerd.