ventilatie

Ventilatiesysteem vervangen: wanneer moet dat en wat is er mogelijk?

Wanneer moet je een ventilatiesysteem vervangen? Deze vraag krijgen wij vaak bij Brink Climate Systems. Het is natuurlijk erg makkelijk om het meest voor de hand liggende antwoord hier op te geven, als het kapot is, echter is het slim om te wachten tot het zover is? In mijn blog zal ik vertellen waar je op moet letten en wat de mogelijkheden zijn als je er over nadenkt om de ventilatie in je woning te gaan vervangen.

Nieuwste technieken

Ventilatiesysteem vervangen: waarom is dat verstandig?

Natuurlijk zijn ventilatiesystemen gemaakt om de nodige jaren mee te kunnen gaan (met goed onderhoud) maar de laatste jaren zijn er veel ontwikkelingen geweest op ventilatiegebied waardoor een (vroegtijdige) vervanging steeds interessanter geworden is. Als je bijvoorbeeld het energieverbruik van een moderne gelijkstroom ventilator vergelijkt met dat van een ouderwetse wisselstroom ventilator kan dat verschil gemakkelijk 50% of meer zijn. De rendementen van onze toestellen met warmteterugwinning zijn in de loop der jaren ook steeds beter geworden en liggen tegenwoordig al ruim boven de 90%. Andere manieren van het regelen van je ventilatiesysteem door bijvoorbeeld CO2 of vochtmeting in plaats van de gebruikelijke standenschakelaar zorgt ervoor dat er altijd exact de juiste hoeveelheid geventileerd wordt wat ook weer gunstig is voor het energieverbruik. Daar komt nog bij dat onze toestellen steeds stiller worden, je de mogelijkheid hebt om ze te bedienen of uit te lezen met je telefoon of tablet kortom het is over het algemeen een gezonde en duurzame investering is om het ventilatiesysteem te vervangen.

afzuigbox

Ik heb een afzuigbox in mijn woning en dan?

De meeste woningen waar de ventilatie wellicht aan vervanging toe is zijn voorzien van een afzuigbox. Deze afzuigbox zuigt lucht aan via de ventilatieventielen in de keuken, de badkamer, het toilet en soms ook in de berging. De verse lucht komt de woning binnen via roosters die bovenin de vensters geplaatst zijn. Een mogelijkheid is om de afzuigbox gewoon te vervangen voor een nieuwe afzuigbox en klaar. Maar is dit de beste manier van ventileren? De verse lucht die in de winter via de roosters naar binnen komt is vaak erg koud, geeft tocht en een oncomfortabel gevoel en het kost behoorlijk veel energie om deze koude lucht weer op te warmen naar een behaaglijke temperatuur. Roosters dicht zetten in de winter is niet verstandig, de luchtkwaliteit loopt dan zover terug dat dit zelfs schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Denk hierbij aan oplopende CO2 percentages, fijnstof, vocht en allerlei andere gassen die bij slechte ventilatie in je woning blijven hangen.

Multi Air Supply

Het alternatief voor de afzuigbox: multi air supply systeem

Een goed alternatief is de afzuigbox te vervangen door het Multi Air Supply systeem. Dit ventilatiesysteem bestaat uit een Flair ventilatietoestel met warmteterugwinning (WTW) en een aantal Indoor Mixfan ventilatoren.

Met dit innovatieve ventilatiesysteem kunnen de roosters in de ramen afgesloten worden en ben je altijd voorzien van verse en schone lucht zonder tocht. Bijkomend voordeel is dat de stookkosten lager uit zullen vallen omdat de warmte uit de afgezogen lucht weer hergebruikt wordt in je woning. Ander bijkomend voordeel is dat de verse lucht die nu de woning binnenkomt eerst gefilterd wordt. We weten allemaal dat de buitenlucht in sommige delen van Nederland niet heel schoon is, maar de binnenlucht in onze woningen ook zo vervuild is, is een stuk minder bekend (bron: www.longfonds.nl). Door goede ventilatie en de verse lucht eerst te filteren voordat het de woning in gaat kan je de luchtkwaliteit in je woning positief beïnvloeden.

play video

ventilatiesysteem vervangen

je huidige ventilatiesysteem vervangen?

Heb je al een WTW-ventilatietoestel in je woning, bijvoorbeeld een Renovent Excellent of nog ouder een Renovent HR Medium en wil je deze vervangen? Dan is het de meest voor de hand liggende oplossing om dit ventilatietoestel te vervangen voor een nieuw Brink ventilatietoestel met WTW.

Het is wel belangrijk om even verder te kijken dan alleen naar het toestel. Wellicht is het ook nodig om de kanalen een keer te laten reinigen, of zijn de ventielen sterk vervuild of ze passen niet meer bij je interieur. Hiervoor zijn tegenwoordig mooie designventielen met een fraaier uiterlijk beschikbaar. Ook is het aan te raden om de akoestische slangen waarmee het ventilatietoestel aangesloten is te vervangen. Als laatste moet het gehele ventilatiesysteem na de installatie weer opnieuw ingeregeld worden. Op deze manier ben je weer voor jaren verzekerd van de meest excellente ventilatie in huis op een energiezuinige en comfortabele manier.  

 

                                                                                         

Brink Renovent HR                                                                                                                             Brink Renovent Excellent

https://www.brinkclimatesystems.nl/storage/Blog images/Ventilatie vervangen/Flair_300-woning-toegepast-PP-com.png
renovatie

Heeft je woning nog geen ventilatiesysteem of wil je renoveren?

Is er nog helemaal geen ventilatiesysteem in je woning of wil je een grondige renovatie van je woning doen? Denk dan goed na over de te maken stappen. De juiste ventilatie is een steeds belangrijker onderdeel van de installaties in je woning. We isoleren steeds meer en beter, de kiertjes en naden worden steeds beter aangepakt en we gaan naar verwarmingssystemen die lagere temperaturen en kleinere vermogens kunnen leveren dan de traditionele cv-ketel. Door deze maatregelen gaan we steeds minder energie gebruiken, wat natuurlijk ook de bedoeling is, maar het zorgt er ook voor dat er minder verse lucht de woning in kan komen en dat er minder verwarmingsvermogen beschikbaar is. Bij een goed geïsoleerde woning hoort dan ook een passend ventilatiesysteem. Een ventilatiesysteem dat er voor zorgt dat er zo min mogelijk energie verloren gaat, dat een schone en gefilterde lucht in huis garandeert en gelijktijdig voor comfort in je woning zorgt. Je komt dan al snel uit bij een ventilatiesysteem met WTW. Het is hierbij afhankelijk van de woning of je het beste kunt kiezen voor een traditioneel ventilatiesysteem met zowel toe- als afvoerkanalen of voor het Multi Air Supply systeem zonder toevoerkanalen . Een belangrijk aandachtspunt is dat het systeem goed ontworpen en aangebracht wordt, met juiste afmeting van de kanalen, de plaats van ventielen goed gekozen en de ventilatiehoeveelheden goed berekend. Mijn ervaring is dat er in elke woning op een redelijk eenvoudige wijze een goed ventilatiesysteem met WTW te realiseren is.

Heb je thuis een ventilatiesysteem die vervangen moet worden of ga je renoveren en wil je een ventilatiesysteem met WTW in je woning? Neem gerust contact op voor advies over de juiste keuze voor jouw woning.