Suppliers

Doorbraak voor schone lucht!

Door: Ralph Vos
Onlangs heeft milieudefensie een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse Staat met als inzet het recht op schone lucht. De rechter heeft milieudefensie volledig in het recht gesteld wat betekent dat de overheid nu op korte termijn met voorstellen moet komen om de luchtkwaliteit in met name stedelijke gebieden te verbeteren. Nu betrof het in het kort geding de luchtkwaliteit van de buitenlucht maar zou het niet verstandig zijn om dit recht op schone lucht door te trekken naar de binnenluchtkwaliteit?

Is het niet dezelfde buitenlucht die door het open raam naar binnen komt en waarmee we ventileren als je thuis op de bank zit of ligt te slapen? Als de buitenluchtkwaliteit beter wordt zal uiteraard ook de binnenlucht beter worden. Alleen ik vraag mij af of in met name stedelijke gebieden de kwaliteit zo wordt dat ik dit tijdens mijn nachtrust in wil ademen.

Wat is dan de oplossing?
Alle openingen in je woning dicht laten zetten en niet meer ventileren? Dit heeft weer als gevolg dat er vocht, CO2 en allerlei andere schadelijke gassen in je woning ophopen. Dit is dus ook geen optie. De oplossing ligt voor de hand en heeft naast schone binnenlucht nog andere voordelen.

Een gebalanceerd ventilatiesysteem heeft naast de warmtewisselaar die zorgt voor het terugwinnen van warmte uit de verontreinigde afvoerlucht een filter die de buitenlucht een stuk schoner maakt voordat deze de woning weer in gaat. Naast een standaard filter is het ook mogelijk om fijnstof filters toe te passen of zelfs luchtzuiveraars te integreren in de installatie. Naast de winst op het gebied van warmte en de kwaliteit van de lucht is er ook nog het voordeel van het beperken van geluidsoverlast van voorbij rijdend verkeer en ander straatlawaai. Als deze voordelen nog niet genoeg zijn is het met de meeste units ook nog mogelijk om in de zomer met koele nachtlucht te gaan ventileren zonder dat er een raam open hoeft.


Kleine ingreep, direct effect.
Allemaal voordelen voor de gezondheid, energiezuinigheid en zelfs een stukje veiligheid door middel van een betrekkelijk kleine ingreep in de woning. Een ingreep die direct effect heeft op het energieverbruik en op het klimaat in de woning. In bestaande woningen moet er uiteraard goed bekeken worden wat er mogelijk is maar over het algemeen zijn hier ook geschikte oplossingen voor te vinden. Is het niet met een centraal ventilatietoestel met warmteterugwinning (WTW) die eventueel aan het plafond gemonteerd kan worden dan is een decentraal ventilatietoestel met WTW per ruimte een goede mogelijkheid.


Wat betreft nieuwbouwwoningen zou er eigenlijk geen discussie meer moeten zijn. De standaard moet gewoon een gebalanceerd ventilatiesysteem met WTW zijn.Voor de bestaande bouw waar al plannen zijn om iets te gaan doen aan energiezuinige aanpassingen aan de woning, denk eens na over gebalanceerde ventilatie met WTW. Direct voordeel op het energieverbruik en als extra gezondere binnenlucht.

Tot slot nog iets om over na te denken
Zou u kiezen voor een ventilatiesysteem wat energiezuinig is, gefilterde lucht aanlevert en omgevingslawaai tegen houdt. Of kiest u liever voor verontreinigde, koude buitenlucht en het geluid van auto’s en scooters in de woonkamer?

Lijkt mij een duidelijke keuze.

 
 Security code

Indien je een reactie plaats op het blog ga je akkoord met de privacyverklaring van Brink.