ventilatie

Dankzij WTW behaaglijk de zomer door

De zomers waren behoorlijk warm de afgelopen jaren. Met tropische temperaturen zit natuurlijk niemand te wachten op warmteterugwinning (WTW). Toch kan die WTW-unit juist helpen om de warme dagen geriefelijk door te komen, legt Albert van Lohuizen van Brink Climate Systems uit. Het geheim? Koudeterugwinning. “De installateur kan dus met een gerust hart aan zijn klant adviseren om de WTW door te laten draaien.”

Voorwaarde is wel dat de bewoner overdag de warmte buitenhoudt door ramen en deuren goed gesloten te houden. Buitenzonwering is ook een pré. “Binnenzonwering bestaat niet”, legt Robbert van Rijswijk, van adviseur Merosch uit. “Als je bijvoorbeeld de gordijnen dicht doet, komt het zonlicht nog steeds door het raam naar binnen. De warmte blijft in dat geval hangen tussen het glas en het gordijn en sijpelt geleidelijk aan de ruimte in.” Vandaar dat Van Rijswijk liever spreekt van ‘lichtwering’.

koudeterugwinning

bij hoge temperaturen werkt de wtw-unit andersom

Heeft een klant balansventilatie met WTW en weet hij de warmte afdoende buiten te houden, dan kan hij profiteren van een onverwacht voordeel. Van Lohuizen: “Bij hoge buitentemperaturen werkt de WTW-unit juist andersom als een soort ‘Sun Block’. In plaats van de koude die wordt buiten gehouden wordt nu juist de warmte buiten gehouden. De aangezogen warme lucht wordt “afgekoeld” door de luchtstroom naar buiten. Hierdoor wordt de relatief koelere lucht van binnen teruggewonnen en de warmte uit de aangezogen lucht weer direct naar buiten afgevoerd. Ventilatie met koudeterugwinning zou je kunnen zeggen. Dit gaat overigens zeker te ver want echt koud en koel is het natuurlijk sowieso niet bij deze temperaturen. Alle beetjes helpen, zullen we maar zeggen.”

Van Lohuizen geeft een voorbeeld: “Stel het is binnen 20 graden Celsius en buiten 30 graden Celsius, dan kan je met de uitgaande binnenlucht de aangezogen lucht koelen tot circa 21 graden Celsius. Je kan dus gerust de WTW aan laten staan in de zomermaanden. Dit is zelfs een must. Het is erg belangrijk om goed te blijven ventileren als ramen en deuren in de woning gesloten zijn. Zo kun je in combinatie met goede zonwering en isolatie, zo lang mogelijk de warmte buiten houden. ” Bij Merosch wordt in toenemende mate gebruikt gemaakt van deze mogelijkheid. Adviseur Van Rijswijk: “Dit geldt echter wel met name voor nieuwe conditioneerde utiliteitsgebouwen en woningen (met koeling dus) en minder voor bestaande woningen/gebouwen zonder koeling waar de temperatuur in zijn algemeenheid inderdaad veel harder oploopt waardoor het ook veel minder zin heeft.”
 

energiezuinig

maar kost het dan niet meer energie en geld?

Maar kost het geen energie en geld om die WTW-unit draaiende te houden? “Nee”, zegt Van Lohuizen. “Sowieso zijn de huidige ventilatiesystemen al extreem energiezuinig. Daarnaast is er naast de draaiende ventilatoren geen extra stroom nodig om de WTW-unit actief te houden in de zomer en winter. Wat betreft de temperatuurinstellingen; je kan zelf instellen bij welke binnentemperatuur je de bypass activeert. In de nachtelijke uren liggen de buitentemperaturen over het algemeen lager. Op dergelijke momenten wordt de bypass automatisch geactiveerd. De koele lucht komt rechtstreeks van buiten naar binnen en de warmte-/koudewisseling wordt ‘overgeslagen’.” Merosch-adviseur Van Rijswijk: “Dat  doen wij inderdaad ook.”

Bron: installatienet.nl

 

1 Reacties
Henri Mulder
02-04-2021
Ons huidige www-systeem in de woning is inmiddels 16 jaar in gebruik en overwegen om deze te vervangen.
De optie van koeling (tijdens warme periodes) heeft onze interesse en is een wens om te realiseren.
Brink
Beste heer Mulder,

Dank voor uw reactie.

Helaas hebben wij geen koelunits voor een WTW unit. Een van de redenen is dat er condensvorming ontstaat in het ventilatiekanaal die niet geïsoleerd zijn en dat de hoeveelheid lucht wat door de woning circuleert door een WTW niet voldoende is om effectief te kunnen koelen.

Hopende u voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,


Hamid Khan
Adviesafdeling

www.brinkclimatesystems.nl
www.brinkairshop.nl - bestel eenvoudig onze producten online!

Reageer

Laat een bericht achter of stel een vraag

Wil je op dit artikel reageren of een vraag stellen? Dat kan hier!
Het e-mailadres en telefoonnummer worden niet gepubliceerd.