Balanventilatie

Ombouw Plushuis© uit 2015 naar balansventilatie Ventilatie innovatie

Elk Plushuis© heeft balansventilatie. In nieuwbouw kun je meteen in het ontwerp balansventilatie meenemen. In bestaande bouw vraagt dat wat meer "kunst- en vliegwerk" om dat slim in te passen. Plushuis heeft een bestaande woning in de Meern opgeplust door het toepassen van een ventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW). In een blog vertellen ze uitgebreid over hoe de bestaande woning is opgewaardeerd met het Multi Air Supply systeem en fijnstof-filtering door middel van een Pure induct.

Balansventilatie

 

Bestaande situatie

De betreffende klant liet in 2015 zijn huis door een projectbouwer in De Meern (Gemeente Utrecht) bouwen. 

Daarbij zijn op klantwens in plaats van Hr++ dubbel glas triple glas toegepast. Ook is meer dan in de Nederlandse bouw gebruikelijk is aandacht besteed aan luchtdicht bouwen, de eis voor de kierdichting is gesteld op Qv10 ≤ 0,25 dm³/sec * m². Het upgraden naar gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning was een andere wens, die helaas op dat moment niet doorgevoerd kon worden vanwege de seriematige bouw.

De woning is destijds met een "klassieke" mechanische ventilatiebox (ventilatiesysteem C) opgeleverd. De verse lucht wordt door roosters in de ramen aangezogen. Dit veroorzaakte echter al snel comfortklachten doordat tocht via de roosters door het huis trok.

En toen bracht de firma Brink het Multi Air Supply systeem op de markt: Met zogenaamde Indoor mixfans boven elke deur kun je per ruimte CO₂-gestuurd verse lucht vanaf de overloop de ruimte inzuigen. Na het installeren van deze Indoor mixfans in de 3 slaapkamers, werkkamer en woonkamer blijven de CO₂-niveau’s gedurende een etmaal overal onder de 1100 ppm (en gemiddeld over het etmaal heen rond de 800 ppm).

Daarnaast hadden de bewoners last van veel fijnstof in de woning en was er ongemak door geur van houtrook van de buren.  Er is daardoor in de nieuwe situatie gekozen voor een Pure induct; een extra krachtig filter die tussen de aanvoer en de WTW-unit wordt geplaatst.

multi air supplie - decentraal ventileren

Toelichting op de werking van het innovatieve Multi Air Supply

Nieuwe situatie
Door deze aanpak zijn de tochtproblemen verdwenen en tegelijkertijd de luchtkwaliteit qua vocht, CO₂ en fijnstof aanzienlijk verbeterd. Met een goed plan én de juiste uitvoering kun je de ventilatie van vrijwel elke woning "opplussen".

Lees hier de volledige blog van Plushuis waar je alles kan lezen over de aanpak van het opplussen van deze bestaande woning met een goed ventilatiesysteem.

Bron: Plushuis

2 Reacties
Wilbert de Wit
06-06-2022
Bewoner/eigenaar van luchtgeventileerde woning met Brink Elan 2015, WTW en interval CV.
Ben benieuwd of Brink buiten lucht/lucht warmtepomp ook al actief is met zonneboiler om behalve warmwater ook de Luchtverwarming te koppelen
Brink
Beste heer De Wit,

Dank voor uw reactie.

Nee, Brink is hier niet mee bezig aangezien voor verwarming veel meer warmwater nodig is dan een boiler kan opwekken en leveren.

Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,


Hamid Khan
Adviesafdeling

www.brinkclimatesystems.nl
www.brinkairshop.nl - bestel eenvoudig onze producten online!

Jos Hoedemakers
24-10-2022
Beste Brink,
Wij hebben een energiezuinige woning uit 1996 voorzien van mechanische ventilatie (alleen afzuiging) die de warmte naar buiten blaast.
Komt deze woning in aanmerking voor de hier geschetste oplossing?
Welke voorzieningen behoren er te worden getroffen en wat zijn de kosten (1 woonkamer met keuken, 5 slaapkmers, zolder)? Waar zijn deze voorzieningen verkrijgbaar?
Bij voorbaat dank voor uw reactie.
Grt
Jos Hoedemakers
Brink
Beste heer Hoedemakers,

Dank voor uw reactie.

Voor advies op maat kunt u het beste contact met uw installateur opnemen.
De kosten van de Multi Air Supply zijn sterk afhankelijk van de soort woning, type WTW unit, aantal Mixfans etc. De richtprijs bij een gemiddelde rijtjeswoning bedraagt tussen de € 6500 en € 9500 inclusief BTW en montage.

Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,


Hamid Khan
Adviesafdeling

www.brinkclimatesystems.nl
www.brinkairshop.nl - bestel eenvoudig onze producten online!

Reageer

Laat een bericht achter of stel een vraag

Wil je op dit artikel reageren of een vraag stellen? Dat kan hier!
Het e-mailadres en telefoonnummer worden niet gepubliceerd.