Suppliers

Tiny houses en microwoningen zijn de trend, maar hoe gaan we het klimaat regelen?

Door: Ralph Vos
Enige tijd geleden was ik op een woonboot wat eigenlijk heel goed te vergelijken is met de nu zo populaire tiny houses en microwoningen. Het verschil is dat je bij de boot omringd bent door water en dat je dus goed moet opletten bij het verlaten van je woning maar verder zijn er vooral overeenkomsten.

Wat wil de bewoner?
De eigenaresse van de boot vertelde tegen welke problemen ze aan liep met de gangbare verwarmingsinstallaties die in ‘normale’ woningen toegepast worden. De wens was een duurzame, eenvoudige installatie die weinig ruimte in beslag neemt, eenvoudig los te koppelen zodat de boot verplaatst kan worden en het liefst ook niet al te duur in aanschaf en onderhoud.    
                                                                                               
Dit zijn exact de wensen die over het algemeen ook voor tiny houses en microwoningen genoemd worden. Duurzaamheid spreekt vandaag de dag voor zich. Een installatie die weinig ruimte in beslag neemt is ook vanzelfsprekend als we het hebben over tiny houses en microwoningen en het eenvoudig loskoppelen is juist een van de kenmerken die het gevoel van vrijheid geeft waar deze woningen voor staan.
Tiny houses microwoningen balansventilatie Flair 300 elektrische luchtverwarmer Elan E
Naar welke klimaatoplossing vertalen wij dit?
Laten we de genoemde wensen eens op een rij zetten en kijken wat de verschillende klimaatoplossingen hierbij doen. Bij de wens van duurzaamheid valt de traditionele gasgestookte cv-ketel al snel af. Fossiele brandstof past nu eenmaal niet in het plaatje van duurzaamheid. Dan komen we al snel op een warmtepompinstallatie. Dit kan zowel een water-water of een lucht-water warmtepomp zijn echter gaat dit passen in een kleine woning? Als we naar de benodigde ruimte voor een warmtepomp installatie kijken, wat hebben we dan nodig? Een boiler, het binnendeel van de warmtepomp, een buffervat, een verdeler voor de vloerverwarming, één of twee expansievaten en doe daar nog een ventilatietoestel bij dan komen we snel op 2 á 3 m² en dan moet het nog keurig aangebracht zijn. Op een totale woonoppervlak van 40m² is dat natuurlijk een flinke hap uit de beschikbare ruimte.

Is verplaatsbaarheid mogelijk?
Hoe passen we het stukje verplaatsbaarheid van de woningen toe in relatie tot de warmtepomp installatie? Een water-water warmtepomp heeft meestal een verticale bodemwarmtewisselaar. Dit is een buis die tussen de 60 en 120 meter diep de grond in gaat. Verplaatsbaar? Ik denk van niet. Een lucht-water warmtepomp dan? Deze heeft in plaats van de verticale bodemwarmtewisselaar een buitenunit die op het dak kan staan, aan de gevel kan hangen of ergens in de tuin wordt geplaatst. Bij verplaatsen van het huis wordt deze buitenunit waarschijnlijk losgekoppeld (F-gassen monteur!!) omdat de kans op schade anders erg groot is. Verplaatsen is dus mogelijk met een lucht-water warmtepomp maar of het eenvoudig is laat ik even in het midden.

Wat is dan het ei van Columbus voor het tiny house en de microwoning?
Het ventilatietoestel kwam zojuist al even ter sprake bij de omvang van de installatie. Als uitgangspunt neem ik een ventilatietoestel met warmteterugwinning (WTW). Dit heeft direct een gunstig effect op het energieverbruik van de woning ten opzichte van een systeem met natuurlijke toevoer en mechanische afvoer. Direct een sprong voorwaarts wat betreft duurzaamheid. Bijkomend voordeel is dat we de toevoerkanalen van de ventilatie ook voor de verwarming kunnen gebruiken. Door het toevoegen van een kleine elektrische luchtverwarmer, de Elan E, die onder de ventilatie-unit geplaatst kan worden houden we de installatie compact, eenvoudig, makkelijk verplaatsbaar en ook duurzaam als we uitgaan van een groene energieleverancier. Als we het warmtapwater dan ook nog via een elektrisch doorstroomtoestel realiseren in plaats van met de traditionele elektrische boiler voorkomen we hier stilstandsverliezen en winnen we aanzienlijk op de benodigde ruimte. Met een beetje passen en meten moet het haalbaar zijn de volledige installatie te plaatsen op 1 m² wat een serieuze verbetering is ten opzichte van de eerder 2 á 3 m².

Zeer voordelig!                                                                                 
Uiteraard wil iedereen het liefst een niet te dure oplossing. Het is natuurlijk een ruwe inschatting omdat er geen concrete woning bekend is maar dat de kosten van een WTW-installatie met Elan-E en een elektrisch doorstroomtoestel onder de 50% liggen van de kosten van een warmtepomp installatie is zeer reëel denkbaar.

Als u bezig bent met de bouw of het ontwerp van een tiny house, microwoning of welke andere vorm van kleine woning dan ook neem gerust contact met mij op, voor elke situatie is een oplossing op maat.

Reacties

 • Jan Timmer   01-08-2019 19:08
  Dag Ralph,
  Logisch verhaal!
  Zijn er ook kleinere apparaten?
  Ik wil een huisje ventileren/verwarmen van 42 m3 (!)
  Met vriendelijke groeten,
  Jan Timmmer
 • Stijn Mertens   09-09-2018 16:24
  Ik ben zeer benieuwd naar deze oplossing voor mijn eigen StinyHouse. Kun je me er meer over vertellen?
 Security code

Indien je een reactie plaats op het blog ga je akkoord met de privacyverklaring van Brink.