ventilatie

Ventilatiesysteem vervangen: wanneer moet dat en wat is er mogelijk?

Wanneer moet je een ventilatiesysteem vervangen? Deze vraag krijgen wij vaak bij Brink Climate Systems. Het is natuurlijk erg makkelijk om het meest voor de hand liggende antwoord hier op te geven, als het kapot is, echter is het slim om te wachten tot het zover is? In mijn blog zal ik vertellen waar je op moet letten en wat de mogelijkheden zijn als je er over nadenkt om de ventilatie in je woning te gaan vervangen.

Nieuwste technieken

Ventilatiesysteem vervangen: waarom is dat verstandig?

Natuurlijk zijn ventilatiesystemen gemaakt om de nodige jaren mee te kunnen gaan (met goed onderhoud) maar de laatste jaren zijn er veel ontwikkelingen geweest op ventilatiegebied waardoor een (vroegtijdige) vervanging steeds interessanter geworden is. Als je bijvoorbeeld het energieverbruik van een moderne gelijkstroom ventilator vergelijkt met dat van een ouderwetse wisselstroom ventilator kan dat verschil gemakkelijk 50% of meer zijn. De rendementen van onze toestellen met warmteterugwinning zijn in de loop der jaren ook steeds beter geworden en liggen tegenwoordig al ruim boven de 90%. Andere manieren van het regelen van je ventilatiesysteem door bijvoorbeeld CO2 of vochtmeting in plaats van de gebruikelijke standenschakelaar zorgt ervoor dat er altijd exact de juiste hoeveelheid geventileerd wordt wat ook weer gunstig is voor het energieverbruik. Daar komt nog bij dat onze toestellen steeds stiller worden, je de mogelijkheid hebt om ze te bedienen of uit te lezen met je telefoon of tablet kortom het is over het algemeen een gezonde en duurzame investering is om het ventilatiesysteem te vervangen.

afzuigbox

Ik heb een afzuigbox in mijn woning en dan?

De meeste woningen waar de ventilatie wellicht aan vervanging toe is zijn voorzien van een afzuigbox. Deze afzuigbox zuigt lucht aan via de ventilatieventielen in de keuken, de badkamer, het toilet en soms ook in de berging. De verse lucht komt de woning binnen via roosters die bovenin de vensters geplaatst zijn. Een mogelijkheid is om de afzuigbox gewoon te vervangen voor een nieuwe afzuigbox en klaar. Maar is dit de beste manier van ventileren? De verse lucht die in de winter via de roosters naar binnen komt is vaak erg koud, geeft tocht en een oncomfortabel gevoel en het kost behoorlijk veel energie om deze koude lucht weer op te warmen naar een behaaglijke temperatuur. Roosters dicht zetten in de winter is niet verstandig, de luchtkwaliteit loopt dan zover terug dat dit zelfs schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Denk hierbij aan oplopende CO2 percentages, fijnstof, vocht en allerlei andere gassen die bij slechte ventilatie in je woning blijven hangen.

Multi Air Supply

Het alternatief voor de afzuigbox: multi air supply systeem

Een goed alternatief is de afzuigbox te vervangen door het Multi Air Supply systeem. Dit ventilatiesysteem bestaat uit een Flair ventilatietoestel met warmteterugwinning (WTW) en een aantal Indoor Mixfan ventilatoren.

Met dit innovatieve ventilatiesysteem kunnen de roosters in de ramen afgesloten worden en ben je altijd voorzien van verse en schone lucht zonder tocht. Bijkomend voordeel is dat de stookkosten lager uit zullen vallen omdat de warmte uit de afgezogen lucht weer hergebruikt wordt in je woning. Ander bijkomend voordeel is dat de verse lucht die nu de woning binnenkomt eerst gefilterd wordt. We weten allemaal dat de buitenlucht in sommige delen van Nederland niet heel schoon is, maar de binnenlucht in onze woningen ook zo vervuild is, is een stuk minder bekend (bron: www.longfonds.nl). Door goede ventilatie en de verse lucht eerst te filteren voordat het de woning in gaat kan je de luchtkwaliteit in je woning positief beïnvloeden.

play video

ventilatiesysteem vervangen

je huidige ventilatiesysteem vervangen?

Heb je al een WTW-ventilatietoestel in je woning, bijvoorbeeld een Renovent Excellent of nog ouder een Renovent HR Medium en wil je deze vervangen? Dan is het de meest voor de hand liggende oplossing om dit ventilatietoestel te vervangen voor een nieuw Brink ventilatietoestel met WTW.

Het is wel belangrijk om even verder te kijken dan alleen naar het toestel. Wellicht is het ook nodig om de kanalen een keer te laten reinigen, of zijn de ventielen sterk vervuild of ze passen niet meer bij je interieur. Hiervoor zijn tegenwoordig mooie designventielen met een fraaier uiterlijk beschikbaar. Ook is het aan te raden om de akoestische slangen waarmee het ventilatietoestel aangesloten is te vervangen. Als laatste moet het gehele ventilatiesysteem na de installatie weer opnieuw ingeregeld worden. Op deze manier ben je weer voor jaren verzekerd van de meest excellente ventilatie in huis op een energiezuinige en comfortabele manier.  

 

                                                                                         

Brink Renovent HR                                                                                                                             Brink Renovent Excellent

https://www.brinkclimatesystems.nl/storage/Blog images/Ventilatie vervangen/Flair_300-woning-toegepast-PP-com.png
renovatie

Heeft je woning nog geen ventilatiesysteem of wil je renoveren?

Is er nog helemaal geen ventilatiesysteem in je woning of wil je een grondige renovatie van je woning doen? Denk dan goed na over de te maken stappen. De juiste ventilatie is een steeds belangrijker onderdeel van de installaties in je woning. We isoleren steeds meer en beter, de kiertjes en naden worden steeds beter aangepakt en we gaan naar verwarmingssystemen die lagere temperaturen en kleinere vermogens kunnen leveren dan de traditionele cv-ketel. Door deze maatregelen gaan we steeds minder energie gebruiken, wat natuurlijk ook de bedoeling is, maar het zorgt er ook voor dat er minder verse lucht de woning in kan komen en dat er minder verwarmingsvermogen beschikbaar is. Bij een goed geïsoleerde woning hoort dan ook een passend ventilatiesysteem. Een ventilatiesysteem dat er voor zorgt dat er zo min mogelijk energie verloren gaat, dat een schone en gefilterde lucht in huis garandeert en gelijktijdig voor comfort in je woning zorgt. Je komt dan al snel uit bij een ventilatiesysteem met WTW. Het is hierbij afhankelijk van de woning of je het beste kunt kiezen voor een traditioneel ventilatiesysteem met zowel toe- als afvoerkanalen of voor het Multi Air Supply systeem zonder toevoerkanalen . Een belangrijk aandachtspunt is dat het systeem goed ontworpen en aangebracht wordt, met juiste afmeting van de kanalen, de plaats van ventielen goed gekozen en de ventilatiehoeveelheden goed berekend. Mijn ervaring is dat er in elke woning op een redelijk eenvoudige wijze een goed ventilatiesysteem met WTW te realiseren is.

Heb je thuis een ventilatiesysteem die vervangen moet worden of ga je renoveren en wil je een ventilatiesysteem met WTW in je woning? Neem gerust contact op voor advies over de juiste keuze voor jouw woning. 

13 Reacties
Aad van Dijk
06-05-2021
geachte lezer,
wij wonen al een geruime tijd in een Slokker woning in het wijk Tanthof in Delft die voorzien is van een Brink WTW box graag willen wij een vrijblijvende offerte inzake het vervangen van deze box.
de box is op de bg grond gesitueerd en de voorzijde is volledig afneembaar misschien krijgt u een idee welk type dit is.
in afwachting verblijf ik met een vriendelijke groet.
Aad van Dijk
Brink
Beste heer Van Dijk,

Dank voor uw reactie.

Wij zijn fabrikanten van luchtverwarming en ventilatietoestellen. Wij leveren enkel aan installateurs en installatietechnische groothandels. Wij kunnen niet rechtstreeks aan particulieren leveren. Hierdoor kunnen wij helaas geen offerte voor u maken.

Voor een offerte kunt u het beste terecht bij de onderstaande dealerinstallateur van Brink.

Jong Luchtverwarming C.V.
Ericastraat 9A
5482 WR Schijndel
Telefoon: 073-5432401
info@jongluchtverwarming.nl
www.jongluchtverwarming.nl


Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,


Hamid Khan
Adviesafdeling

www.brinkclimatesystems.nl
www.brinkairshop.nl - bestel eenvoudig onze producten online!

W. Bouma
09-05-2021
Graag wil ik mijn Orcon MVS-15Rvervangen door een WTW unit. Graag wil ik de volgende vraag stellen.. Waarom zou je niet elke WTW unit kunnen gebruiken waarbij je de verse lucht centraal op de overloop, centrale gang zou kunnen inblazen? Wat onderscheid hierin het Brink Multi Air Systeem met andere systemen?

Ik ga er vanuit u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en zie uw reactie met belangstelling tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Willem Bouma
0657049536
Brink
Beste heer Bouma,

Dank voor uw reactie.

De Multi Air Supply kan zowel in een bestaande als een nieuwbouw woning geplaatst worden. Hierdoor hoeft een bouwer van een woning geen rekening te houden met de toevoerkanalen en is de bouwer flexibeler met andere leidingen/kanalen. Het voordeel van de Multi Air Supply is dat er zo min mogelijk kanalen nodig zijn en vooral bij een bestaande woning waar meestal geen toevoer kanalen naar de verblijfsruimtes aangelegd kunnen worden.
Een van de voordelen van rechtstreeks inblazen in de verblijfsruimtes is dat er geen Mixfans boven de deuren of hoog in de wand nodig zijn en geen CO2 sensor op de overloop/gang.
De Multi Air Supply is een centraal ventilatie systeem als voordeel dat de WTW unit op een afstand wordt geplaatst waardoor het geluid niet tot nauwelijks hoorbaar is dan bij de decentrale WTW units.

Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,


Hamid Khan
Adviesafdeling

www.brinkclimatesystems.nl
www.brinkairshop.nl - bestel eenvoudig onze producten online!

Johan Niezen
27-05-2021
Klopt het dat de mixfans alleen maar goed werken als de deuren naar de betreffende ruimtes gesloten blijven en wellicht ook nog ingekort moeten worden?
Brink
Beste heer Niezen,

Dank voor uw reactie.

Een open of een dichte deur heeft nauwelijks effect op de luchtkwaliteit in de kamers. De Multi Air Supply/Mixfans werken zowel bij een dichte of een open deur. Afhankelijk van de grootte van de kamer is er een spleet of een rooster benodigd. Bij een gemiddelde slaapkamer is meestal een spleet van 2 cm voldoende en in de deur of wand naar de woonkamer is meestal een rooster benodigd. Rooster grootte is afhankelijk van de grootte van de kamer.

Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,


Hamid Khan
Adviesafdeling

www.brinkclimatesystems.nl
www.brinkairshop.nl - bestel eenvoudig onze producten online!

Sietze Stob
05-07-2021
Mijn Brink Renovent HR-CF 250 is defect, 1 motor is doorgebrand. Het is een systeem met 2 aansluitingen boven en 2 beneden. Door welk systeem kan ik het geheel het beste vervangen?

Vriendelijke groet,
Sietze Stob
Brink
Beste heer Stob,

Dank voor uw reactie.

U kunt uw huidige WTW unit het beste vervangen voor een Flair 300 mits er voldoende ruimte aanwezig is voor de Flair. De Flair 300 is namelijk aan alle kanten een aantal centimeters groter dan uw huidige unit.

Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,


Hamid Khan
Adviesafdeling

www.brinkclimatesystems.nl
www.brinkairshop.nl - bestel eenvoudig onze producten online!

Yvette
26-10-2021
Geachte lezer,
In 2011 is door een installatiebedrijf, vermeldt op uw site, een Allure B25 heteluchtverwarming geplaatst. Hiervan zijn de aanvoer- en rookgasdoorvoerbuizen toendertijd flink geparkerd. Moeten deze buizen vervangen worden omdat deze verplicht gebeugeld moeten worden tegenwoordig? Vanaf welke datum is deze verplichting in werking getreden?
Mvgr. Yvette
Brink
Beste mevrouw Yvette,

Dank voor uw reactie.

Hiervoor kunt u het beste contact met de installateur opnemen. Deze wijziging is niet bekend bij ons..

Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,


Hamid Khan
Adviesafdeling

www.brinkclimatesystems.nl
www.brinkairshop.nl - bestel eenvoudig onze producten online!

M. Weel
05-11-2021
Goedemiddag,

ik ben in het bezit van een renovent hr medium warmteterugwinapparaat.
Deze geeft na terugkomst van mijn vakantie storing F5 aan.
Heb de filters vervangen echter storing blijft.

Graag verneem ik jullie reactie,

m vrgr M. Weel
Brink
Beste heer, mevrouw Weel,

Dank voor uw reactie.

Ik zet u mail door naar een van onze collega's van de service afdeling. Zij nemen contact met u op.

Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,


Hamid Khan
Adviesafdeling

www.brinkclimatesystems.nl
www.brinkairshop.nl - bestel eenvoudig onze producten online!

Bert van IJzendoorn
26-02-2022
Goedemiddag,
Deze week zijn de rookgasafvoer/luchttoevoer van de heteluchtketen en geiser aangepast.
Dit omdat er werd gezegd dat deze volgend jaar niet meet goedgekeurd zullen worden omdat er geen popnagels meer in mogen zitten.
Klopt dit?
Ik hoor graag van U.
Merkt vriendelijke groet.
Brink
Beste heer Van IJzendoorn,

Dank voor uw reactie.

Ik zet u mail door naar een van onze collega's van de service afdeling. Zij nemen contact met u op.

Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,


Hamid Khan
Adviesafdeling

www.brinkclimatesystems.nl
www.brinkairshop.nl - bestel eenvoudig onze producten online!

L Roosendaal
27-02-2022
Goedemorgen
Mijn Renovent HR uit 2008 is aan vervanging toe .
Het vervangende toestel zou een Flair 300 zijn , mijn vraag is nu is dit type in voorraad zo niet wat is dan de levertijd van deze WtW .

Met vriendelijke groet
Dhr . RoosendaalBrink
Beste heer, mevrouw Roosendaal,

Dank voor uw reactie.

De levertijden zijn momenteel erg lang. Dat kan per installatiebedrijf/aanbieder verschillen. Is de basis leveren wij momenteel in september/oktober 2022.

Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,


Hamid Khan
Adviesafdeling

www.brinkclimatesystems.nl
www.brinkairshop.nl - bestel eenvoudig onze producten online!

Hennie Hovestad
19-05-2022
Wij hebben een brink renovent met wtw installatie.
Gelet op de energietransactie wat zijn dan de mogelijkheden om over te stappen op een electrische installatie?
Met vr.gr.
Hennie Hovestad
Brink
Beste Hovestad,

Helaas is het niet mogelijk om met een WTW een woning te verwarmen aangezien de luchthoeveelheid van een WTW unit daar te laag voor is en de kanalen van een WTW niet geïsoleerd zijn.

Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,


Hamid Khan
Adviesafdeling

www.brinkclimatesystems.nl
www.brinkairshop.nl - bestel eenvoudig onze producten online!

Rob van der Heijden
14-10-2022
Beste Dame/heer,
Onze Renovent HR Large uit 2007 is er mee gestopt.
wat is een juiste vervanger voor deze unit?
zodat ik deze ergens kan bestellen.
m.vr.gr.
Rob vd Heijden
Brink
Beste heer Vd Heijden,

Dank voor uw reactie.

Een Renovent HR Large kan vervangen worden voor een Renovent Excellent 400 (levertijd Q2 2023) of een Flair 400 (levertijd 2024).
Deze kunt u bij uw installateur bestellen.

Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,


Hamid Khan
Adviesafdeling

www.brinkclimatesystems.nl
www.brinkairshop.nl - bestel eenvoudig onze producten online!

Biesheuvel
24-02-2023
Mijn Brink Renovent HR-CF 2/2R uit 2003 (luchthoeveelheid hoog 225 m³/h en laag 100 m³/h) is defect. Het is een systeem met 2 aansluitingen boven en 2 beneden. Kan ik dit systeem het beste vervangen door de Renovent Excellent 300 2/2R of de FLAIR 300 2/2 R ? Of maakt dat niets uit?

Mvg
Brink
Beste Biesheuvel,

Dank voor uw reactie.

De Flair is onze nieuwste toestel. De Flair is overall net iets beter dan de Excellent maar de Excellent is ook een heel goed toestel. Momentele levertijd van de Flair is +- 1 jaar en Excellent +- 6 maanden.

Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,


Hamid Khan
Adviesafdeling

www.brinkclimatesystems.nl
www.brinkairshop.nl - bestel eenvoudig onze producten online!

W de Zeeuw
12-03-2023
Hallo, ik woon sinds vorig jaar in een huis uit 2003 met een Renovent HR 250 welke zit aangesloten op een vrij nieuwe CV. Deze maakt best wat geluid en ivm de leeftijd denk ik dat vervanging interessant kan zijn. Wat zou een goed opvolger (liefst met automatische bypass voor koelen) kunnen zijn? Wat zijn de levertijden en zijn er voor de vervanging veel aanpassingen nodig?
Brink
Beste heer, mevrouw De Zeeuw,

Dank voor uw reactie.

Om uw vragen zo goed mogelijk te kunnen beantwoorden ontvang ik graag een aantal foto's van de huidige installatie. Per mail neem ik contact met u op.

Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,


Hamid Khan
Adviesafdeling

www.brinkclimatesystems.nl
www.brinkairshop.nl - bestel eenvoudig onze producten online!

Lex van Zonneveld
18-08-2023
Ik heb een Renovent HR uit 2008 in onze woning op zolder staan. Serienummer 30002Q083706, type 4/0 R Large. Deze maakt inmiddels veel herrie, ondanks een onderhoudsbeurt een jaar geleden. Nu wil ik deze WTW vervangen en kan nu dus kiezen uit een Renovent 400 of een Flair 400. Ik heb ook twee draadloze (en batterijloze) afstandbedieningen, die nu de HR aansturen (in combi met een 3 standenschakelaar). De HR staat gemonteerd op zolder op een montagestoel, die wel kleiner is dan de montagestoel genoemd bij de Renovent 400. Afmetingen zijn: 450 diep, 300 hoog en 480 breed. Uiteraard wil ik de montagestoel (wellicht door hier een multiplexpaneel met doorvoer voor de condensafvoer op te plaatsen) en de bestaande bedieningen ook graag in de nieuwe situatie gebruiken. Is dit mogelijk???

Reageer

Laat een bericht achter of stel een vraag

Wil je op dit artikel reageren of een vraag stellen? Dat kan hier!
Het e-mailadres en telefoonnummer worden niet gepubliceerd.